12/10/2020 15:37

Δήλωση του Δημήτρη Βαρνάβα, Μέλος στο ΔΣ του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για την εμπλοκή της ΠΦΥ στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Είναι θετικό πως- έστω και καθυστερημένα- το υπουργείο Υγείας αντιλήφθηκε ότι οφείλει να εμπλέξει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όπως δήλωσε σήμερα ο κ. Κικίλιας, σε πρώτη φάση ξεκινούν 161 Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα και συγκεκριμένα 103 από τη Δευτέρα και άλλα 58 από τις 15 Οκτωβρίου, καθώς και 42 Περιφερειακά Ιατρεία, με στόχο να αποσυμφορηθούν τα Νοσοκομεία και ιδιαίτερα τα Νοσοκομεία αναφοράς.

Θα παρακολουθήσουμε στενά το εγχείρημα, διότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος αποτυχίας, κυρίως εξαιτίας της απέχθειας που επιδεικνύει η κυβέρνηση της ΝΔ απέναντι στη δημόσια ΠΦΥ.  Αυτός ήταν και ο λόγος που άφησαν την ΠΦΥ εκτός σχεδιασμού στο πρώτο κύμα της πανδημίας και τώρα, εκόντες άκοντες, αναγκάζονται να της δώσουν το ρόλο που της αναλογεί.

Καθόλου τυχαία δεν είναι και η αναφορά του κ. Κικίλια, πως «το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τα Νοσοκομεία μας και τα Κέντρα Υγείας είναι φτιαγμένα κυρίως για τους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν, για τους ανθρώπους οι οποίοι δεν μπορούν, για τους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται στα όρια της φτώχειας».

Λάθος κ. υπουργέ Υγείας.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι φτιαγμένο για όλους τους πολίτες της χώρας και η πολιτεία οφείλει να το στηρίζει σε ανθρώπινους πόρους και υλικά μέσα, ώστε να είναι υψηλού επιπέδου και να εξυπηρετεί εξίσου καλά φτωχούς και πλούσιους, με στόχο να καταστεί μελλοντικά αχρείαστη ανάγκη η προσφυγή στα μεγάλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και τις αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων.

Εξάλλου η πανδημία απέδειξε πως τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια φρόντισαν επιμελώς να μείνουν covid free και το βάρος σήκωσαν τα δημόσια Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί.

Παρά τις επιφυλάξεις μας, οφείλουμε να επαναλάβουμε πως είναι ευπρόσδεκτη η ενεργός εμπλοκή της ΠΦΥ, όχι μόνο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και στην φροντίδα υγείας και, κυρίως, στην πρόληψη της ασθένειας, από κοινού με τις δομές δημόσιας υγείας.

 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads