13/11/2018 11:50

Νέες επιστημονικές μελέτες που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών (ISA) υποστηρίζουν ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ζάχαρης, τη διαχείριση της επιθυμίας για γλυκό και την απώλεια βάρους, σύμφωνα με τα τρέχοντα επιστημονικά στοιχεία.

 Στιγμιότυπα από το Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών (ISA) 2018

1.     Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη των συστάσεων δημόσιας υγείας για τη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης και συνδέονται με μια καλύτερη ποιότητα διατροφής, σύμφωνα με νέες πληθυσμιακές μελέτες.

2.     Τα επιστημονικά στοιχεία από κλινικές μελέτες σε ανθρώπους υποστηρίζουν με συνέπεια ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και τον έλεγχο της γλυκόζης, όταν χρησιμοποιούνται αντί της ζάχαρης και για αρκετό χρονικό διάστημα.

3.     Η ασφάλεια των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών εξακολουθεί να επιβεβαιώνεται από τις αρχές ασφάλειας τροφίμων σε όλο τον κόσμο. 

Οι τελευταίες έρευνες για τη χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, τα οφέλη και το ρόλο τους στη διατροφή συζητήθηκαν σήμερα στο 3ο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών (ISA) στο Λονδίνο, με θέμα «Η επιστήμη πίσω από τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά: όταν η επιστήμη συναντά τις πολιτικές». Με στόχο την ενημέρωση με την πιο σύγχρονη διατροφική και επιστημονική πληροφόρηση για τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA) κάλεσε 17 διεθνώς αναγνωρισμένους ειδικούς να μοιραστούν τις τελευταίες εξελίξεις για το ρόλο των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στη διατροφή και τη συνολική υγεία. 

 ·         Το συνέδριο άνοιξε με την κεντρική ομιλία του Καθηγητή Adam Drewnowski, Διευθυντή του Κέντρου Διατροφής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον των Η.Π.Α., ο οποίος παρουσίασε πρόσφατες μελέτες που δείχνουν ότι η χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών σχετίζεται με καλύτερη ποιότητα διατροφής και μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να ανταποκριθούν στις διατροφικές συστάσεις μείωσης της υπερβολικής πρόσληψης ζάχαρης.

·         Κατά τη διάρκεια της θεματικής ενότητας για το ρόλο των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στη διαχείριση του βάρους, τα τρέχοντα επιστημονικά στοιχεία έδειξαν ότι υποστηρίζουν τα προβλεπόμενα οφέλη των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, σύμφωνα με τα οποία μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο στη μείωση της περίσσειας θερμίδων από τα σάκχαρα και συνεπώς στην απώλεια βάρους. Για πρώτη φορά, παρουσιάστηκαν αποτελέσματα  μετα-αναλύσεων τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών, που παρέχουν μεγαλύτερη αξιοπιστία έναντι των στατιστικών σφαλμάτων. Ο Δρ John Sievenpiper, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο του Καναδά, κατέληξε ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά έχουν το  προβλεπόμενο όφελος και διευκρίνισε ότι δεν θα πρέπει κάποιος να αναμένει ότι θα προκαλέσουν απώλεια βάρους από μόνα τους, μπορούν όμως να είναι χρήσιμα εάν χρησιμοποιούνται στη θέση της ζάχαρης για αρκετό χρονικό διάστημα, οδηγώντας σε μείωση της θερμιδικής πρόσληψης.

·         Ένα επίκαιρο θέμα που συζητήθηκε στην τρίτη θεματική ενότητα του συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών (ISA) ήταν ο ρόλος των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στη διαχείριση του διαβήτη.  Μέσω της  συζήτησης αποδείχτηκε ότι η αντικατάσταση της ζάχαρης με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορεί να αποτελέσει επίσης χρήσιμη στρατηγική για τον έλεγχο της γλυκόζης στα άτομα με διαβήτη. Ο Δρ Hugo LaviadaMolina, κλινικός ενδοκρινολόγος και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μάριστ της πόλης Μέριδα στο Μεξικό, μετά από ανασκόπηση όλων των διαθέσιμων δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων, κατέληξε ότι «Τα επιστημονικά στοιχεία από κλινικές μελέτες σε ανθρώπους επιβεβαιώνουν ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και άλλους δείκτες γλυκαιμίας». Επιπλέον, προσεγγίζοντας το πολυσυζητημένο θέμα των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών και του μικροβιώματος του εντέρου, ο Ian Rowland, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, ενώ το θέμα συζητιέται συχνά στα μέσα ενημέρωσης, τα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία δεν υποστηρίζουν ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ευαισθησία στην ινσουλίνη ή στη συνολική υγεία μέσω της επίδρασης στο μικροβίωμα του εντέρου.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι ειδικοί επισήμαναν ότι η ασφάλεια των εγκεκριμένων ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών έχει επανειλημμένα επιβεβαιωθεί από ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο, όπως η Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα Πρόσθετα Τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (JECFA FAO/ WHO), η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA). Η Δρ. Rebeca LópezGarcía, μια έμπειρη σύμβουλος τοξικολογίας από το Μεξικό, επισήμανε ότι «Μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια των εγκεκριμένων ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών για χρήση σε τρόφιμα και ροφήματα, καθώς όλα τα γλυκαντικά έχουν υποβληθεί σε αυστηρές αξιολογήσεις ασφάλειας από τις αρμόδιες αρχές ασφάλειας τροφίμων πριν την έγκριση τους για χρήση, με αποτέλεσμα τον καθορισμό της Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης (Α.Η.Π.)». 

 Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με μια ζωντανή συζήτηση των συμμετεχόντων με στόχο την επισήμανση του ρόλου των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στη μείωση της ζάχαρης από την οπτική της δημόσιας υγείας. Όπως συνοψίζεται από τον πρόεδρο της θεματικής ενότητας, Peter Rogers, Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ομιλητές του πάνελ κατέληξαν ότι: «Αντικαθιστώντας τη ζάχαρη, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για την ανασύνθεση των τροφίμων και έναν βοηθητικό τρόπο, ανάμεσα σε μια σειρά άλλων στρατηγικών, για τη διαχείριση των τρεχόντων θεμάτων δημόσιας υγείας, κυρίως όσον αφορά στη μείωση της ζάχαρης και την παχυσαρκία».

 Έχοντας αυτό το συμπέρασμα κατά νου, η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών (ISA) θα συνεχίσει να δουλεύει μαζί με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, για να διασφαλίσει ότι θα βρεθούν θετικές λύσεις στις παγκόσμιες προκλήσεις που θέτουν οι μη μεταδοτικές ασθένειες. 

 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads