13/3/2019 13:50

·       Οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Κρήτης επικροτούν τη νέα παγκόσμια στρατηγική για την αντιμετώπιση της γρίπης που ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στις 11 Μαρτίου 2019 στη Γενεύη. Η νέα στρατηγική, που αφορά την περίοδο 2019-2030, έχει ως στόχο την προστασία του πληθυσμού σε όλα τα κράτη από την εποχική γρίπη, τον έλεγχο της διάδοσης της γρίπης από το ζωικό βασίλειο στους ανθρώπους καθώς και την προετοιμασία για μια μελλοντική πανδημία γρίπης.

·         Ο Π.Ο.Υ. έχει ήδη από το 2011 εκδώσει κατευθυντήριες οδηγίες (World Health Organization WHO Technical Report Series, No. 961, 2011) για τα standards των ποιοτικών φαρμακευτικών υπηρεσιών, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει πως ο φαρμακοποιός πρέπει να έχει και το ρόλο του εμβολιαστή, συμμετέχοντας σε εμβολιαστικά προγράμματα, αυξάνοντας την εμβολιαστική κάλυψη και διασφαλίζοντας την ασφάλεια των εμβολίων.

·         Παραπάνω από το 20% των φαρμακείων σε διεθνές επίπεδο (περισσότερα από 200.000 φαρμακεία) αξιοποιούνται ως κέντρα εμβολιασμού της κοινότητας, απευθυνόμενα αθροιστικά σε αντίστοιχο πληθυσμό άνω του 1 δισεκατομμυρίου ανθρώπων σε περισσότερες από 20 χώρες

·         H European Commission προωθεί προτάσεις για την απλοποίηση και τη διεύρυνση ευκαιριών στην εμβολιαστική προσφορά, συμπεριλαμβάνοντας και την αξιοποίηση δομών της κοινότητας, όπως τα φαρμακεία.

Η Επιτροπή θεωρεί τους φαρμακοποιούς και τους συλλόγους τους ως σημαντικούς  συνεργάτες και πολλαπλασιαστές της συλλογικής προσπάθειας να ενισχύσουν, να διευρύνουν την πρόσβαση και να αυξήσουν την εμβολιαστική κάλυψη στην ΕΕ.»

·         Στην Ελλάδα, τα φαρμακεία έχουν ενταχθεί ήδη στο δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με το νόμο 4486/2017, ενώ το πρόσφατο νομοσχέδιο για την Υγεία συμπεριέλαβε διάταξη η οποία κάνει ρητή αναφορά στο θεσμοθετημένο ρόλο του Φαρμακοποιού στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα και ειδικότερα  επισημοποιείται η δυνατότητα των φαρμακοποιών να διενεργούν τον αντιγριπικό εμβολιασμό.

Αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση του έργου του φαρμακοποιού στην πρόληψη έναντι της εποχικής γρίπης, που συνοψίζεται στην ενημέρωση των ομάδων υψηλού κινδύνου και ολόκληρου του πληθυσμού της κοινότητας για την ανάγκη του εμβολιασμού, την παραγγελία, την προμήθεια και την διανομή των εμβολίων, την εκτέλεση των ιατρικών συνταγών και τον εμβολιασμό των πολιτών ο οποίος πραγματοποιείται ήδη στο φαρμακείο κατά ποσοστό 90% εδώ και δεκαετίες. Οι φαρμακοποιοί ουδέποτε πραγματοποιούσαμε παιδιατρικούς εμβολιασμούς, ούτε καμία τέτοια πρόθεση έχουμε.

Ειδικότερα στην περιφέρεια Κρήτης, την χειμερινή περίοδο 2017-2018 διανεμήθηκαν από τα 550 φαρμακεία της Κρήτης 112.000 αντιγριπικά εμβόλια ενώ την τρέχουσα περίοδο 2018-2019 είχαμε μια αύξηση της τάξης του 7%. Καθώς όμως υπολειπόμαστε κατά πολύ του στόχου του εμβολιασμού του 75% των ομάδων υψηλού κινδύνου και επειδή η χώρα μας έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανθρώπων >65 ετών παγκοσμίως (21%), είναι άμεση ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, ώστε να μη συνεχίσουμε να θρηνούμε θύματα κάθε χρόνο.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΩΝ ΦΣΚΡΗΤΗΣ

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ:

ΧΑΝΙΩΝ

ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Κατσαράκης Εμμανουήλ

Βαρδιάμπασης Κωνσταντίνος

Τσικανδηλάκης Ιωάννης

Καλδής Κωνσταντίνος

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads