29/10/2018 10:57

Ο έρπητας ζωστήρας έχει σημαντική αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής, παρόμοια με εκείνη που έχουν χρόνια νοσήματα, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, ο σακχαρώδης διαβήτης, η κατάθλιψη, η υπέρταση και το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Αποτελεί ένα από τα πιο συχνά εμφανιζόμενα νοσήματα, που πλήττει τους ανθρώπους μέσης και τρίτης ηλικίας και συνοδεύεται από πόνο, ο οποίος μπορεί να γίνει αφόρητος. Γι αυτό επιβάλλεται να μάθουμε τι ακριβώς είναι, πώς εκδηλώνεται και πώς μπορούμε να προστατευθούμε, ώστε να μην επιτρέψουμε στον έρπητα ζωστήρα να μετατρέψει σε βάσανο την καθημερινότητά μας. 

Συμπτώματα

Το βασικό σύμπτωμα της λοίμωξης είναι ένα εξάνθημα με φυσαλίδες που εκτείνεται στη μία πλευρά του σώματος σαν ζώνη (απ’ όπου και το όνομα ζωστήρας) και εντοπίζεται στη μέση, την πλάτη ή ακόμα και στο πρόσωπο. Το εξάνθημα αυτό χαρακτηρίζεται από φυσαλίδες που προκαλούν έντονο κνησμο.

Ωστόσο, ο έρπης ζωστήρας δεν είναι μόνο ένα εξάνθημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το δεύτερο και κυρίαρχο σύμπτωμα του είναι ο πόνος, που χαρακτηρίζεται από τους ίδιους τους ασθενείς ως καυστικός, διαπεραστικός και πολλές φορές αφόρητος.Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις του οφθαλμικού έρπητα ζωστήρα, που προκαλείται από την προσβολή του οφθαλμικού νεύρου (κλάδου του τριδύμου νεύρου), από τον ιό  ανεμοβλογιάς/ζωστήρα. Το εξάνθημα καλύπτει μέρος του μετώπου, τα βλέφαρα και σε ορισμένες περιπτώσεις και τον κερατοειδή. Οι ασθενείς με οφθαλμικό έρπητα ζωστήρα, διατρέχουν τον κίνδυνο μόνιμης οφθαλμικής βλάβης, ακόμα και απώλειας της όρασης στο προσβεβλημένο μάτι.

Επιπτώσεις του έρπητα ζωστήρα

Οι επιπτώσεις του έρπητα ζωστήρα και της μεθερπητικής νευραλγίας είναι ιδιαίτερα έντονες στην ποιότητα ζωής του ασθενούς. Απλές καθημερινές κινήσεις γίνονται με μεγάλη δυσκολία, προκαλώντας ακόμα περισσότερο πόνο, ενώ η ψυχολογική διάθεση επηρεάζεται αρνητικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικογενειακή και κοινωνική ζωή του πάσχοντα.

Εμβόλιο

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι η διάθεση ενός εμβολίου που θα αποτρέπει την εκδήλωση του έρπητα ζωστήρα και της μεθερπητικής νευραλγίας, έχει ιδιαίτερη σημασία.

Το εμβόλιο δρα ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα απέναντι στον ιό ανεμοβλογιάς/ζωστήρα, προφυλάσσοντας με αυτό τον τρόπο από τον έρπητα ζωστήρα και τις επιπλοκές του, όπως η μεθερπητική νευραλγία. Έχει πολύ καλό προφίλ ανοχής και ασφάλειας και συνοδεύεται από πλήθος δεδομένων, τόσο από την κλινική έρευνα, όσο και από την καθημερινή πρακτική, καθώς κυκλοφορεί για πάνω από 10 χρόνια στις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Το εμβόλιο συστήνεται και χορηγείται δωρεάν στους ενήλικες άνω των 60 ετών. Με την κυκλοφορία πλέον του εμβολίου για τον έρπητα ζωστήρα είναι βέβαιο ότι στο μέλλον τα κρούσματα της ασθένειας και της μεθερπητικής νευραλγίας θα περιοριστούν αισθητά.

Τι είναι και πότε χορηγείται δωρεάν το εμβόλιο

Μία συχνή και επώδυνη ασθένεια που εμφανίζεται κυρίως σε άτομα της μέσης και της τρίτης ηλικίας, είναι ο έρπης ζωστήρας. Πρόκειται για μία συχνή λοίμωξη των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας και γι αυτό το λόγο το νέο εμβόλιο που προστατεύει από την εμφάνιση του έρπητα ζωστήρα συστήνεται από το Υπουργείο Υγείας και χορηγείται δωρεάν σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.Ο έρπης ζωστήρας προκαλείται από τον ίδιο ιό που προκαλεί την ανεμοβλογιά, τον ιό ανεμοβλογιάς/ζωστήρα. Ο ιός παραμένει στον οργανισμό και μετά την εκδήλωση της ανεμοβλογιάς, σε κατάσταση «ύπνωσης» για πολλά χρόνια.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads