4/8/2020 18:37

Ο επικεφαλής της ομάδας Λοιμωξιολόγων, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, επέστρεψε σήμερα, στην ενημέρωση για τον κορονοϊό εν μέσω έξαρσης των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα Τρίτη τα νέα κρούσματα ήταν 121.

Για του λόγους για τους οποίους η χώρα μας γνωρίζει αύξηση των κρουσμάτων, μίλησε σήμερα στην έκτακτη τηλεοπτική του ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως ξεκαθάρισε αρχικά, η εμφάνισή του έγινε κατ’ εξαίρεση και λόγω των αυξημένων κρουσμάτων εμφανίζεται

Ο ίδιος σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τα αίτια πίσω από την εκτόξευση των κρουσμάτων, μίλησε για τους λόγους πίσω από τα νέα αυξημένα νούμερα.

«Η αύξηση των κρουσμάτων έχει αρκετές αιτίες» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον καθηγητή οι λόγοι πίσω από την αύξηση των κρουσμάτων είναι οι εξής:

  • ο αυξημένος έλεγχος, η αύξηση της κινητικότητας στην πατρίδα μας, όπως σε πολλές χώρες λόγω της άρσης των μέτρων,
  • η αυξημένη μεταδοτικότητα σε συνθήκες συνωστισμού (πχ κρεατοβιομηχανιά, γάμοι, μπαρ)
  • η μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες λόγω της κινητικότητας και η αύξηση των ελέγχων, καθώς την  εποχή του απαγορευτικού δεν ελέγχοντα αλλά και το ότι  πολλά άτομα είναι ασυμπτωματικά

Ο ίδιος υπογράμμισε πως πέρα από τα εισαγόμενα έχουμε και αύξηση των εγχώριων.

«Θετικό είναι δεν έχει εμφανιστεί πίεση στο σύστημα υγείας. Χρειάζεται έλεγχος, θέλει εγρήγορση θέλει προσοχή από όλους», τόνισε.

Κάθε κρούσμα δίνει κατά μέσο όρο άλλο ένα

Ο καθηγητής Τσιόδρας ανέφερε πως κατά μέσο όρο ένα κρούσμα, φέρνει ακόμη ένα.

«Ένα θετικό στοιχείο είναι ότι δεν διαφαίνεται Rο μεγαλύτερο του 1.  Για να μην έχουμε μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων πρέπει να ρίξουμε το Ro κάτω του 1».

Πρέπει να γίνεται σωστά η χρήση της μάσκας

Ο κ. Τσιόδρας παραδέχτηκε πως η χρήση μάσκας είναι δύσκολη λόγω των θερμοκρασιών και πως πρέπει να γίνεται σωστά καθώς τα επιστημονικά δεδομένα την επιβάλλουν.

«Ιδιαίτερα σε εκδηλώσεις που συναντιόμαστε με ανθρώπους εκτός του στενού μας κύκλου» τόνισε και πρόσθεσε πως η «μάσκα είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τη χρήση ασπίδας».

Η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων

Ο ίδιος ανέφερε πως δεδομένα προέκυψαν τους τελευταίους μήνες και για τη χρήση κάποιων φαρμάκων.

«Συνεχίζεται ο γρίφος για χλωροκίνη. Τα μονοκλωνικά αντισώματα ίσως είναι το μεγάλο όπλο κατά της νόσου. Χορηγούνται ήδη και στην πατρίδα μας» δήλωσε.

Παράλληλα, τόνισε πως η φαρμακευτική βιομηχανία ξεπερνά τους ανταγωνισμούς για ανακάλυψη θεραπειών και συνεχίζεται η παγκόσμια συνεργασία.

«Δεν υπάρχει μαγική λύση για την εξαφάνιση του ιού, ενώ υπάρχει ελπίδα για κάποιο εμβόλιο. Κάποια είναι στα τελευταία στάδια κλινικών δοκιμών» δήλωσε.

Τι ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από αύριο, Τετάρτη, απαγορεύεται η διέλευση από την Κακαβιά από τις 11 το βράδυ έως τις 7 το πρωί. Όποιος εισέρχεται από την Αλβανία θα μπαίνει σε επταήμερη κατ’ οίκον απομόνωση.

Παράλληλα, παρατείνεται το όριο των 100 ατόμων σε γάμους και βαπτίσεις, μέτρο που θα κρατήσει έως τις 31 Αυγούστου, ενώ απαγορεύονται οι εκδηλώσεις στα πλοία, όπου η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική.

Τέλος, σε τοπική κλίμακα θα υπάρχει δυνατότητα περιορισμού του ωραρίου λειτουργίας στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Συν τοις άλλοις, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανήγγειλε εντατικούς ελέγχους σε εργοστάσια τροφίμων, με συνεργασία του ΕΦΕΤ.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads