13/4/2018 18:40

Το κίτρο χρησιμοποιείται για μαρινάρισμα κρεάτων, στη ζαχαροπλαστική για παρασκευή γλυκών και καραμελών και στην αρτοποιία. Από το φλοιό του κίτρου παρασκευάζεται το ομώνυμο γλυκό κουταλιού. Επίσης από τα φύλλα του παρασκευάζεται λικέρ. Το κίτρο είναι ευεργετικό για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες. Είναι τονωτικό, θρομβολυτικό και βακτηριοκτόνο με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Δρα κατά της αναιμίας, της υπέρτασης και της δυσπεψίας και μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Ο ρόλος των συντηρητικών στα φρούτα:

Διοξείδιο του θείου: Είναι από τα αρχαιότερα πρόσθετα τροφίμων που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος για την συντήρηση κυρίως των κρασιών. Σήμερα είναι ένα από τα πιο δραστικά πρόσθετα και έχει πολλαπλή χρήση. Βοηθάει στην καταπολέμηση της ανάπτυξης των μυκήτων και των βακτηρίων, προστατεύει τα τρόφιμα από οξειδωτικές αλλοιώσεις. Δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες.

Κιτρικό οξύ: Το κιτρικό οξύ έχει πολλές λειτουργίες, εμπλουτίζει την δράση πολλών αντιοξειδωτικών, όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει ως αντιοξειδωτικό από μόνο του. Χρησιμοποιείται κυρίως ως ρυθμιστής οξύτητας καθώς και ως αρωματικό συστατικό. Αυξάνει την σταθερότητα της δομής στις μαρμελάδες και μειώνει την αλλοίωση των φρούτων λόγω ενζυματικών δράσεων. Δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads