28/4/2020 18:28

Το σχέδιο της σταδιακής άρσης των έκτακτων μέτρων για τον για τον κορονοϊό παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η «χαλάρωση» των μέτρων, τα οποία βρίσκονται σε ισχύ από τα μέσα Μαρτίου, θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, 4 Μαΐου, όπου και καταργούνται τα SMS.

Εμπορικά καταστήματα, κέντρα αισθητικής και καταστήματα εντάσσονται στο πρώτο πακέτο δράσεων (Δευτέρα 4 Μαίου), ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσουν τα σχολεία, τα πολυκαταστήματα, τα εμπορικά κέντρα, τα καφέ, τα εστιατόρια, τα μπαρ και τέλος, τα τουριστικά καταλύματα και τα ξενοδοχεία.

Το παρατεταμένο «πάγωμα» της οικονομίας έχει κοινωνικό πρόσημο, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Γιατί «παγώνει» ταυτόχρονα και τις αδικίες, πλήττοντας πρωτίστως τους πιο αδύναμους. Η σταδιακή επανεκκίνηση, συνεπώς, είναι χρέος κάθε υπεύθυνης κυβέρνησης. Κανείς δεν αρνείται ότι, μετά τον κορονοϊό, η κρίση θα είναι βαθιά και παγκόσμια. Και καθώς η πανδημία χτύπησε όλους, όλοι θα πρέπει να σηκώσουν και τα βάρη των συνεπειών της. Με τρόπο όμως δίκαιο και με συμμάχους την αλήθεια και τον ρεαλισμό». 

Προειδοποίηση για δυσκολίες στην υγεία και την οικονομία

«Περιοριστήκαμε αλλά δεν χωριστήκαμε, θα έλεγα ότι ξαναγνωριστήκαμε και συστρατευτήκαμε»

Όπως ανέφερε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός, «ο κορωνοϊός μάς έμαθε, επίσης, ότι η φιλία δεν περιορίζεται σε μία χειραψία. Ούτε η φροντίδα σε μία αγκαλιά. Και πως όλα, τελικά, μπορούν να εκφραστούν με νέους τρόπους σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Γιατί, πράγματι, στις 4 Μαΐου όλοι θα συναντηθούμε με μία νέα καθημερινότητα. Και αν τη διαχειριστούμε με ωριμότητα τότε, σταδιακά, θα την βελτιώνουμε για να την κάνουμε όλο και καλύτερη».

Εργασία από το σπίτι

Την ανάγκη επέκταση της εργασίας από το σπίτι και της ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των πολιτών έστειλε ο πρωθυπουργός.

«Τα νοσοκομεία να γυρίσουν σε ομαλότερους ρυθμούς, ώστε να καλύψουν πιο αποτελεσματικά όλα τα τρέχοντα περιστατικά. Όπως και οι ώρες προσέλευσης των υπαλλήλων να μεταβληθούν για να αποφεύγεται ο συνωστισμός στους χώρους εργασίας αλλά και στα μέσα συγκοινωνίας. Και τα τελευταία, με τη σειρά τους, να πυκνώσουν τα δρομολόγια στις ώρες αιχμής για να κινούνται με λιγότερους επιβάτες» τόνισε.

Τι θα γίνει με την εστίαση

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, την 1η Ιουνίου ξεκινά και η δραστηριότητα στον τομέα της Εστίασης, πάντα με προϋποθέσεις, που θα έχουν μέχρι τότε συμφωνηθεί. Την ίδια μέρα θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας. Και τότε θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα εργασιών της Δικαιοσύνης. Μέσα στον Ιούνιο, τέλος, και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα.

«Κρίνεται απίθανο ωστόσο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές. Όπως γίνεται σαφές, το πρόγραμμα της επόμενης φάσης είναι απόλυτα μελετημένο. Θα κλιμακώνεται ανά εβδομάδα αλλά θα αξιολογείται ανά 24ωρο, από ένα μεικτό Παρατηρητήριο Κυβέρνησης, Υπηρεσιών Υγείας και Πολιτικής Προστασίας» ανέφερε.

11 Μαΐου η Γ’ Λυκείου τα υπόλοιπα σχολεία αργότερα

Στην Εκπαίδευση, τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν ξανά στις 11 Μαΐου. Μια εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου αλλά και το Γυμνάσιο. Τα σχολεία, όμως, θα λειτουργήσουν με άλλους κανόνες που θα περιορίσουν -όσο αυτό είναι εφικτό- τον συγχρωτισμό. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση θα εξακολουθεί να υποστηρίζει παιδιά τα οποία, για ειδικούς λόγους, δεν πρέπει να έρθουν στη τάξη. Δημοτικά και νηπιαγωγεία παραμένουν κλειστά. Ενδέχεται, επαναλαμβάνω ενδέχεται, να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά. Αύριο, η Υπουργός Παιδείας θα κάνει μια πιο αναλυτική ενημέρωση. Βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με την Επιτροπή Επιστημόνων για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή των μέτρων προστασίας των παιδιών μας αλλά και των εκπαιδευτικών.

Ανοιχτές για ατομική προσευχή οι εκκλησίες από 4 Μαΐου

Καταργούνται sms και γραπτή άδεια

Θα διατηρηθεί η απαγόρευση αλλαγής περιφέρειας, από τη Δευτέρα θα λειτουργήσουν κάποια καταστήματα, όπως κομμωτήρια με ραντεβού. Το υπόλοιπο λιανεμπόριο στις 11 Μαΐου, εκτός από τα μεγάλα εμπορικά.

Βήμα – βήμα η έξοδος, διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός

Το σχέδιο όπως είπε θα ελέγχεται από τους ειδικούς. Απόλυτη διαφάνεια στην ενημέρωση του πολίτη, υπογράμμισε. Καθώς περνάμε στην επόμενη φάση πρέπει να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη. Καλούμαστε να ξαναγυρίσουμε σταδιακά σε κάποιες δραστηριότητες.

Μένουμε ασφαλείς, είναι το νέο σύνθημα.

Κ. Μητσοτάκης: Είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στην επόμενη φάση

Ο πρωθυπουργός ανήγγειλε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να περάσει στην επόμενη φάση, ενώ ανέφερε ότι σύμμαχος θα είναι και ο καλός καιρός, καθώς και οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες. Δεν κάνουμε χειραψίες, τόνισε.

Συνέστησε στους πολίτες να ακούν τις συμβουλές των ειδικών για τη χρήση της μάσκας.

 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads