9/10/2018 13:15

Γράφει για toavriotisygeias.gr η Μίριανα Σέλακοβιτς, MD,Msc Ψυχίατρος ΓΝ « Σισμανόγλειο»

Είναι μια αγχώδης διαταραχή. Το σύνδρομο αναπτύσσεται όταν ένα άτομο συμμετέχει/ εμπλέκεται ή είναι παρόν ( π.χ. ως μάρτυρας ) ή έχει πληροφορηθεί για ένα στρεσογόνο γεγονός μεγάλης έντασης  ,όπως θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, βιασμός, σεισμός συμμετοχή σε πόλεμο , βασανιστήρια…Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι το συγκεκριμένο έντονο στρεσογόνο γεγονός θα προκαλούσε ψυχική αναστάτωση σε σχεδόν όλους ανθρώπους. Τα άτομα που εμφανίζουν μετατραυματική διαταραχή του στρες δεν είναι άτομα με κάποια ευλοτότητα, ούτε ευαισθησία και μόνη διαφορά σε σχέση με το υπόλοιπο πληθυσμό είναι ότι έχουν εκθέτει σε έντονο ψυχοπιεστικό γεγονός.

Τα άτομα παρουσιάζουν αναβιώσεις του τραυματικού γεγονότος είτε σε εγρήγορση,  είτε κατά την διάρκεια του ύπνου( εφιαλτικά όνειρα).Κατά την διάρκεια αναβίωσης το άτομο μπορεί να αισθάνεται ή να σκέφτεται ή να συμπεριφέρεται ακριβώς όπως την ώρα που συνέβαινε το ψυχοτραυματικό γεγονός. Τα συμπτώματα που εκδηλώνουν είναι :

-διαταραχές ύπνου

-ευερεθιστότητα

-εκρήξεις θυμού

– δυσκολία στη συγκέντρωση

Διαταραχή στρες μετά από ψυχοτραυματικό γεγονός μπορεί να έχει οξεία έναρξη ( αμέσως μετά το γεγονός),όμως μπορεί να έχει και όψιμη έναρξη ( μετά από 6 μήνες ή πολλά χρόνια). Στατιστικά ,οι γυναίκες εμφανίζουν δυο φορές ποιο συχνά από τους άντρες τα συμπτώματα και το ψυχοτραυματικο γεγονός που συχνότερα αναφέρουν οι άντρες ως αιτία είναι εμπειρία μάχης ενώ οι γυναίκες αναφέρουν κακοποίηση ή βιασμό. Συχνά μπορεί να συνυπάρχει με την κατάθλιψη, χρήση ουσιών /αλκοόλ, διπολική διαταραχή. Για την πορεία και πρόγνωση σημαντικό ρόλο παίζουν:

1)    Ύπαρξη προηγουμένων ψυχοτραυματικών εμπειριών

2)    Ύπαρξη υποστηρικτικού κοινωνικού συστήματος

Καλό θεραπευτικό αποτέλεσμα έχει γνωσιακή – συμπεριφορικη θεραπεία εστιασμένη σε τραύμα.

 

 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads