22.12.2020 13:47

Όχι μία και δύο, αλλά 19 θέσεις έπεσε η Ελλάδα στη λίστα αξιολόγησης της διαχείρισης της πανδημίας, που δημοσιεύσει κάθε μήνα το πρακτορείο Bloomberg.

Μερικά από τα κριτήρια που χρησιμοποιεί το bloomberg είναι ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων, το ποσοστό θνητότητας, η διαθεσιμότητα σε τεστ, η άμεση πρόσβαση σε εμβόλια -με βάση τις συμφωνίες με τις φαρμακευτικές-, και η αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας. Παράλληλα εξετάζει τον αντίκτυπο των περιορισμών στην οικονομία μέχρι τους βαθμούς ελευθερίας στην μετακίνηση των πολιτών.

bloomberg επιδόσεις

H Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση επιδημιολογικά και σε ποιότητα ζωής ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. Σε παγκόσμια κλίμακα βρίσκεται στην 50η θέση ανάμεσα σε 53 χώρες, καθώς ξεπερνά μόνο το Περού, την Αργεντινή και το Μεξικό.

Εντύπωση προκαλεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις χώρες με τα πιο αυστηρά μέτρα lockdown.

 

bloomberg lockdown

Στον άξονα που αφορά το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και συνυπολογίζει τα σκαμπανεβάσματα στην οικονομία και στην κοινωνική ζωή, η Ελλάδα φιγουράρει στην 10η χειρότερη θέση ανάμεσα σε 53 χώρες.

bloomberg ΑΕΠ

Ενδεικτικό είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις και στις οικονομικές επιπτώσεις των χωρών, καθώς εμφανίζει πρόβλεψη για συρρίκνωση του ΑΕΠ της κατά 9,5 μονάδες. Ωστόσο υπενθυμίζεται ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει προβλέψει ποσοστό ύφεσης πάνω από 10%.

Στις κορυφαίες θέσεις ως χώρες που είναι καλύτερα για να ζει κανείς την εποχή της πανδημίας βρίσκεται η  Νέα Ζηλανδία, την οποία ακολουθούν η Ταιβάν και η Αυστραλία.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads