1/7/2020 18:14

Καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν θα μπορεί να αγοράσει το φάρμακο, το οποίο συμβάλλει στην ανάρρωση των ασθενών κοροναϊού, τουλάχιστον για τους επόμενους τρεις μήνες.

Οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για την μονομερή δράση των ΗΠΑ στο ζήτημα της ρεμδεσιβίρης καθώς και την το ενδεχόμενο παρόμοιων κινήσεων σε περίπτωση που υπάρξει αποτελεσματικό εμβόλιο για την πανδημία.

«Απέκτησαν το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων ρεμδεσιβίρης, με αποτέλεσμα να μην έχει μείνει τίποτα για την Ευρώπη», δήλωσε ο Δρ. Άντριου Χιλ, επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

Η ρεμδεσιβίρη, το πρώτο φάρμακο που εγκρίθηκε από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ για τη θεραπεία του κορωνοϊού, κατασκευάζεται από την Gilead. Οι πρώτες 140.000 δόσεις  έχουν ήδη εξαντληθεί. Η κυβέρνηση Τραμπ αγόρασε τώρα περισσότερες από 500. 000 δόσεις, δηλαδή όλη την παραγωγή της Gilead για τον Ιούλιο και το 90% της παραγωγής του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου.

«Ο πρόεδρος Τραμπ πέτυχε μια καταπληκτική συμφωνία για να εξασφαλίσει ότι οι Αμερικανοί θα έχουν πρόσβαση στην πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία για τον κορωνοϊό», δήλωσε ο υπουργός υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών Άλεξ Αζάρ. «Στο πλαίσιο του εφικτού, θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι κάθε Αμερικανός ασθενής που χρειάζεται ρεμδεσιβίρη, θα μπορεί να τη λάβει. Η κυβέρνηση Τραμπ κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να μάθει περισσότερα για τις θεραπείες για τον κορωναϊό που είναι σε θέση να σώσουν ανθρώπινες ζωές και να εξασφαλίσει πρόσβαση σε αυτές τις επιλογές για τους Αμερικανούς πολίτες».

Το φάρμακο, το οποίο αναπτύχθηκε για την καταπολέμηση του Έμπολα αλλά αποδείχθηκε αναποτελεσματικό, είναι πατενταρισμένο από την Gilead, πράγμα που σημαίνει ότι καμία άλλη εταιρεία δεν έχει δικαίωμα να το παράγει. Το κόστος του ανέρχεται περίπου στα $3,200 δολάρια ανά έξι δόσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads