3/12/2018 15:12

Άρθρο του Στυλιανού Κοντού, MD, PHD, FEBU, Χειρουργού Ουρολόγου, Μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρ. Ουρολόγων  Ηνωμένου Βασιλείου, Μέλος Ευρωπαϊκής-Ενδο-Ουρολογικής Εταιρείας, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστήμιου Πατρών

Προστατίτιδα σημαίνει ότι έχετε φλεγμονή του προστάτη αδένα σας. Η προστατίτιδα μπορεί να είναι οξεία (αιφνίδια έναρξη) ή χρόνια (επίμονη). Μπορεί επίσης να είναι μολυσματική (που προκαλείται από λοίμωξη) ή μη μολυσματική. Ωστόσο, η ακριβής αιτία της μορφής της χρόνιας προστατίτιδας δεν είναι γνωστή και υπάρχει μια μεταβλητή απόκριση στα αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη παυσίπονα. Για τους λόγους αυτούς, οι γιατροί προτιμούν να χρησιμοποιούν τον όρο «σύνδρομο χρόνιου πυελικού άλγους» .

Όπως μας ενημερώνει ο Χειρουργός  Ουρολόγος-Ανδρολόγος Δρ Στυλιανός Κοντός (www.urologyclinic.gr)  η περιοχή  της λεκάνης  αποτελεί το «σταυροδρόμι» πολλών οργανικών συστημάτων του ανθρώπου,

Ειδικότερα το Χρόνιο Πυελικό Άλγος  μπορεί να έχει χαρακτήρες δυνατού και σταθερού πόνου, πόνου που έρχεται και φεύγει, βαθέως πόνου, οξέως πόνου  (σαν μαχαιριά), η σαν αίσθημα πίεσης και βάρους βαθιά στην πύελο.

Επιπροσθέτως ο/η ασθενής με Χρόνιο Πυελικό Άλγος  μπορεί να εμφανίζει πόνο κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, κατά την διάρκεια της εκκένωσης το εντέρου, ή ακόμα και όταν απλά είναι καθήμενος.

Ο πόνος μπορεί να γίνει έντονος όταν ο ασθενής στέκεται για πολύ ώρα, και να ηρεμίσει όταν  αυτός ξαπλώσει.

Τα χαρακτηριστικά του πόνου του συνδρόμου του Χρόνιου Πυελικού Άλγους μπορεί να είναι από ήπια μέχρι πολύ βαριά, και από απλώς ενοχλητικά σε τέτοια που να καθιστούν τον ή την ασθενή πρακτικά ανάπηρο.

Σήμερα υπάρχει μια νέα σύγχρονη συνδυαστική θεραπευτική επιλογή για ασθενείς  με χρονία προστατίτιδα,με φυσικό τρόπο, χωρίς την ύπαρξη παρενεργειών. Για πρώτη φορά έχουμε τη δυνατότητα να θεραπεύσουμε τα συμπτώματα με τη  χρήση ενός συμπλήρωματος διατροφής με serenoa repens ή αλλιώς saw palmetto το οποίο ενισχύει την υγεία του ουροποιητικού συστήματος των ανδρών και προστατεύει τον προστάτη.

Η Serenoa repens είναι ένα φυτό το οποίο χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη μείωση της υπερτροφίας του προστάτη καθώς και για τη θεραπεία των συμπτωμάτων. Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη αποτελεί μια κοινη κατάσταση σε άνδρες άνω των 45 ετών, η οποία χαρακτηρίζεται από διάφορα συμπτώματα όπως συχνοουρία, καθυστερημένη έναρξη ή επώδυνη ούρηση.

Το βότανο είναι πλούσιο σε φυτοστερόλες και συμβάλλει αποτελεσματικά στην προστασία του ουροποιητικού συστήματος καθώς και στη βελτίωση και μείωση των συμπτωμάτων της χρονίας προστατίτιδας. Η δράση του οφείλεται στην αναστολή ενός ενζύμου της 5-α-αναγωγάσης το oποίο συμμετέχει στο σχηματισμό της διυδροτεστοστερόνης, ορμόνη υπεύθυνη για τη διόγκωση και χρονία φλεγμονή του αδένα του προστάτη.

Βοηθά στη φυσιολογική ροή των ούρων και στην καλή κένωση της ουροδόχου κύστεως ενώ μειώνει σημαντικά και τη νυχτερινή ενούρηση.

Ο συνδυασμός της Serenoa repens και της τοπικής εφαρμογή κρουστικών κυμάτων χαμηλής έντασης, αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για η θεραπεία της χρονίας προστατίτιδας. Τα κρουστικά κύματα είναι μία μέθοδος επιστημονικά τεκμηριωμένη που  ενεργοποιεί μηχανισμούς νεοαγγείωσης στα σημεία που επενεργεί, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της ροής του αίματος στη λεκάνη. Πλεονέκτημα της μεθόδου είναι το γεγονός ότι δεν χρειάζεται αναισθησία, αφού η μέθοδος είναι εντελώς ανώδυνη, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουν καταγραφεί παρενέργειες.

Οι κλινικές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η σταδιακή αποκατάσταση της αγγείωσης στην περιοχή, με μαγνητική αγγειογραφία. Παρατηρήθηκε βελτίωση στη στύση σε ποσοστό πάνω από 80%. Ασθενείς που λάμβαναν φάρμακα για χρόνια προστατίτιδα / CPPS, δεν τα χρειάζονταν πλέον σε ποσοστό 60-75%, ενώ σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονταν στα φάρμακα, μετά τη θεραπεία με κρουστικά, τα φάρμακα έδρασαν αποτελεσματικά σε ποσοστό 70%. Οι μετρήσεις έδειξαν επίσης αύξηση της ροής του αίματος στην λεκάνη κατά 140%.

Σύμφωνα πάντα με τον  Χειρουργό Ουρολόγο-Ανδρολόγο Δρ Στυλιανό Κοντό (www.urologyclinic.gr) , που εφαρμόζει τη συνδυαστική θεραπεία του βοτάνου serenoa repens  και των κρουστικών κυμάτων, την τελευταία πενταετία στο Ηνωμένο Βασίλειο,   οι περισσότεροι άνδρες που διαγνώστηκαν με χρόνια προστατίτιδα / CPPS τείνουν να έχουν μια βελτίωση στα συμπτώματά τους κατά τους επόμενους δύο μήνες. Σε μία μελέτη περίπου το ένα τρίτο των ανδρών δεν είχε περαιτέρω συμπτώματα τρεις μήνες αργότερα. Σε μια άλλη μεγάλη μελέτη, το ένα τρίτο των ανδρών έδειξε μέτρια έως σημαντική βελτίωση στο επόμενο 6μηνο.

Η εφαρμογή γίνεται εξωτερικά μέσω μιας ειδικής κεφαλής σε επαφή , που μεταφέρει την ενέργεια των κρουστικών κυμάτων.

Η θεραπεία εφαρμόζεται στο ιατρείο, είναι απλή, ανώδυνη και χωρίς παρενέργειες. Δίνονται 2400 κρούσεις σε κάθε συνεδρία σε συγκεκριμένα σημεία στη λεκάνη. Απαιτούνται συνολικά  6 συνεδρίες,  2 φορές την εβδομάδα.

Η θεραπεία είναι απολύτως ασφαλής. Είναι εντελώς ανώδυνη, ενώ δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες. Σε κάθε περίπτωση  ο ιατρός θα αποφασίσει αν ο ασθενής είναι κατάλληλος για τη θεραπεία.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads