11.01.2021 18:25

Τα Παιδιατρικά νοσοκομεία είναι αντιμέτωπα με κύμα ψυχικών διαταραχών στην Αμερική.

Η Krissy Williams, 15 ετών, είχε αποπειραθεί ν’ αυτοκτονήσει αλλά ποτέ με χάπια. Η έφηβος διαγνώστηκε σχιζοφρενείς όταν ήταν 9 ετών. Τα άτομα με αυτή τη χρόνια ψυχική ασθένεια αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα διαφορετικά και συχνά έχουν παραισθήσεις και ντελίριο. Έμαθε να διαχειρίζεται αυτά τα συμπτώματα μέσω διαφόρων υπηρεσιών που προσφέρονται στο σπίτι και στο σχολείο.

Όμως η πανδημία άλλαξε αυτά τα μέσα ζωτικής σημασίας. Έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος της υποστήριξης που προσφέρεται στο σχολείο. Έχασε επίσης κάθε τακτική επαφή με τους συμμαθητές της. Η μητέρα της έχασε την πρόσβαση στις φροντίδες κατ΄οίκον – που της επέτρεπε να κάνει ένα διάλειμμα.

Οι προσπάθειες που αναπτύχθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες επέφεραν ριζοσπαστικές αλλαγές στον τρόπο μάθησης παιδιών και εφήβων στο παιχνίδι τους και την κοινωνικοποίηση τους. Δεκάδες εκατομμύρια μαθητές εκπαιδεύονται μέσω κάποιας μορφής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες ακυρώθηκαν. Οι παιδικές χαρές, οι ζωολογικοί κήποι και άλλοι χώροι αναψυχής έκλεισαν. Παιδιά όπως η Krissy δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν και ο απολογισμός γίνεται εμφανής.

Κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι η αναλογία των παιδιών που έφθασαν στα επείγοντα με προβλήματα ψυχικής υγείας αυξήθηκε κατά 24% από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Οκτωβρίου, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019. Στους προ-έφηβους και στους εφήβους, αυξήθηκε κατά 31%. (δηλ. Γυμνάσιο Λύκειο.

Με πρωτοφανή τρόπο, ορισμένα νοσοκομεία δήλωσαν ότι έβλεπαν περισσότερες περιπτώσεις σοβαρής κατάθλιψης και αυτοκτονικών σκέψεων σε παιδιά, ειδικά με απόπειρες αυξημένης κατανάλωσης χαπιών και φαρμάκων.

Η αυξημένη ζήτηση για εντατική ψυχική υγειονομική περίθαλψη που συνόδευε την πανδημία έχει επιδεινώσει τα προβλήματα που από καιρό μαστίζουν το σύστημα. Σε ορισμένα νοσοκομεία, ο αριθμός των παιδιών που αδυνατούν άμεσα να εξασφαλίσουν ένα κρεβάτι στη ψυχιατρική μονάδα έχει αυξηθεί. Άλλα έχουν μειώσει τον αριθμό των κρεβατιών ή έκλεισαν τις ψυχιατρικές μονάδες για να μειώσουν τη διάδοση του covid-19.


«
Δεν είναι παρά θέμα χρόνου πριν ένα τσουνάμι χτυπήσει τις ακτές του συστήματος υπηρεσιών μας και θα κατακλυστεί από τις ψυχικές ανάγκες των παιδιών», δήλωσε ο Jason Williams, ψυχολόγος και Διευθυντής λειτουργιών για το Ινστιτούτο Παιδιατρικής Ψυχικής Υγείας στο Νοσοκομείο Παίδων του Κολοράντο.

Νομίζω ότι μόλις αρχίζουμε να βλέπουμε την κορυφή του παγόβουνου, για να είμαι ειλικρινής μαζί σας.”

Πριν από το covid, περισσότερα από 8 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 3 έως 17 είχαν διαγνωστεί με ψυχικό ή συμπεριφορικό πρόβλημα υγείας, σύμφωνα με την τελευταία Εθνική Έρευνα για την Υγεία των Παιδιών. Μια άλλη έρευνα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσε ότι το 2019, ένας στους τρεις μαθητές γυμνασίου ένιωθε σταθερά θλιμένος και απελπισμένος, ήτοι μια αύξηση 40% από το 2009.

Η πανδημία κορονοϊού φαίνεται να επιδεινώνει αυτές τις δυσκολίες. Μια ανασκόπηση 80 μελετών αποκάλυψε ότι η αναγκαστική απομόνωση και η μοναξιά στα παιδιά συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.

«Είμαστε όλοι κοινωνικά όντα, αλλά αυτοί [οι έφηβοι- ανήλικοι] βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξής τους όπου οι συνομηλίκοί τους είναι η πραγματικότητά τους», δήλωσε η Terrie Andrews, ψυχολόγος και διευθύντρια συμπεριφορικής υγείας στο Wolfson Children Hospital στη Φλόριντα. “Οι συνομηλικοί τους είναι ο βασικός τους μηχανισμός.Τα παιδικά νοσοκομεία στη Νέα Υόρκη, το Κολοράντο και το Μιζούρι έχουν αναφέρει αύξηση του αριθμού των ασθενών που σκέφτηκαν ή προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν. Οι γιατροί ανέφεραν επίσης κορύφωση σε παιδιά που υποφέρουν από σοβαρή κατάθλιψη και σε αυτά με αυτισμό που συμπεριφέρονται άσχημα.

Το Children’s National Hospital της Washington, D.C., επίσης, γνώρισε μια αύξηση, δήλωσε η Δρ Colby Tyson, αναπληρωτής διευθυντής του Ψυχιατρείου νοσηλευμένων ασθενών. Είδε την ψυχική υγεία των παιδιών να επιδεινώνεται λόγω μιας πιθανής αύξησης της ενδο-οικογενειακής διαμάχης – συχνά συνέπεια του χάους που προκαλείται από την πανδημία. Χωρίς το σχολείο, χωρίς τους δεσμούς με τους κολλητούς ή χωρίς δουλειά, οι οικογένειες δεν έχουν τη δυνατότητα να περνούν χρόνο μακριά ο ένας από τον άλλο και να ξαναμαζεύονται, κι αυτό μπορεί να προσθέσει stress σε μια ήδη τεταμένη κατάσταση.
«Αυτός ο κατευνασμός εξαφανίστηκε», είπε.Η αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες ψυχικής υγείας για παιδιά λόγω της πανδημία έχει καταστήσει πιο δύσκολη την εύρεση κρεβατιού σε μονάδα νοσοκομειακής περίθαλψης.

Το Ιατρικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παιδιών του Cincinnati, μέσα στο Ohio, λειτουργεί επίσης σε πληρότητα, ανέφεραν οι ιατροί. Για αρκετές ημέρες, η μονάδα υπερέβη την χωρητικότητα και έβαλε τα παιδιά στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης σ΄αναμονή εισαγωγής. Στη Φλόριντα, ο Andrews είπε, έως και 25 παιδιά έχουν κρατηθεί στους ορόφους των χειρουργείων του Wolfson Children’s, περιμένοντας να ελευθερωθεί μια θέση στην ψυχιατρική μονάδα νοσηλείας. Η αναμονή τους μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε ημέρες, είπε.

Αρκετά νοσοκομεία δήλωσαν ότι η συνηθισμένη θερινή πτώση στις εισαγωγές παιδοψυχιατρική εξαφανίστηκε πέρυσι. «Δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό ποτέ αυτό που είδαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας», δήλωσε ο Andrews. «Παραμείναμε εντελώς απασχολημένοι όλη την ώρα.»

Ορισμένες εγκαταστάσεις αποφάσισαν να μειώσουν τον αριθμό των διαθέσιμων κρεβατιών για να διατηρήσουν τη φυσική απόσταση, μειώνοντας περαιτέρω την προσφορά. Το Washington National Children’s έχει αφαιρέσει πέντε κρεβάτια από τη μονάδα του για να διατηρήσει τη μονή χωρητικότητα σε κάθε δωμάτιο, δήλωσε η Δρ Adelaide Robb, επικεφαλής τμήματος Ψυχιατρικού και επιστημών συμπεριφοράς.

Πρόσθετες προφυλάξεις ελέγχου της λοίμωξης δημιουργούν προβλήματα στη δημιουργία θεραπευτικών δεσμών. Οι μάσκες μπορεί να δυσκολεύονται να διαβάσουν το πρόσωπο ενός ατόμου. Η διαδικτυακή γνωριμία καθιστά δύσκολη τη δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ ενός ασθενούς και ενός θεραπευτή.

«Υπάρχει κάτι για την πραγματική προσωπική σχέση που δεν μπορεί να σας δώσει η καλύτερη τεχνολογία», είπε η κα Robb.

 

 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads