13/6/2020 15:08

Η κυρία Δέσποινα Μακριδάκη, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) στην παρουσίαση της με θέμα «Το φάρμακο στο νοσοκομειακό περιβάλλον» στο 3o FΟRUM TO AYΡΙΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ με θέμα «Το Αύριο του Φαρμάκου» δήλωσε ότι «οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί, τους οποίους εκπροσωπεί, έχουν ως πρωταρχικό τους μέλημα την κάλυψη πάσης φύσης νοσοκομειακών αναγκών των ασθενών». 

Επίσης, επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντική είναι η πραγματική καταγραφή των αναγκών σε σχέση με  το νοσοκομειακό φάρμακο, που αφορούν τα Μητρώα που καταγράφουν τη διαστρωμάτωση φαρμάκων βάσει θεραπευτικών πρωτοκόλλων, τη λειτουργία Επιτροπής φαρμάκων με τη διαμόρφωση νοσοκομειακού συνταγολογίου, τις εσωτερικές διαδικασίες για ορθολογική συνταγογράφηση και την παρακολούθηση φαρμακευτικής αγωγής ασθενών και οπωσδήποτε την παρακολούθηση της διαθεσιμότητας φαρμάκων στην αγορά, λαμβάνοντας υπόψη και εναλλακτικά σενάρια για τον προγραμματισμό των  προμηθειών και τη διαχείριση του κονδυλίου του νοσοκομειακού φαρμακείου.

«Μια χαρακτηριστική τάση στην Ελλάδα είναι οι υψηλές πωλήσεις των off patent φαρμάκων, δηλαδή των πρωτότυπων φαρμάκων που δεν έχουν πλέον την αποκλειστικότητα διάθεσής τους μόνο από την παρασκευάστρια εταιρεία, αλλά κυκλοφορούν με την ίδια δραστική και τα αντίστοιχα γενόσημα». 

Όλοι πρέπει να επιμείνουμε στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου λειτουργίας του νοσοκομειακού φαρμάκου με έμφαση σε δεδομένα όπως  οι οικονομικοί πόροι, οι κατάλληλες υποδομές και τα εργαλεία, η ενημέρωση ιατρών, φαρμακοποιών, αλλά και κοινού- ασθενών και πρωτίστως ο στρατηγικός σχεδιασμός και συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

«Φεύγουμε από τον “φαρμακοποιό με το γουδί” και φτάνουμε στην εποχή του “διαστημικού φαρμακοποιού” με διαχείριση θεραπειών υψηλής τεχνολογίας, όπως οι κυτταρικές θεραπείες CAR-T» ανέφερε η Πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ.

Επίσης, η κ. Μακριδάκη δήλωσε με έμφαση ότι «πρέπει να σταματήσουμε τα ευχολόγια και να προχωρήσουμε άμεσα σε υιοθέτηση καλών πρακτικών όπως η μηχανογράφηση των νοσοκομείων». 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads