13/7/2020 14:30

Μια καρδιακή προσβολή συμβαίνει λόγω της μειωμένης ροής αίματος στη στεφανιαία αρτηρία, που ρόλο έχει να αιματώνει και να παρέχει οξυγόνο στον καρδιακό μυ.

Ποια είναι τα τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής; Η καρδιακή προσβολή (έμφραγμα του μυοκαρδίου) μπορεί να προκύψει οποτεδήποτε, αν και οι περισσότεροι μάλλον το αγνοούν. Στην πραγματικότητα, όμως, τα καρδιακά επεισόδια είναι η κύρια αιτία αιφνίδιου θανάτου και μπορούν να συμβούν ανά πάσα στιγμή και ώρα. Στο σημερινό άρθρο, θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα, αν τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής είναι διαφορετικά σε γυναίκες και άνδρες.

Τι είναι η καρδιακή προσβολή;

Επίσης γνωστή ως έμφραγμα του μυοκαρδίου, η καρδιακή προσβολή είναι ένα πρόβλημα που επικεντρώνεται στον καρδιακό μυ. Με λίγα λόγια, το έμφραγμα του μυοκαρδίου ανακόπτει τη σωστή καρδιακή λειτουργία και επιφέρει κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου. Σύμφωνα με την Aμερικανική Ένωση για την καρδιά περίπου 400.000 Αμερικανοί πεθαίνουν από καρδιακή προσβολή τον χρόνο.

Η καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν ο ιστός γύρω από την καρδιά σας δεν λαμβάνει επαρκή ποσότητα οξυγονωμένου αίματος, λόγω αρτηριακής απόφραξης.

Όταν η παροχή οξυγόνου προς τον καρδιακό μυ, εξακολουθήσει να μειώνεται, ο καρδιακός ιστός, που υποτροφοδοτείται, μπορεί σταδιακά να πεθάνει λόγω της παρεμπόδισης της κυκλοφορίας του αίματος.

Τι κρύβεται πίσω από μια καρδιακή προσβολή;

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, η κύρια αιτία πρόκλησης εμφράγματος του μυοκαρδίου είναι η αρτηριακή απόφραξη κοντά στην καρδιά. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η φυσιολογική λειτουργία του σημαντικού αυτού οργάνου εξαρτάται πλήρως από την κυκλοφορία του αίματος. Μια διαταραχή του κυκλοφορικού συστήματος σηματοδοτεί, σε ελάχιστο χρόνο, προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιακής προσβολής.

Αν και η αρτηριακή απόφραξη μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά διαφορετικών αιτιών, οι ακόλουθες αιτίες είναι οι πιο συνηθισμένες:

 • Υπερέκταση του καρδιακού μυός
 • Αρτηριακή θρόμβωση
 • Θρόμβωση των στεφανιαίων αρτηριών
 • Αθηροσκλήρωση
 • Υψηλή χοληστερίνη
 • Σακχαρώδης διαβήτης
 • Υψηλή αρτηριακή πίεση

Πώς θα καταλάβετε ότι υποστήκατε καρδιακή προσβολή;

Όταν κάποιος υποστεί καρδιακή προσβολή, παρουσιάζει συνήθως τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Υπερβολική εφίδρωση
 • Δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια)
 • Πόνο σε βραχίονες και ώμους (κατά κύριο λόγο, στην αριστερή πλευρά)

Ποια είναι τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής;

Η καρδιακή προσβολή μπορεί να πλήξει κάθε έναν από εμάς, σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά τα δύο φύλα φαίνεται να αντιδρούν διαφορετικά στην κατάσταση. Αν και ακούγεται κάπως παράλογο, υπάρχει κάτι γνωστό ως γυναικεία καρδιακή προσβολή, που μπορεί να πλήξει γυναίκες όλων των ηλικιών.

Σε τι, ωστόσο, διαφέρουν γυναίκες και άνδρες στο θέμα της καρδιακής προσβολής;

Δεν έχουμε παρά να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στις διαφορές των συμπτωμάτων ανάμεσα στα δύο φύλα. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν.

Συμπτώματα της καρδιακής προσβολής – Κόπωση και αίσθημα αδυναμίας χωρίς προφανή λόγο

Το αίσθημα κόπωσης ή αδυναμίας χωρίς προφανή λόγο, μπορεί να συνδέεται με ένα πλήθος προβλημάτων υγείας αλλά και με κοινές ασθένειες, όπως το στρες και το άγχος. Το συγκεκριμένο σύμπτωμα, όμως, θα μπορούσε να μαρτυρά επίσης καρδιακή ανεπάρκεια.

Όταν παθαίνετε καρδιακή προσβολή, η ροή του αίματος προς την καρδιά ξαφνικά ελαττώνεται και αυτό προκαλεί διάφορα συμπτώματα.

Συμπτώματα της καρδιακής προσβολής – Πόνος σε λαιμό και βραχίονες

Ο πόνος που εκδηλώνεται σε αυτά τα σημεία του σώματος μπορεί να συνδέεται με συσσωρευμένο άγχος, κόπωση ή κακή στάση του σώματος. Ωστόσο, οι γυναίκες με καρδιαγγειακές ανεπάρκειες βιώνουν επίσης πόνο σε λαιμό και βραχίονες.

Γι’ αυτόν το λόγο, κάνετε άσχημα αν αγνοείτε τον πόνο στα συγκεκριμένα σημεία. Μπορεί να είναι καρδιακή προσβολή που εκδηλώνεται σταδιακά. Οι άνδρες, από την άλλη, συνήθως βιώνουν το σύμπτωμα λίγο πριν υποστούν έμφραγμα του μυοκαρδίου. Αξίζει να σημειώσουμε, επίσης, ότι οι άνδρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής από ό,τι οι γυναίκες.

 • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

 • name *

 • email *

 • website *

Ads