8/4/2020 15:20


 

O Αλέξανδρος Τσαπέκος, Αντιπρόεδρος Γ΄του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) απαντά στις χθεσινές δηλώσεις του Γεώργιου Ελευθερίου, Γενικού Γραμματέα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ). Αιτία της διένεξης είναι οι δηλώσεις του κ. Βαλτά (Πρόεδρος ΠΦΣ) για περίθαλψη των ασθενών και χορήγηση αντιβιοτικών από τους φαρμακοποιούς.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Τσαπέκου:ΜΙΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΠΙΣ  κ. Ελευθερίου            

     Δεν θα ασχοληθούμε περισσότερο με τον  γραμματέα  του ΠΙΣ, μιας και μέλημά μας τούτη τη δύσκολη  ώρα δεν είναι να καλύψουμε τα συνδικαλιστικά σύνδρομα κανενός, αλλά να αφοσιωθούμε στο έργο που επιτελούμε  το οποίο είναι η εξυπηρέτηση  των ασθενών μας μέσα από τα φαρμακεία μας .

     Σεβόμαστε και εκτιμούμε τον Ιατρικό κόσμο. Γιατροί και Φαρμακοποιοί στην καθημερινότητα πρέπει να είμαστε μαζί . Και μαζί δίνουμε τον αγώνα , ο καθένας από την δική του θέση και αλληλοσυμπληρώνοντας ο ένας τον άλλο  .

     Δυστυχώς όμως κάποιοι συνδικαλιστές , προκειμένου να ‘’φανούν’’,  φθάνουν στο σημείο και ξεπερνούν επανειλημμένως  τα όρια και  υποτιμούν ολόκληρες ομάδες επιστημόνων .

     Αφού πρώτα ο Γραμματέας  μας αποκάλεσε  βοηθούς των γιατρών ( και ήξερε τι έλεγε, πως το έλεγε και τι εννοούσε! ) βγήκε πάλι και συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο.

      Αλήθεια, την ακριβή ερμηνεία της λέξης ‘’περίθαλψη’’ την γνωρίζει  ; Και πώς τολμά και δηλώνει ότι είναι αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος η περίθαλψη των ασθενών ; Εκτός και αν δεν ξέρει τι λέει !!!

       Η ‘’περίθαλψη’’ είναι  όρος  με  ευρεία έννοια και  μέσα σ’ αυτήν υπαγόμαστε οι φαρμακοποιοί, οι οδοντίατροι, οι νοσηλευτές, οι φυσικοθεραπευτές , οι ψυχολόγοι , οι κοινωνιολόγοι , οι λογοθεραπευτές  κλπ,  κλπ.

Ποιος του είπε ότι η περίθαλψη είναι ιατρική πράξη και μόνο; Δεν γνωρίζει ότι όλοι οι  επιστήμονες- επαγγελματίες υγείας περιθάλπουν τον ασθενή με βάση το δικό τους γνωστικό αντικείμενο ;  

Κατά τη γνώμη του, δεν δικαιούνται  όλοι αυτοί τη δική τους  θέση στην περίθαλψη  ;

Μάλλον,  τους θεωρεί όλους βοηθούς του !

      Δυστυχώς όμως , για τον γραμματέα του ΠΙΣ ,  η Πολιτεία αναγνωρίζει  όλα  τα τελευταία χρόνια , όπως  και προχθές δημόσια ειπώθηκε δια στόματος του Υφυπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη ,   ότι ‘’ οι Φαρμακοποιοί συμμετέχουν όρθιοι στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και παρέχουν Υπηρεσίες Υγείας ‘’!

        Θεωρούσα ότι ο γραμματέας του ΠΙΣ εκπροσωπεί και τους γιατρούς του Δημόσιου συστήματος , τους Νοσοκομειακούς ( που είναι στην πρώτη γραμμή ) , τους Αγροτικούς , αυτούς των Κέντρων Υγείας !!! Για όλους αυτούς όμως δεν είπε κουβέντα !!! Την ώρα μάλιστα που το Δημόσιο σύστημα υγείας είναι αυτό που σήμερα σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της αντιμετώπισης των συνεπειών της Πανδημίας  ! Ούτε και είπε και τίποτα για τα αγροτικά ιατρεία που έκλεισαν και για τους  ανθρώπους  της επαρχίας , πλην αστικών κέντρων , που μείνανε μόνοι τους και ακάλυπτοι !!!

        Για τους ιδιώτες ιατρούς ,  αναγνωρίζουμε, ότι έχουν τη δική τους μεγάλη προσφορά στο σύστημα Υγείας ! Προσωπικά γνωρίζω ιδιώτες γιατρούς με ιδιαίτερη και ενεργή παρουσία στην πρώτη γραμμή , και την δύσκολη αυτή περίοδο.  Αλλά δεν φταίμε εμείς  εάν οι συνδικαλιστές  του ΠΙΣ  βγήκαν και εν μέσω πανδημικής κρίσης, τους προέτρεπαν δημόσια με επιστολή να κλείσουν τα ιατρεία τους , όσο η Πολιτεία δεν τους κάλυπτε πλήρως με υλικά προστασίας ! 

       Δεν θα ήθελα να ανατρέξω και να ξύσω παλιές πληγές, για το πώς διογκώθηκε υπέρμετρα η Δημόσια Δαπάνη και αιμορράγησαν τη Δημόσια Ασφάλιση (από τα 5,6 δις , εκτός Νοσοκομείων,  σήμερα στα 2 δις )  και να καταλογίσω ευθύνες εκεί που αναλογούν . Ούτε και να θυμίσω τη συμπεριφορά συνδικαλιστών ιατρών κατά την έναρξη της εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ! Θα πω μόνο, ότι εμείς οι φαρμακοποιοί εξ αρχής την στηρίξαμε συνειδητά . Δεν είχαμε λόγους για το αντίθετο.

        Επειδή όμως επανειλημμένα γίνεται λόγος για την αλόγιστη χρήση  των αντιβιοτικών και κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει η παραφιλολογία,   έχουμε να του επισημάνουμε τους λόγους , για τους οποίους  η Ελλάδα κατατάσσεται για τον λόγο αυτό  στις πρώτες χώρες στην Ευρώπη  :

     Στη μελέτη του Eurobarometer το 2018 αποδεικνύεται  ότι  η χρήση των αντιβιοτικών στην Ελλάδα γίνεται σε ποσοστό 91%  μέσω συνταγογράφησης , 6% χωρίς συνταγή από τα φαρμακεία και 3% από άλλες πηγές .

     Αναλαμβάνουμε την ευθύνη που μας αναλογεί. 

     Αμφιβάλλει όμως κανείς για τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών χωρίς να τηρούνται οι ενδεδειγμένες επιστημονικά διαδικασίες και τα πρωτόκολλα ; Η΄ για τις ‘’τηλεφωνικές’’ συνταγές μετά από ‘’τηλεφωνική’’ διάγνωση , οι οποίες  μας φέρνουν σε τόσο δύσκολη θέση ;

     Επίσης δεν είναι αξιοσημείωτο και μεγάλης  σημασίας  το γεγονός, ότι και στις κινολόνες και στις κεφαλοσπορίνες 3ης γενιάς , για τις οποίες απαιτείται κατά την χορήγηση και ειδική φυλασσόμενη συνταγή , και σ’ αυτήν την κατηγορία είμαστε και πάλι στις  πρώτες θέσεις  στην Ευρώπη ;

    Επιστρέφουμε λοιπόν τις  απειλές και τα υπονοούμενα περί συκοφαντιών  και τα περί νομιμότητας !!!

    Είναι λυπηρό να παραποιούνται δηλώσεις του προέδρου του ΠΦΣ  κ. Βαλτά, όταν  και ο τελευταίος ακροατής αντιλαμβάνεται,  ότι  ζητούμε πλήρως την κατάργηση των συνταγών στη μορφή τους που είναι σήμερα και  να προχωρήσει ο θεσμός της ηλεκτρονικής κάρτας , χωρίς τις έντυπες συνταγές και τις  εκτυπώσεις στο φαρμακείο και την αποστολή τους στα ταμεία . Και όχι για να υποκαταστήσει κανείς τον συνταγογράφο  ιατρό.

      Ας αφήσει  ο καθένας στην άκρη τα συνδικαλιστικά του σύνδρομα  και απωθημένα , ας προσέξει  πρώτα  τα του οίκου του και  ας σεβαστεί το γνωστικό αντικείμενο των άλλων επαγγελματιών υγείας .

    Και  μέσα από τον σεβασμό και την αλληλοεκτίμηση, ας προσπαθήσουμε όλοι μας να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους συμπολίτες μας  !!!

 

Αλέξανδρος Τσαπέκος

Αντιπρόεδρος Γ΄  ΠΦΣ

Πρόεδρος ΦΣ Ροδόπης      

  

Ολόκληρη η ανακοίνωση του κ. Ελευθερίου:

     

Με αφορμή τα λεγόμενα του κ. Βαλτά σε τηλεοπτική εκπομπή στις 5/4/2020 περί περίθαλψης των ασθενών από τους φαρμακοποιούς, αλλά και τη χορήγηση αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων χωρίς συνταγή λόγω έλλειψης ιατρών, του γνωστοποιούμε το εξής:
 
 
1.         Αποτελεί
αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος η περίθαλψη ασθενών και  η χορήγηση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή από φαρμακοποιούς, πράξεις άλλωστε που είναι ποινικά κολάσιμες. ( Άρθρο 18, Τρόπος διάθεσης αντιβιοτικών φαρμάκων, N. 4675/2020)
 
2.         Τα ιδιωτικά ιατρεία ήταν και παραμένουν
ανοικτά για την εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών και αυτό με κίνδυνο της υγείας των ιατρών και των οικογενειών τους, καθώς λειτουργούν πολλές φορές χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Ουδέποτε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προέτρεψε τους ιατρούς να κλείσουν τα ιατρεία τους όπως ψευδώς αναφέρει ο κ. Βαλτάς.
 
3.         Οι ελευθεροεπαγγελματίες ιατροί έχουν συνεισφέρει καίρια στην αντιμετώπιση της πανδημίας, λειτουργώντας ως ανάχωμα προς την μαζική αναφορά των πολιτών στα δημόσια νοσοκομεία, είτε μέσω την
ιατρείων τους είτε τηλεφωνικά με το σύνολο των πολιτών. Αυτό το έπρατταν και συνεχίζουν να το πράττουν, χωρίς μάλιστα κανένα απολύτως κέρδος σε αντίθεση με άλλους επαγγελματίες που επωφελούνται τα μέγιστα από την αύξηση των πωλήσεων τους λόγω της πανδημίας!
 
4.         Ο ΠΙΣ ήταν, είναι και θα είναι υπέρ της
άυλης συνταγογράφησης, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το φάρμακο αποτελεί κατά παραγγελία αγαθό που θα αυξήσει τις πωλήσεις των φαρμακείων.
 
Καλούμε τον κ. Βαλτά να ανασκευάσει δημόσια τις
ανακρίβειες που διατύπωσε και στο μέλλον να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, καθώς καμία ενέργεια που θα δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες και θα προσβάλει, παραπληροφορεί και συκοφαντεί τους ιατρούς δεν θα γίνει ανεκτή από το ιατρικό σώμα και το ΔΣ του ΠΙΣ.
 
Ήδη ο Πρόεδρος του 
ΠΙΣ  απέστειλε σχετική επιστολή στον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, την οποία κοινοποίησε και στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Τον καλούμε επίσης να δείξει δημόσια τον σεβασμό του στο τεράστιο έργο που επιτελεί αυτή τη στιγμή το ιατρικό σώμα, το οποίο ήδη θρηνεί θύματα και να βοηθήσει επί της ουσίας και χωρίς εντυπωσιασμούς στο έργο της ιατρικής κοινότητας με σκοπό να ελαχιστοποιηθούν όσο το δυνατόν τα θύματα της πανδημίας.
 

Δρ. Γεώργιος Ελευθερίου
Αγγειοχειρουργός
Γενικός Γραμματέας Π.Ι.Σ.  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads