30.1.2020 12:52

Για δεύτερη φορά οι αρμόδιες βρετανικές Αρχές γίνονται αυτές που πρώτες εγκρίνουν εμβόλιο για την covid-19 πριν τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο, με την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης την Τετάρτη. Eίναι κλασικό εμβόλιο και όχι mRNA.

Και αν την πρώτη φορά η έγκριση χαρακτηρίστηκε από πολλούς επίδειξη «ελευθερίας» της Βρετανίας από τους ευρωπαϊκούς κανόνες σε μία περίοδο που οι συζητήσεις για μία συμφωνία σχετική με το Brexit βρίσκονταν σε αδιέξοδο, σε αυτή την περίπτωση συνδυάζεται με ένα κλίμα φόβου για το άλμα του αριθμού κρουσμάτων και τις επιπτώσεις από το νέο, «μεταλλαγμένο» στέλεχος του κορονοϊού με την υψηλή μεταδοτικότητα. Μάλιστα, σε λίγες ώρες αναμένεται ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ να ανακοινώσει σκληρότερα περιοριστικά μέτρα σε συγκεκριμένες περιοχές.

Το ίδιο το εμβόλιο που ανέπτυξαν επιστήμονες στην Οξφόρδη σε συνεργασία με την φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca είχε στιγματιστεί από σοβαρό λάθος κατά την διάρκεια της φάσης των δοκιμών σε ανθρώπους, που έχει προκαλέσει το παράδοξο να έχει αποδοτικότητα «από 62% ως 90%», όταν το αντίστοιχο της Pfizer και το αναμενόμενο της Moderna φτάνουν το 95%. 

Η έγκριση του δίνει πλέον τον διπλό χαρακτηρισμό του ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου, ανοίγοντας τον δρόμο για εμβολιασμό περίπου 50 εκατομμυρίων πολιτών, στην Βρετανία των 65 εκατομμυρίων πληθυσμού. Ηδη περίπου 600.000 έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του είναι τα χαρακτηριστικά συντήρησης που απαιτεί και δεν ξεπερνούν τις θερμοκρασίες απλού ψυγείου, σε αντίθεση με αυτό της Pfizer/BioNTech που πρέπει να παραμένουν σε θερμοκρασίες βαθειάς ψύξης στους -70 βαθμούς Κελσίου.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads