14.12.2020 12:14

Να μην προβούν σε εμβολιασμό για τον κορονοϊό όσοι κάνουν θεραπεία με βιολογικό παράγοντα ή κορτιζόνη δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Δημήτρης Κούβελας καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ.  Ο κ. Κούβελας υποστηρίζει ότι τα εμβολιαστικά προγράμματα για να αποκτήσει ανοσία η κοινότητα, θα πάρουν μήνες ίσως και μέχρι τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα για να ολοκληρωθούν.

Ο κ. Κούβελας επισήμανε ότι ουσιαστικά οι πολίτες αναλαμβάνουν την ευθύνη για τον εμβολιασμό καθώς δεν υπάρχουν ατομικοί φάκελοι ασθενών στην Ελλάδα για να προσδιοριστούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Κατά την γνώμη του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πρέπει επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης φαρμάκων μονοκλωνικών αντισωμάτων γιατί θα μπορούσαν να αποσυμπιέσουν άμεσα στην Ελλάδα τα δημόσια νοσοκομεία από ήπια και μεσαία περιστατικά σε κλινικές covid-19 και μάλιστα από τη στιγμή που είναι ήδη αδειοδοτημένα εδώ και ένα μήνα στις ΗΠΑ, τουλάχιστον το ένα για το οποίο δηλώνεται επάρκεια για προμήθεια τουλάχιστον 5 χιλιάδων σκευασμάτων για την Ελλάδα…

«Υπάρχει φάρμακο για τον κορονοϊό κι εμείς μιλάμε για εμβόλια;»

Ανεξήγητη θεωρεί ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας, την σιωπή στην Ελλάδα αλλά και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό στην Ε.Ε. τον EMA, για τη μη επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης φαρμάκων μονοκλωνικών αντισωμάτων, από την στιγμή που με τον ίδιο τρόπο ο FDA στις ΗΠΑ, έχει αδειοδοτήσει δύο τέτοια φάρμακα, που συμβάλουν αποφασιστικά στην ίαση από την μόλυνση ασθενών με ήπια ή μεσαία συμπτώματα Covid-19, μέχρι του σταδίου να μπουν σε μηχανική αναπνευστική υποστήριξη γιατί τότε δεν μπορούν να συμβάλουν σε τίποτα.

Μάλιστα υπέδειξε ότι με τον ίδιο τρόπο αδειοδοτούνται τις επόμενες ημέρες και τα εμβόλια, οπότε δεν αντιλαμβάνεται όπως είπε γιατί το ένα αποκλείει το άλλο σε ταχύτητα αδείας. Πολύ περισσότερο που όπως είπε ο κ. Κούβελας , τα εμβολιαστικά προγράμματα για να αποκτήσει ανοσία η κοινότητα, θα πάρουν μήνες ίσως και μέχρι τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα για να ολοκληρωθούν.

Κατά την γνώμη του, τα φάρμακα θα μπορούσαν να αποσυμπιέσουν άμεσα στην Ελλάδα τα δημόσια νοσοκομεία από ήπια και μεσαία περιστατικά σε κλινικές covid-19 και μάλιστα από τη στιγμή που είναι ήδη αδειοδοτημένα εδώ και ένα μήνα στις ΗΠΑ, τουλάχιστον το ένα για το οποίο δηλώνεται επάρκεια για προμήθεια τουλάχιστον 5 χιλιάδων σκευασμάτων για την Ελλάδα.

Αν ο EMA καθυστερεί ή έχει νομικές δεσμεύσεις για την χώρα” είπε ο κ. Κούβελας “νομικές φόρμουλες και νόμοι που θέτουν ως προτεραιότητα την σωτηρία ασθενών για να μην εξελιχθούν σε βαρέα μη αναστρέψιμα περιστατικά, υπάρχουν”

Κατά τον κ. Κούβελα, απάντηση πειστική για ποιο λόγο τα φάρμακα αυτά δεν επισπεύδονται παράλληλα με τα εμβόλια παρότι και τα δεύτερα πέραν της ασφάλειας τους για τις μακροχρόνιες τυχόν συνέπειες τους θα κριθούν στη πράξη , παραμένει αναπάντητο και μυστήριο.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads