25/4/2018 22:35

Αποκλειστικό

Άρθρο του Αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, Παναγιώτη Γεωργακόπουλου στο www.toavriotisygeias.gr

Ο EOΠΥΥ αξιολογεί κάθε συνταγή σε σχέση με τους νομοθετημένους κανόνες και ανάλογα επιβάλλει κυρώσεις. Κάνουμε τελική εκκαθάριση και έλεγχο και δεν περικόπτουμε χρήματα από εξετάσεις ασθενών. Συνεπώς ότι λέγεται για περικοπές είναι εκτός πραγματικότητας.

Το μητρώο ασθενών θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί από το παρελθόν. Τα registries θα μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Μέχρι σήμερα πολλοί έχουν ασχοληθεί με τη δημιουργία μητρώων αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο και αυτό που προσδοκούν οι ασθενοί αλλά και έχει ως εργαλείο ανάγκη η ιατρική κοινόητα.

Είναι αναγκαίο λοιπόν να υπάρξει συνεννόηση και σε ιατρικό επίπεδο αλλά και σε εθνικό επίπεδο ως προς τις πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν προκειμένου η διαχείριση όλων των εφαρμογών να γίνεται από ενιαίο φορέα.

Επιπλέον πρέπει να γίνει από όλους κατανοητό ότι τα δεδομένα των ασθενών που θα συμπεριληφθούν στα μητρώα και θα αξιολογηθούν προκειμένου να συνταχθούν και τα πρωτόκολλα γενικά ανά πάθηση πρέπει να τα διαχειριστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον απαιτούμενο σεβασμό και την αναγκαία εχεμύθια.

Άλλωστε είναι γνωστό ότι από τις 25 Μαίου 2018 όλοι οι φορείς που διαχειριζόμαστε δεδομένα ασθενών πρέπει να ενταχθούνε στο σύστημα gdpr σύμφωνα και με την ευρωπαική οδηγία.

Επίσης πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τόσο το μητρώο ασθενών όσο και τα πρωτόκολλα αποτελούν εργαλείο στα χέρια του γιατρού και δεν αποτελούν θέσφατο διότι διαφορετικά αν πέσουμε στην παγίδα τότε μπορεί και να παραφράσουμε ή και να παραμορφώσουμε την ιατρική σκέψη και κρίση.

Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι η ορθή άσκηση της ιατρικής πρέπει να στηρίζεται όχι στις ”επιταγές” των διαθέσιμων πόρων αλλά αντίθετα η σωστή εφαρμογή των ιατρικών κανόνων και η άσκηση της ιατρικής με αποδείξεις πρέπει να διαμορφώνουν τις αναγκαίες πιστώσεις που χρειάζονται για να αποζημιώνονται οι υγειονομικές παροχές προς τους ασθενείς.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads