24/9/2018 16:50

Γράφει η Μαρία Δ. Γεώργα, Διεθνής Σύμβουλος Τουρισμού Υγείας

Σύμφωνα με έναν  ορισμό του 1986 Retirement Villages χαρακτηρίζονται τα συμπλέγματα κατοικιών και εγκαταστάσεων που προορίζονται για την ευχερή και άνετη διαμονή ανθρώπων μετά τα 55 έτη τους, οι οποίοι έχουν αποσυρθεί από την εργασία πλήρους απασχόλησης ή ένας εκ των συζύγων ανήκει σε αυτή την κατηγορία.

Τα χωριά αυτά προσφέρουν την δυνατότητα ανεξάρτητης διαμονής σε κατοικίες με άμεση όμως πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας εάν αυτό απαιτηθεί, περιστασιακά ή πλήρως υποστηριζόμενη διαμονή για κατοίκους που έχουν ανάγκη (κινητικά προβλήματα, επιβαρυμένη υγεία κοκ) αλλά ακόμα και προσωρινή διαμονή για περιπτώσεις που δεν μπορούν για κάποιο διάστημα να λάβουν φροντίδα στο σπίτι τους.

Και εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος εάν απλώς πρόκειται για μια νέα τάση πολυτελών οίκων ευγηρίας. Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι αρνητική καθώς πρόκειται για εγκαταστάσεις που έχουν ως φιλοσοφία την ευχερή διαβίωση με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ακόμα και σε συνταξιούχους οι οποίοι χωρίς να έχουν κανένα πρόβλημα υγείας, επιζητούν αξιοπρεπή και άνετη διαβίωση, συνήθως σε πόλεις με καλό κλίμα, σε περιοχές με φυσική ομορφιά και σε εγκαταστάσεις που θυμίζουν μόνιμες διακοπές και όχι βεβαίως νοσοκομείο.

Στις χώρες που ο θεσμός αυτός έχει προχωρήσει, οι ένοικοι αυτών των χωριών εκτός από την κοινωνική ζωή που προσφέρουν αυτά τα χωριά, συνεχίζουν συνήθεις δραστηριότητες της ζωής τους όπως ο αθλητισμός, τα χόμπι, τα ταξίδια τους και την φιλοξενία των επισκεπτών τους χωρίς από την άλλη να έχουν να νοιαστούν για απλά θέματα συντήρησης των κτισμάτων ή «τι θα γίνει αν κάτι μου συμβεί?», το φόβο της μοναξιάς κ.α. Αξιοπρεπή διαβίωση στα χρόνια της συνταξιοδότησης λοιπόν.

Και ενώ βλέπουμε τα retirement villages να έχουν χρόνια πορεία πλέον στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και μια αναμενόμενη άνοδο του ενδιαφέροντος στην Δυτική Ευρώπη, που βρίσκεται στα αλήθεια η Ελλάδα?

Η Ελλάδα εάν και είναι μια χώρα με μεγάλη διασπορά στο εξωτερικό, μια χώρα την οποία πολλοί Ευρωπαίοι σκέπτονται ως  χώρα διαμονής μετά την συνταξιοδότηση τους αλλά και μια χώρα με ήδη αρκετό πληθυσμό σε συνταξιοδότηση είναι και η χώρα που τα retirement villages είναι σχεδόν άγνωστα σαν επενδύσεις.

Και ενώ σε όλη την Ευρώπη υπάρχει μια έξαρση συζητήσεων και έργων γύρω από την Αργυρή Οικονομία (Silver Economy ονομάζεται καθώς στηρίζεται στα εισοδήματα ανθρώπων που τα μαλλιά τους αρχίζουν να γκριζάρουν/ασπρίζουν) στην Ελλάδα οι επενδύσεις φαίνεται να είναι ακόμα στραμμένες σε αχανή και κενά κέντρα αποκατάστασης και συμβατικές τουριστικές επενδύσεις.

«υπάρχουν στην Ελλάδα retirement villages?” ρώτησε η κα Παναγιώτα Β., πρώτης γενιάς μετανάστρια στην Αμερική τα όπου ζει τα τελευταία 53 χρόνια. «Στις Ηνωμένες Πολιτείες η διαμονή σε ένα τέτοια χωριό μπορεί να στοιχίσει 17.000 δολάρια μηνιαίως ενώ με τον σύζυγο μου η σύνταξη μας είναι μόλις 2.000 δολάρια το μήνα. Θα επιστρέφαμε ευχαρίστως με τον σύζυγο στην Ελλάδα προκειμένου να εγκατασταθούμε σε ένα τέτοιο ξεκούραστο χωριό» είπε. Θα μπορούσε άραγε η Ελλάδα να αναπτύξει τέτοιες υποδομές ούτως ώστε να καλύψει ανάγκες της διασποράς και αν ναι θα μπορούσε να είναι ανταγωνιστική?

«με το σύζυγο μου ερχόμαστε εδώ και 30 χρόνια κάθε καλοκαίρι από την Ιταλία στην Ελλάδα . Εκείνος ακόμα εργάζεται και εγώ βοηθάω στο μεγάλωμα των εγγονιών μας αλλά όταν πάρει σύνταξη είναι αποφασισμένος να μετακομίσουμε στην Ελλάδα. Θα προτιμούσαμε τα Δωδεκάνησα αλλά η έλλειψη νοσοκομείων και κλινικών είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε διπλά σε αυτή την φάση της ζωής μας» είπε η Κλάρα τουρίστρια από την Ιταλία. 

Σε πολλές επιχειρηματικές συζητήσεις επενδυτών, η επένδυση σε  Retirement Villages στην Ελλάδα, θεωρείται μια δύσκολη επένδυση όχι τόσο λόγω της ανάπτυξης ενός τέτοιου έργου όσο του γεγονότος ότι πρόκειται για μια μη καθιερωμένη αγορά. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει λοιπόν οι επενδυτές να ασχοληθούν όχι μόνο με την απόκτηση και εφαρμογή της διεθνούς τεχνογνωσίας το οποίο είναι κάτι  εφικτό αλλά και την εκπαίδευση ενός μεγάλου αγοραστικού κοινού στην Ελλάδα και το εξωτερικό (market Awareness).

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads