16.11.2020 14:30

H εταιρεία επικοινωνίας DGpr διοργάνωσε για τέταρτη συνεχή φορά το FORUM ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020, στην Αθήνα με θέμα «Διαχείριση Χρόνιων Παθήσεων» σε διαδικτυακή μετάδοση.

Στο Forum, το συντονισμό ανέλαβε η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια της εκπομπής «Το Αύριο της Υγείας» Δήμητρα Γιώτη και συζητήθηκαν όλα τα φλέγοντα ζητήματα αναφορικά με τη διαχείριση των χρόνιων παθήσεων. 

Η εισήγηση του κ. Σωτήρη Βανδώρου, Αναπληρωτή Καθηγητή Οικονομικών Υγείας Kings College London & Καθηγητή Πανεπιστημίου Harvard είχε ως θέμα τις «Βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται στο εξωτερικό στην διαχείριση χρόνιων παθήσεων».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΧΡΟΝΙΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ

Ο κ. Βανδώρος εξήγησε στην εισαγωγή της παρουσίασής του ότι η διαχείριση χρόνιων παθήσεων έχει μεγάλο κόστος για τους κρατικούς προϋπολογισμούς. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το 86% όλων των θανάτων σχετίζονται με χρόνιες ασθένειες στην Ευρώπη (συνολικά 4 εκατομμύρια) σύμφωνα με μελέτη του Brennan και των συνεργατών του.

Περίπου το 70% έως το 80% των προϋπολογισμών υγειονομικής περίθαλψης σε ολόκληρη την ΕΕ δαπανάται για τη θεραπεία χρόνιων ασθενειών και αν λάβουμε υπόψη και το κόστος απουσιών που σχετίζονται με ασθένειες στην ΕΕ που φτάνει στα επίπεδα του 2,5% του ΑΕΠ ετησίως καταλαβαίνουμε το βαθμό οικονομικής επιβάρυνσης.

ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΦΑΡΜΑΜΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Κάποια καινούργια φάρμακα σώζουν ζωές. Μπορούμε να απελευθερώσουμε πόρους για τα καινοτόμα φάρμακα, μειώνοντας τη φαρμακευτική δαπάνη μέσω χρήσης φαρμάκων εκτός πατέντας, γενοσήμων και βιο-ομοειδών.

Επίσης, στο εξωτερικό οι Υγειονομικές Αρχές και οι φαρμακευτικές εταιρείες προχωρούν σε συμφωνίες τύπου «managed sharing agreement», όπου οι ασθενείς έχουν πρόσβαση στο φάρμακό τους, ενώ  το εκάστοτε Υπουργείο Υγείας δεν αναλαμβάνει το ρίσκο της πλήρους κάλυψης της θεραπείας. Δηλαδή, αν ένα φάρμακο δεν είναι αποτελεσματικό, θα πρέπει να συμμετέχει στο κόστος της θεραπείας και η εταιρεία.

ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΥΓΙΕΙΝΟΥ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ

Ο κ. Βανδώρος τόνισε ότι «ένα σημαντικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η πολυφαρμακία, από ασθενείς με πολλές παθήσεις που πολλά φάρμακα και αυτό το φαινόμενο οδηγεί σε αχρείαστες εισαγωγές στα νοσοκομεία».

Ο κ. Βανδώρος επέμεινε ότι είναι μείζονος σημασίας το να ακολουθούν οι πολίτες συνειδητά έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Σε άλλες χώρες η Πολιτεία εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Π.χ. στην Σκωτία έχουν αυξήσει τη φορολόγηση της  ζάχαρης. Η φορολόγηση καπνού στην Αυστραλία όπου ένα πακέτο τσιγάρα κοστίζει από 20€, είναι ένα παραπλήσιο μέτρο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο εκπονούνται προγράμματα ενημέρωσης για τη σωστή διατροφή, όπως στην Αγγλία.

Η Αθήνα είναι αφιλόξενη πόλη για σωματική άσκηση χωρίς ποδηλατοδρόμους, ενώ π.χ. στις Σκανδιναβικές χώρες δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα.

«Μετά την πανδημία θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ, αντί για τα αυτοκίνητά τους» ανέφερε ο  Καθηγητής Βανδώρος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ PROACTIVE CARE

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση του προγράμματος Proactive care, το οποίο εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.  Στην Αγγλία καλούν χρόνιους ασθενείς υψηλότερου ρίσκου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, όπου όλοι οι ειδικοί ιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί θα χαράξουν στρατηγική για τη διαχείριση της νόσου τους και επισκέπτονται τον ασθενή σπίτι του και τον εκπαιδεύουν πώς να διαχειρίζεται τη νόσο του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα 70% μείωση κόστους με λιγότερες εισαγωγές και υποτροπές της νόσου των ασθενών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.

Χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι εταιρείες: Βristol Myers Squibb, Winmedica, Angelini Pharma, Chiesi Hellas, Gilead Sciences και Libytec.

Το Forum διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και του PhRMA Innovation Forum (PIF).

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads