14.11.2020 13:43

H εταιρεία επικοινωνίας DGpr διοργάνωσε για τέταρτη συνεχή φορά το FORUM ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020, στην Αθήνα με θέμα «Διαχείριση Χρόνιων Παθήσεων» σε διαδικτυακή μετάδοση.

Στο Forum, το συντονισμό ανέλαβε η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια της εκπομπής «Το Αύριο της Υγείας» Δήμητρα Γιώτη και συζητήθηκαν όλα τα φλέγοντα ζητήματα αναφορικά με τη διαχείριση των χρόνιων παθήσεων.

Ο κ. Μάριος Κοσμίδης, Αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ, Πρόεδρος Δ/νων Σύμβουλος της Winmedica παρουσίασε εισήγηση με θέμα «Φαρμακευτική πολιτική & ελληνική φαρμακοβιομηχανία».

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

Ο κ. Κοσμίδης σημείωσε ότι «μία βασική πρόκληση που αντιμετωπίζει η φαρμακοβιομηχανία αφορά στην αύξηση του αριθμού των ασθενών με σοβαρές και χρόνιες παθήσεις, γεγονός που σημαίνει μεγαλύτερη πίεση στα υγειονομικά συστήματα και αλλαγή στη φαρμακευτική πολιτική».

Επίσης, επεσήμανε ότι οι άλλες προσκλήσεις του κλάδου αφορούν την αύξηση προσδόκιμου επιβίωσης σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού, η οποία συνεπάγονται αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες υγείας και φάρμακα.

Αυτό οδηγεί σε  ανακάλυψη νέων θεραπειών και από τη στιγμή που οι νέες θεραπείες είναι ακριβότερες, αυτό επιτείνει την επιβάρυνση των συστημάτων υγείας.

Επίσης, ο κ. Κοσμίδης δήλωσε με έμφαση ότι «πρέπει να σταματήσουμε τα ευχολόγια και να προχωρήσουμε άμεσα σε υιοθέτηση καλών πρακτικών όπως η μηχανογράφηση των νοσοκομείων».

Η εργαλειοθήκη για τη μείωση της φαρμακευτικής  δαπάνης είχε μέχρι σήμερα ως βασικά εργαλεία τη μείωση τιμών φαρμάκων και τα εισπρακτικά μέτρα όπως το rebate και το clawback.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ 2019

Με βάση στοιχεία του 2019 από την IQVIA, η διείσδυση σε όγκο των προστατευμένων φαρμάκων (on-patent) αντιπροσωπεύει το 9,3% της αγοράς, ποσοστό υψηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ 18 (6,3%) όπως δικαιολογείται από τις σημαντικά χαμηλότερες τιμές αυτών των προϊόντων έναντι των χωρών της ΕΕ 18 (€0,87 ανά μονάδα έναντι €1,92).

H διείσδυση σε όγκο των μη προστατευμένων φαρμακευτικών προϊόντων (off-patent και generics) ανέρχεται συνολικά στο 67,9% (33,7% και 34,3%, αντίστοιχα). Αξίζει να σημειωθεί ότι η διείσδυση σε όγκο των off patent στην Ελλάδα είναι υψηλότερη από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ18 (20,5%), ενώ αντίθετα για τα γενόσημα είναι πολύ χαμηλότερη από το μέσο όρο των χωρών της ΕΕ18 (61,5%).

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα Prodcom (Eurostat), η παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα σε αξία (ex-factory) προσέγγισε το €1,0 δισεκ. το 2018, αυξημένη κατά 4,5% σε σύγκριση με το 2017. Οι εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων ανήλθαν το 2019 σε €2,4 δισεκ. μειωμένες κατά 11,7%, ενώ οι εξαγωγές κατέγραψαν θεαματική άνοδο κατά 32,5%, στα €1,9 δισεκ., με αποτέλεσμα το έλλειμμα να υποχωρήσει στα €554 εκατ.

ΤΟΜΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

Ο Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ ανέφερε ότι οι Τομείς Αναπτυξιακών Προτεραιοτήτων της Ελληνική φαρμακοβιομηχανίας εστιάζουν στα φάρμακα προστιθέμενης αξίας οριακής ή/και υψηλής καινοτομίας και στα προϊόντα που εμφανίζουν δυσκολίες κατά την ανάπτυξή τους (non-biological complex products).

Επίσης η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία εστιάζει στους τομείς φαρμάκων με συνδυασμούς δραστικών ουσιών, σε ανάπτυξη ή προσαρμογή εξειδικευμένων συσκευών για τη χορήγηση και συγχορήγηση γνωστών φαρμάκων.

Σημαντική επίσης προτεραιότητα αποτελεί η επαναστόχευση της έρευνας σε γνωστά φαρμακευτικά μόρια σε νέες θεραπευτικές ενδείξεις ή και σε νέους πληθυσμούς π.χ. ενδείξεις χρόνιων νοσημάτων, παιδιατρικών και γηριατρικών πληθυσμών.

Στη χώρα μας μπορεί να αξιοποιηθεί η ελληνική βιοποικιλότητα πλούσια σε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της ελληνικής χλωρίδας.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο Δ/νων Σύμβουλος της Winmedica επέμεινε ότι  «τώρα είναι η καταλληλότερη εποχή για επαρκή χρηματοδότηση και επανεξέταση των προϋπολογισμών υγείας και φαρμάκου με αναθεώρηση του μηχανισμού επιστροφών».

Επιτακτική η ανάγκη εισαγωγής «ανώτατου ορίου» και απελευθέρωσης των γενοσήμων από το clawback.

«Πρέπει να καλύψουμε μεγάλη απόσταση και να παρθούν απαραίτητα μέτρα όπως η περαιτέρω ενίσχυση του συμψηφισμού των παραγωγικών δαπανών και των δαπανών Έρευνας & Ανάπτυξης με το clawback, φορολογικά κίνητρα για την επιτάχυνση των επενδύσεων, με έμφαση στις υπερ-αποσβέσεις, η περιστολή της επενδυτικής γραφειοκρατίας και σχέδιο δράσης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανίας το Industry 4.0 μία δράση με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα», είπε κλείνοντας την παρουσίασή του ο κ. Κοσμίδης.

Χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι εταιρείες: Βristol Myers Squibb, Winmedica, Angelini Pharma, Chiesi Hellas, Gilead Sciences και Libytec.

Το Forum διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και του PhRMA Innovation Forum (PIF).

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads