13/6/2020 10:28

Ο κ. Αθανάσιος Βοζίκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης κατά την εισήγηση του στο 3o FΟRUM TO AYΡΙΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ με θέμα «Το Αύριο του Φαρμάκου» ανέφερε ότι «τα συστήματα υγείας κατάφεραν, παρά τις αδυναμίες τους, να ανταπεξέλθουν και σε αυτή την υγειονομική κρίση». Βασικό θέμα της ομιλίας του κ. Βοζίκη ήταν «Η πρόσβαση στα καινοτόμα φάρμακα».

Επίσης ανέφερε ότι «είναι αδιαμφισβήτητη η συμβολή της καινοτομίας, η οποία μεταφράζεται σε πολλά οφέλη όπως η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, π.χ. τα εμβόλια που έχουν εξαλείψει πλήθος παθήσεων».

Κομβικό ζήτημα παραμένει η επίπτωση στους προϋπολογισμούς υγείας και γι’ αυτό τα καινοτόμα φάρμακα πρέπει να αξιολογηθούν με βάση την κλινική αποτελεσματικότητά τους αλλά και την οικονομική αποδοτικότητά τους στα συστήματα υγείας, έτσι ώστε να κριθεί η ορθά η αποζημίωσή τους.

«Η αξία της καινοτομίας για να αποτιμηθεί λαμβάνει υπόψη πολλά χαρακτηριστικά» ανέφερε ο κ. Βοζίκης και παρουσίασε στην εισήγησή του πολλές προσεγγίσεις σε αυτή την κατεύθυνση, τονίζοντας ότι απαιτείται παράλληλα διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως π.χ. οι Σύλλογοι Ασθενών.

«Στο εξωτερικό μέρος του ρίσκου αναλαμβάνουν οι εταιρείες και όχι μόνο οι “πληρωτές”, δηλαδή οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης», επεσήμανε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του ΠΑΠΕΙ κ. Βοζίκης. 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads