17.11.2020 15:23

Επιφυλακτικοί για την άρση του lockdown στις 30 Νοεμβρίου εμφανίζονται οι επιστήμονες δεδομένης της τεράστιας πίεσης που εξακολουθεί να ασκείται στο σύστημα υγείας από το δεύτερο κύμα της πανδημίας και τα αλλεπάλληλα ρεκόρ σε διασωληνωμένους και νεκρούς.

«Βλέπουμε τραγικές εικόνες στα νοσοκομεία, έρχονται 50ρηδες και δεν μπορούν να ανασάνουν» υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας. «Ο ιός δείχνει τα δόντια του και έχει πολύ άσχημο πρόσωπο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, μπορεί τα κρούσματα να έχουν πέσει κάτω από 3.000 ωστόσο υπάρχουν πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία, όπως είναι ο υπερδιπλασιασμός του δείκτη των θετικών κρουσμάτων στο 10% (από όσους ελέγχονται νοσούν το 10%) τη στιγμή που το όριο ασφαλείας σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι το 4%. Σύμφωνα με τον καθηγητή σε ορισμένες περιοχές ο δείκτης αυτός φτάνει ακόμη και στο 19%. Επιπλέον ο δείκτης R βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1, μεταξύ 1,2 και 1,4. Την ίδια ώρα, έχει μειωθεί ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών από τα 75 στα 65.

Ο εγκλεισμός, τόνισε ο καθηγητής, είναι το μόνο ισχυρό όπλο το οποίο έχουμε. Τα δοκιμάσαμε όλα και απέτυχαν, είπε ενώ πρόσθεσε ότι προσωπικά δεν πιστεύει ότι στις 30 Νοεμβρίου θα είναι τόσο καλά τα στοιχεία για να σταματήσει το lockdown. Ο Μάρτιος, ανέφερε, έδειξε ότι ο εγκλεισμός ρίχνει απότομα την επιδημία και αυτό το όπλο θα χρησιμοποιηθεί όσο χρειαστεί για να τεθεί σε έλεγχο η πανδημία.

Ακόμη και αν ανοίξουμε, θα υπάρξει ξανά κλείσιμο μετά από μια ή δύο εβδομάδες, τόνισε και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν δύσκολο χειμώνα και για κυλιόμενα lockdown έως την άνοιξη.

«Χρειάζεται χρόνος για να αποδώσουν τα μέτρα»

«Το κρίσιμο είναι να δούμε σταθεροποίηση και κατόπιν κάμψη των κρουσμάτων και μετά των νοσηλειών και στις ΜΕΘ» επισήμανε από την πλευρά του ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος επιτροπής του υπουργείου Υγείας, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Όπως ανέφερε, για να αποδώσουν τα μέτρα χρειάζεται χρόνος. «Το γεγονός ότι συνεχίζεται ο καταιγισμός προσελεύσεων στα νοσοκομεία δεν πρέπει να μας κάνει να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι τα μέτρα δεν αποδίδουν, αλλά ότι χρειάζεται πλήρης και συνεπής εφαρμογή τους» σημείωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Π. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε και στον σημερινό εορτασμό του Πολυτεχνείου, τονίζοντας μεν ότι πρέπει τεθεί πρώτα η ζωή αλλά ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της. «Θέλει και μέτρο από την πλευρά της κυβέρνησης, δεν χρειάζεται κλίμα αντιπαράθεσης» ανέφερε ωστόσο. «Χρειάζεται κατανόηση και σεβασμός στα πολύτιμα όλων των πολιτικών και κοινωνικών ομάδων. Αλλιώς δεν θα πάμε όλοι μαζί και με πλήρη εφαρμογή των μέτρων αν κάποιοι αισθάνονται ότι είναι αφορμή η πανδημία να εφαρμοστούν άλλα σχέδια» σημείωσε με νόημα.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads