12/5/2018 15:40

Η βιταμίνη Β1, η οποία επίσης αναφέρεται ως θειαμίνη, είναι ένα συνένζυμο που χρησιμοποιείται από το σώμα για να μεταβολίσει τα τρόφιμα για την ενέργεια και να διατηρηθεί η καλή λειτουργία της καρδιάς των νεύρων. Η θειαμίνη χρησιμοποιείται για την πέψη και την εξαγωγή ενέργειας από τις τροφές που τρώτε, στρέφοντας τα θρεπτικά συστατικά σε χρησιμοποιήσιμη ενέργεια με τη μορφή της «ATP».Χωρίς αρκετά υψηλά επίπεδα θειαμίνης, τα μόρια που βρίσκονται σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σωστά από τον οργανισμό ώστε να πραγματοποιήσουν διάφορες σημαντικές λειτουργίες.  

Η θειαμίνη χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες βιταμίνες Β, οι οποίες συνθέτουν το “σύμπλεγμα βιταμινών Β», ώστε να ρυθμίσουν σημαντικές λειτουργίες του καρδιαγγειακού συστήματος, το ενδοκρινικό σύστημα, και το πεπτικό σύστημα. Η θειαμίνη είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη και χρησιμοποιείται σχεδόν σε κάθε κύτταρο του σώματος. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υποστήριξη των επιπέδων ενέργειας και έναν υγιή μεταβολισμό. 

Μια ανεπάρκεια θειαμίνης μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, χρόνια κόπωση, καρδιακές επιπλοκές, ψύχωση, και βλάβη των νεύρων. Η βιταμίνη Β1 μπορεί να βρεθεί σε πολλά κοινά τρόφιμα συμπεριλαμβανομένων των ζυμών, ορισμένα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια, τα καρύδια, και το κρέας. Επιπλέον περιλαμβάνεται σε συμπληρώματα συμπλέγματος βιταμινών Β.

 Ανεπάρκεια και συμπτώματα

 Τα κλινικά σημάδια ανεπάρκειας θειαμίνης περιλαμβάνουν:

 γρήγορη απώλεια βάρους

 • ανορεξία
 • πεπτικά προβλήματα όπως διάρροια
 • νευρική βλάβη
 • φλεγμονή των νεύρων (νευρίτιδα)
 • Κούραση
 • Μείωση στην βραχυπρόθεσμη μνήμη
 • Σύγχυση
 • μυϊκή αδυναμία
 • Ψυχικές αλλαγές, όπως απάθεια ή κατάθλιψη
 • Καρδιαγγειακές επιδράσεις

Μια ανεπάρκεια θειαμίνης δεν είναι πολύ κοινή στα δυτικά, ανεπτυγμένα έθνη. Σύμφωνα με το USDA, η RDA για τους ενήλικες είναι 1,2 mg / ημέρα για τους άνδρες και 1,1 mg / ημέρα για τις γυναίκες. Πιστεύεται ότι οι περισσότεροι ενήλικες πληρούν αυτή την απαίτηση και ορισμένοι ενήλικες φτάνουν ακόμη και διπλή ή τριπλή ημερήσια πρόσληψη.Η ανεπάρκεια θειαμίνης μπορεί να προκαλέσει μια διαταραχή που ονομάζεται beri beri. Ωστόσο, πιο πρόσφατα, στις αναπτυγμένες χώρες, όπως τις Ηνωμένες Πολιτείες, βλέπουμε συχνά ανεπάρκεια θειαμίνης σε αλκοολικούς, η οποία είναι γνωστή ως σύνδρομο Wernicke-Korsakoff. Οι περισσότεροι αλκοολικοί που έχουν διαγνωστεί με τη διαταραχή αυτή δεν τρώνε πολύ φαγητό εκτός από την κατανάλωση πολύ αλκοόλ, το οποίο είναι ένας μεγάλος παράγοντας που συμβάλλει στην ανεπάρκεια.

 Οι Καλύτερες πηγές βιταμίνης Β1 (θειαμίνη)

 

Οι πλουσιότερες πηγές θειαμίνης στη διατροφή περιλαμβάνουν φασόλια, καρύδια, σπόρους, φύκια (σπιρουλίνα ή σκόνη), και μαγιά, ιδιαίτερα «διατροφική μαγιά», που χρησιμοποιείται συνήθως από τους χορτοφάγους. Ορισμένοι τύποι οργάνων με βάση το κρέας, συμπεριλαμβανομένου του ήπατος, περιέχουν επίσης μικρότερες ποσότητες, όπως και ορισμένα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως η βρώμη και το κριθάρι. 

Η θειαμίνη βρίσκεται συνήθως στα περισσότερα ολικής αλέσεως δημητριακά, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, και τα εμπλουτισμένα δημητριακά. Στα εμπλουτισμένα τρόφιμα σημαίνει ότι η θειαμίνη προστίθεται συνθετικά. 

Ενώ μερικά από αυτά τα τρόφιμα περιέχουν φυσικά θειαμίνη, στην μη επεξεργασμένη μορφή τους, ένα μεγάλο μέρος της βιταμίνης χάνεται κατά τη διαδικασία διύλισης και συνεπώς πρέπει να προστεθούν πίσω μετά. Σε προϊόντα όπου η θειαμίνη προστίθεται στο φαγητό συνθετικά, συνήθως θα δείτε τη λέξη «εμπλουτισμένο». Σε αντίθεση με τα μεταποιημένα προϊόντα, όπως τα καρύδια, τα φασόλια, και οι σπόροι που περιέχουν φυσικά μια μεγάλη ποσότητα θειαμίνης.

 Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά δεν παρέχουν πολύ υψηλές ποσότητες θειαμίνης αν και μερικά, όπως τα μπιζέλια και οι ντομάτες περιέχουν χαμηλές ή μέτριες ποσότητες. Άλλα είδη λαχανικών, όπως τα σπαράγγια, οι πατάτες, τα μανιτάρια, το μαρούλι, το σπανάκι, τα λαχανάκια Βρυξελλών και η μελιτζάνα περιλαμβάνουν μικρές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η θειαμίνη, έτσι όταν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες παίρνετε μια καλή δόση της βιταμίνης.

Πηγές Βιταμίνης Β1 / θειαμίνης: 

Με βάση το RDA του 1,2 mg / ημέρα

 

1. Διατροφική μαγιά

2 κουταλιές της σούπας: 9,6 mg (640%)

 

2. Φύκια

1 φλιτζάνι φύκια: 2,66 mg (216%)

 

3. Ηλιόσποροι

1 φλιτζάνι: 2,0 mg (164%)

 

4. Μακαντέμια

1 φλιτζάνι: 1,6 mg (132%)

 

5. μαύρα φασόλια

1/3 φλιτζάνι αποξηραμένα, ή περίπου 1 φλιτζάνι μαγειρεμένα: 0,58 mg (48%)

 

6. Φακές

1/3 φλιτζάνι αποξηραμένα, ή περίπου 1 φλιτζάνι μαγειρεμένα: 0,53 mg (44%)

 

7. Σόγια

1/3 φλιτζάνι αποξηραμένα, ή περίπου 1 φλιτζάνι μαγειρεμένα: 0,53 mg (44%)

 

8. λευκά φασόλια

1/3 φλιτζάνι αποξηραμένα, ή περίπου 1 φλιτζάνι μαγειρεμένα: 0,53 mg (44%)

 

9. Φασόλια

1/3 φλιτζάνι αποξηραμένα, ή περίπου 1 φλιτζάνι μαγειρεμένα: 0,42 mg (36%)

 

10. Βοδινό συκώτι

400γρ. κομμάτι μαγειρεμένο: 0,32 mg (26%)

 

11. Σπαράγγια

1 φλιτζάνι μαγειρεμένα: 0,30 mg (25%)

 

12. Λαχανάκια Βρυξελλών

1 φλιτζάνι μαγειρεμένα: 0.16 (13%)

1. Διατηρεί έναν υγιή μεταβολισμό

Η θειαμίνη είναι απαραίτητη για να δημιουργήσει τριφωσφορική αδενοσίνη (ΑΤΡ), το κύριο μόριο που μεταφέρει ενέργεια, μέσα στα μιτοχόνδρια των κυττάρων. Η θειαμίνη βοηθά στη μετατροπή των υδατανθράκων σε γλυκόζη, η οποία είναι η βασική πηγή ενέργειας. Η θειαμίνη βοηθά επίσης στη διάσπαση των πρωτεϊνών και των λιπών.

Η θειαμίνη παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη συνεχή ενέργεια. Επειδή η θειαμίνη και οι άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν στην τόνωση της ενέργειας, θα βρείτε τα συμπληρώματα του συμπλέγματος Βιταμινών Β  ως «ενεργειακής τόνωσης» ή «υγιούς μεταβολισμού”. Η θειαμίνη σε μορφή συμπληρώματος μερικές φορές χορηγείται σε ασθενείς για να συμβάλλει σωστά στις μεταβολικές διαταραχές που σχετίζονται με γενετικές ασθένειες.

2. Αποτρέπει τη νευρική βλάβη

Η θειαμίνη είναι απαραίτητη για να μετατρέψει τους υδατάνθρακες από την τροφή μας, και ο κύριος ρόλος των υδατανθράκων είναι να παρέχουν ενέργεια για το σώμα, ειδικά για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Η θειαμίνη ειδικά απαιτείται για ένα σύστημα αντιδράσεων ενός ενζύμου που ονομάζεται πυροσταφυλική αφυδρογονάση, η οποία εργάζεται για την οξείδωση των σακχάρων που τρώμε.

Η θειαμίνη βοηθά επίσης για την σωστή ανάπτυξη της μυελίνης, η οποία αποτελεί το περικάλυμμα γύρω από τα νεύρα για την προστασία τους από βλάβες και θάνατο.

 • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

 • name *

 • email *

 • website *

Ads