15/10/2019 18:31

Είτε ανήκετε στην ομάδα των διαβητικών, είτε απλά σας ενδιαφέρει η υγεία σας και η διατήρηση ισορροπημένων επιπέδων ζαχάρου στο αίμα σας, αξίζει να γνωρίζετε τις παρακάτω συνήθειες που αν και δείχνουν το αντίθετο, καταφέρνουν και ανεβάζουν το σάκχαρο, αντί να το ρίχνουν…

Δεν τρώτε πρωινό

Σύμφωνα με έρευνα του 2013 υπέρβαρες γυναίκες, που δεν έτρωγαν πρωινό (συνήθως το κάνουμε για δίαιτα, με τα αντίθετα πάντα αποτελέσματα) εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα τους, όταν μερικές ώρες αργότερα έπαιρναν το μεσημεριανό τους, συγκριτικά με τις μέρες που έτρωγαν κανονικά το πρωινό τους.
Αντίστοιχη έρευνα σε άντρες έδειξε, πως εκείνοι που δεν έτρωγαν πρωινό είχαν αυξημένες κατά 21% πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη στο μέλλον, από εκείνους που τηρούσαν κανονικά το πρώτο γεύμα της ημέρας. Εν ολίγοις, το πρωινό, ειδικά αν είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και υγιή λιπαρά, είναι το γεύμα που σταθεροποιεί τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα για την υπόλοιπη ημέρα, κάνοντας τη σημασία του ακόμα μεγαλύτερη.

Γλυκαντικές ουσίες
Τα ευρήματα μιας Ισραηλινής έρευνας έδειξαν, πως οι γλυκαντικές ουσίες που θεωρούνται η καλύτερη εναλλακτική για να γλυκάνετε τον καφέ σας, δεν είναι και τόσο αθώες. Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν, πως όσα λάμβαναν γλυκαντικές ουσίες, είχαν περισσότερο ζάχαρο από τα ποντίκια που έπιναν σκέτο νερό ή ακόμα και νερό με ζάχαρη.
Δεδομένου ότι σε αυτά τα ποντίκια, οι ερευνητές έριχναν το ζάχαρο με τη χρήση αντιβιοτικών, δείχνει πως οι γλυκαντικές ουσίες, αλλοίωναν σε ένα βαθμό τα βακτήρια του στομάχου, επηρεάζοντας έτσι τον τρόπο που το σώμα επεξεργαζόταν τη γλυκόζη.
Σχετική έρευνα σε ανθρώπινο δείγμα, κατέληξε σε παρόμοια αποτελέσματα, αν και σε καμία περίπτωση δεν υπονοείται πως τα ζαχαρούχα αναψυκτικά είναι καλύτερα από εκείνα με τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Το συμπέρασμα που πρέπει να κρατήσουμε έχει να κάνει με τη μετριασμένη κατανάλωση των προϊόντων με γλυκαντικές ουσίες, στο πλαίσιο πάντα μιας υγιούς δίαιτας.

Γεύματα με πολλά λιπαρά


Αυτό που απασχολεί περισσότερο τους διαβητικούς είναι κυρίως η κατανάλωση των υδατανθράκων στο γεύμα τους, ενώ έρευνες δείχνουν πως το ίδιο θα πρέπει να ανησυχούν και για τα ποσοστά λίπους. Σχετικά ευρήματα του 2011, δείχνουν πως τα υψηλά επίπεδα λίπους στο αίμα επηρεάζουν την ικανότητα του οργανισμού να «καθαρίσει» τη ζάχαρη από το αίμα, γι’ αυτό και η ισορροπημένη κατανάλωση λίπους έχει και αυτή σημασία στην τήρηση μια υγιούς δίαιτας.

Ο καφές
Μπορεί οι έρευνες με πληθυσμιακό δείγμα να δείχνουν πως η καθημερινή κατανάλωση καφέ μειώνει το ρίσκο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, ωστόσο, συγκεκριμένα συμπεράσματα δείχνουν, πως για άτομα που ήδη πάσχουν από διαβήτη, ο καφές δεν κάνει τόσο καλό.
Δυστυχώς δεν μπορεί να διατυπωθεί ένας γενικός κανόνας σε αυτή την περίπτωση, καθώς ο τρόπος που επηρεάζει η καφεΐνη τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα, είναι διαφορετικός σε κάθε άτομο. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αυτοπαρατήρηση και η συμβουλή του γιατρού σας είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης.

Μολύνσεις
Είτε έχετε την κοινή γρίπη, είτε μια πιο σύνθετη ουρολοίμωξη, οι αντιδράσεις του οργανισμού είναι σχετικά ίδιες και το ανοσοποιητικό, στην προσπάθειά του αμυνθεί, απελευθερώνει χημικές ουσίες που έχουν την ικανότητα να διαταράξουν τα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα.
Πιο απλά, θα πρέπει να αντιληφθούμε την κάθε ασθένεια, σαν μια μορφή άγχους, που οδηγεί σε ενίσχυση των αμυνών του οργανισμού, όπως είναι η αυξημένη παραγωγή γλυκόζης από το συκώτι, για την παροχή περισσότερης ενέργειας στο σώμα. Την ίδια στιγμή, λόγω συνθηκών, απελευθερώνεται περισσότερη κορτιζόλη, κάνοντας τα κύτταρα πιο ανθεκτικά στην ινσουλίνη.
Το αποτέλεσμα είναι αναμενόμενο και οδηγεί το ζάχαρο σε υψηλά επίπεδα, όταν είμαστε άρρωστοι, γι΄αυτό και είναι σημαντικό να διαμορφώνεται η δίαιτα εκείνες τις ημέρες του χρόνου, ώστε να αποφεύγονται οι εξάρσεις. Η διαρκής ενυδάτωση του οργανισμού είναι βοηθητική, καθώς έτσι αποβάλλεται η περισσευούμενη γλυκόζη, ενώ η ενημέρωση του γιατρού σίγουρα θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση τυχόν κρίσεων.

 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads