30/3/2020 13:33

Γενικές Οδηγίες

  • Οι ασθενείς με υπνική άπνοια ή άλλα αναπνευστικά νοσήματα, οι οποίοι χρησιμοποιούν αναπνευστικές συσκευές (CPAP, BPAP) πρέπει, καταρχήν, να ακολουθούν τις γενικές οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την απαγόρευση της κυκλοφορίας, το καλό πλύσιμο και την απολύμανση των χεριών τους, καθώς και τις λοιπές οδηγίες.

  • Δεν υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα στοιχεία που να χαρακτηρίζουν τους ασθενείς με υπνική άπνοια ως πιο ευπαθή ομάδα απέναντι στον κορωνοϊο (COVID – 19).

Οδηγίες για τους ασθενείς με αποφρακτική υπνική άπνοια που χρησιμοποιούν συσκευή CPAP κατ’οίκον

·         Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η χρήση της συσκευής CPAP διευκολύνει την μετάδοση του κορωνοϊού σε σας που τη χρησιμοποιείτε, ούτε έχει παρατηρηθεί ότι η χρήση της μπορεί να επιβαρύνει την υγεία σας, εάν έχετε μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

·         Επομένως, οι ασθενείς με αποφρακτική υπνική άπνοια πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν κανονικά στο σπίτι τους την συσκευή CPAP που διαθέτουν. Παρομοίως, και άλλες κατηγορίες αναπνευστικών ασθενών που χρησιμοποιούν στο σπίτι τους συσκευές BPAP ή σερβοαναπνευστήρες πρέπει να συνεχίσουν να τις χρησιμοποιούν κανονικά.

·         Δεν έχει αποδειχθεί οριστικά, αλλά, υπάρχει πιθανότητα, η χρήση της συσκευής CPAP να ευνοεί τη μετάδοση του ιού στο σπίτι, ιδιαίτερα στο άτομο που κοιμάται δίπλα σας. Αυτό είναι πιο πιθανό, εάν η συσκευή έχει και θερμαινόμενο υγραντήρα. Η πιθανότητα αυξημένης μεταδοτικότητας οφείλεται στην είσοδο και έξοδο πολλών λίτρων αέρα, μέσα και έξω από το αναπνευστικό σύστημα, διαδικασία που ενδέχεται να ευνοεί τη διασπορά σταγονιδίων.

Τα ίδια με παραπάνω, ισχύουν και για τους νεφελοποιητές, που είναι συσκευές, οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη νεφελοποίηση εισπνεόμενων φαρμάκων για το αναπνευστικό σύστημα.

Επομένως, ο ασθενής πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, ώστε να μην κολλήσει τον ιό, για να προστατεύσει άλλα ευπαθή μέλη της οικογένειάς του. Εάν κολλήσει και εμφανίσει συμπτώματα, είτε πρέπει να περιοριστεί ο ίδιος σε συνθήκες ενισχυμένης καραντίνας, σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) (λ.χ. να μην κοιμάται με άλλα μέλη της οικογένειάς του στο ίδιο δωμάτιο), είτε να διακόψει προσωρινά τη χρήση της συσκευής CPAP.

·         Επειδή πολύ συχνά οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος μπορούν να οδηγήσουν σε βουλώμενη μύτη, το γεγονός αυτό μπορεί, πράγματι, να κάνει τη χρήση της συσκευής CPAP ακόμα πιο δύσκολη. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να χρησιμοποιηθούν αποσυμφορητικά σπρέϋ για τη μύτη.

Ως ασθενείς με υπνική άπνοια προσπαθήστε και επιμείνετε, αλλά εάν η χρήση της μάσκας CPAP σας επιβαρύνει (λ.χ. με αυξανόμενο βήχα και ανήσυχο ύπνο), τότε διακόψτε τη χρήση αυτής μέχρι να δείτε βελτίωση στην αναπνευστική σας λειτουργία. Μια πιο όρθια στάση ύπνου, η αποφυγή αλκοόλ, αλλά και ο ύπνος σε πλάγια θέση μπορούν να υποκαταστήσουν μερικώς τη συσκευή CPAP και να περιορίσουν κάπως την αποφρακτική υπνική άπνοια. Ορισμένες φορές, μάλιστα, συμπτώματα τα οποία είχατε πριν την χρήση της συσκευής (λ.χ. υπνηλία) ενδέχεται να ξαναεμφανιστούν, εάν διακόψετε την θεραπεία. Θα υποχώρησουν, όμως, όταν θα ξαναξεκινήσετε τη χρήση της συσκευής CPAP.

·         Συνιστάται απαραιτήτως το συχνό πλύσιμο της μάσκας και του σωλήνα αέρα με ζεστό νερό και υγρό σαπούνι, όπως, επίσης, και η τακτική αλλαγή των φίλτρων αέρος των συσκευών.

·         Οι μάσκες και οι συσκευές δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από άλλο άτομο, πλήν του ασθενούς που εξαρχής τις χρησιμοποιεί, εάν δεν αποστειρωθούν, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

·         ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ – ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΥΠΝΟΥ (Ε.ΚΕ.Δ.Υ.) ΠΟΥ ΣΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΕΤΕ ΤΙΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ.

·         Με το νέο σύστημα της τηλε-συνταγογράφησης του ΕΟΠΠΥ μπορείτε να συνεχίσετε, μετά από επικοινωνία σας με το Εργαστήριο – Κέντρο Διαταραχών Ύπνου (Ε.ΚΕ.Δ.Υ.), την επανασυνταγογράφηση της συσκευής σας.

·         Σε περίπτωση τεχνικών προβλημάτων με την μάσκα και τη συσκευή σας, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι οι αντιπροσωπείες, που σας τις προμήθευσαν, λειτουργούν.

Οδηγίες για τους ασθενείς με υπνική άπνοια, σε σχέση με τη διαθεσιμότητα των Εργαστηρίων – Κέντρων Διαταραχών Ύπνου (Ε.ΚΕ.Δ.Υ.) των Νοσοκομείων

  • Η λειτουργία των πρωινών και των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων των Νοσοκομείων έχει διακοπεί με απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Μελέτες Ύπνου δεν πραγματοποιούνται. Υπάρχει, όμως, πάντοτε η δυνατότητα της τηλεφωνικής επικοινωνίας των ασθενών με υπνική άπνοια με τα Εργαστήρια – Κέντρα Διαταραχών Ύπνου (Ε.ΚΕ.Δ.Υ.)

  • Είναι χρήσιμο, ωστόσο, να έχετε υπόψιν σας ότι το υγειονομικό προσωπικό μπορεί να μην δύναται να ανταποκριθεί γρήγορα στο τηλεφωνικό αίτημά σας, καθώς ενδέχεται να αντιμετωπίζει επείγοντα περιστατικά της επιδημίας του κορωνοϊού.  

Οδηγίες για ασθενείς με αποφρακτική υπνική άπνοια που χρησιμοποιούν καθημερινά CPAP και οι οποίοι εμφανίζουν συμπτώματα πιθανής πνευμονίας από κορωνοϊό και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο ως εν δυνάμει ή επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19

·         Μπορείτε να πάρετε μαζί σας στο νοσοκομείο τη δική σας συσκευή CPAP ή BPAP.

·         ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ, όμως, τη δική σας συσκευή CPAP, χωρίς να συνεννοηθείτε προηγουμένως με το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου. Ενδέχεται να σας ζητηθεί να μην χρησιμοποιήσετε τη συσκευή CPAP για αποφρακτική υπνική άπνοια σε ανοιχτό θάλαμο, στο μέτρο που μπορεί να είστε πιθανό κρούσμα COVID-19, μέχρι να βγουν τα τελικά αποτελέσματα.

Εάν χρησιμοποιείτε συσκευή CPAP ή BPAP για το σύνδρομο Παχυσαρκίας – Υποαερισμού, η χρήση της συσκευής πρέπει να συνεχιστεί, αλλά, για τη συνέχισή της, θα χρειαστεί ένα απομονωμένο δωμάτιο του νοσοκομείου (λ.χ. κάποιο παρακείμενο απομονωμένο δωμάτιο ή χώρος αρνητικής πίεσης), οπότε και στην περίπτωση αυτή παρακαλείσθε όπως λάβετε τις σχετικές οδηγίες από το ιατρικό προσωπικό.

·         Προς τον σκοπό της μείωσης οποιουδήποτε κινδύνου μόλυνσης από τον κορωνοϊό μέσω CPAP, όταν ο ασθενής βρίσκεται στο νοσοκομείο, είναι πιθανόν να δοθεί νέα μάσκα με ειδικό βακτηριακό/ιικό φίλτρο, εάν είναι διαθέσιμο από το συγκεκριμένο νοσοκομείο, και να μην χρησιμοποιηθεί η μάσκα που έχετε στο σπίτι σας.

·         ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ στο νοσοκομείο τον ενσωματωμένο, στη συσκευή σας, υγραντήρα, ταυτόχρονα με τη συσκευή CPAP, καθώς καλόν είναι να τον αφαιρέσετε, επειδή προκαλεί αυξημένη διάδοση σταγονιδίων.

Μάνος Βαγιάκης, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Εργαστηρίου – Κέντρου Διαταραχών Ύπνου (Ε.ΚΕ.Δ.Υ) του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»

Καλλιρρόη Λάμπρου, Ιατρός Πνευμονολόγος, Senior Sleep and Ventilation Clinical Fellow, Τμήμα Ύπνου και Μηχανικού Αερισμού της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Churchill της Οξφόρδης, Μεγάλη Βρετανία

 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads