13.11.2020 15:01

H εταιρεία επικοινωνίας DGpr διοργάνωσε για τέταρτη συνεχή φορά το FORUM ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020, στην Αθήνα με θέμα «Διαχείριση Χρόνιων Παθήσεων» σε διαδικτυακή μετάδοση.

Στο Forum, το συντονισμό ανέλαβε η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια της εκπομπής «Το Αύριο της Υγείας» Δήμητρα Γιώτη και συζητήθηκαν όλα τα φλέγοντα ζητήματα αναφορικά με τη διαχείριση των χρόνιων παθήσεων.

O πρώτος ομιλητής του Forum κ. Δημήτρης Φιλίππου, Πρόεδρος του ΕΟΦ τόνισε ότι «Εδώ ήρθα να μιλήσω όχι ως Πρόεδρος του ΕΟΦ, αλλά ως μέλος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης. Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης πρόσφατα εφαρμόστηκε στη χώρα μας ξεκινώντας τα πρώτα δειλά βήματα πριν δυο χρόνια».

Τίτλος της ομιλίας του Προέδρου ήταν «Επιτροπή Διαπραγμάτευσης. Ένας θεσμός που εξοικονομεί πόρους στο σύστημα υγείας».

Ο κ. Φιλίππου ανέφερε ότι τα καινοτόμα σκευάσματα είναι πολύ ακριβά και είναι δύσκολη η εξίσωση ώστε να μπορέσουμε να κρίνουμε την αξία ενός φαρμάκου με βάση το κόστος του και το πραγματικό όφελος για τους ασθενείς. 

Οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων είναι οι εξής:

Διαπραγμάτευση των τιμών φαρμάκων ή εκπτώσεων επί αυτών, που αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ ή προμηθεύονται τα δημόσια νοσοκομεία

Εισήγηση στην επιτροπή αξιολόγησης και αποζημίωσης φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης σχετικά με την επίπτωση στον προϋπολογισμό από την ένταξη ενός φαρμάκου στον κατάλογο αποζημιωμένων φαρμάκων και η

Σύναψη συμφωνιών με τους ΚΑΚ που συμμετέχουν στη σχετική διαδικασία διαπραγμάτευσης

Αναφερόμενος στο έργο της Επιτροπής είπε ότι «πέτυχαμε εξαιρετικές μειώσεις σε θεραπευτικές κατηγορίες. Ολοκληρώσαμε διαπραγματεύσεις για σημαντικές κατηγορίες όπως π.χ. οι γ-σφαιρίνες, ενώ βρίσκονται και άλλες σε εξέλιξη».

Κατά μέσο όρο, ο χρόνος διαπραγμάτευσης για μία θεραπευτική κατηγορία διαρκεί περίπου ένα μήνα, μετά από 3 διαδοχικές συνεδριάσεις. 

Η τάση των νέων θεραπευτικών σχημάτων αφορούν πολύ ακριβά φάρμακα, ιδιαίτερα αποτελεσματικά μόνο για μια περιορισμένη και καθορισμένη ομάδα ασθενών και η τιμή τους δεν βασίζεται στο κόστος, αλλά στην αξία που παρέχουν.

«Η συμπερίληψη τόσο ακριβών νέων φαρμάκων στο όφελος σημαίνει σημαντική επιβάρυνση του προϋπολογισμού, η οποία έχει επιπτώσεις όσον αφορά το κόστος ευκαιρίας», επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΕΟΦ. 

O Φιλίππου παρουσίασε στην εισήγησή του συγκεκριμένα παραδείγματα με τιμές καινοτόμων φαρμάκων με ετήσιο κόστος θεραπείας της τάξης εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, τις οποίες εν συνεχεία καλείται να διαπραγματευτεί η Επιτροπή και επανέλαβε ότι η Επιτροπή επιτυγχάνει συμφέρουσες διαπραγματεύσεις με τους ΚΑΚ. 

«Μείζονος σημασίας ζήτημα παραμένει η εισήγηση για ένταξη καινούριων και καινοτόμων θεραπειών στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων και η σύναψη συμφωνίας με ΚΑΚ δεσμευτική για ΕΟΠΥΥ, ΚΑΚ και δημόσια νοσοκομεία» δήλωσε ο κ. Φιλίππου, ενώ παράλληλα ζητούμενο παραμένει η γρήγορη ένταξη φαρμάκων στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων και ειδικότερα γενοσήμων στις 30 ημέρες.

 Έπειτα η πρόταση κατατίθεται στην Επιτροπή Αξιολόγησης (ΗΤΑ) του δημοσιονομικού προϋπολογισμού των υπό διαπραγμάτευση φαρμάκων. 

Κλείνοντας ο κ. Φιλίππου είπε ότι «κομβικός ρόλος της Επιτροπής είναι να συμβάλλει στη διαδικασία εισαγωγής νέων φαρμάκων και στη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Βασικός στόχος παραμένει η μείωση του clawback, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τα δημοσιονομικά μεγέθη».

Κατά τη διάρκεια του διαδραστικού Forum, τέθηκαν πολλές ερωτήσεις και μετά από κάθε εισήγηση ακολουθούσε ζωντανή συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και των συμμετεχόντων.

Χορηγοί του συνεδρίου ήταν οι εταιρείες: Βristol Myers Squibb, Winmedica, Angelini Pharma, Chiesi Hellas, Gilead Sciences και Libytec.

Το Forum τελούσε υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και του PhRMA Innovation Forum (PIF).

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads