22/3/2018 15:16

Γράφει για toavriotisygeias.gr o χειρουργός, γυναικολόγος Γιώργος Πιστοφίδης

Ο όρος ενδομητρίωση παραπέμπει σε παθολογία “εντός της μήτρας”, πράγμα που δεν ισχύει, καθώς η ενδομητρίωση είναι η δημιουργία ενδομητρίου ιστού εκτός της μήτρας. H ενδομητρίωση πιο συχνά δημιουργεί κύστεις στις ωοθήκες που είναι ανώδυνες και ανακαλύπτονται τυχαία στον υπέρηχο. Μια άλλη μορφή αποτελεί κηλίδες ενδομητρίωσης στο περιτόναιοκαι τέλος, εστίες βαθύτερα στους ιστούς των γεννητικών οργάνων, του εντέρου και της ουροδόχου κύστης. Η τελευταία, ονομάζεται οζώδης ή διηθητική οπισθοπεριτοναϊκή ενδομητρίωση. Αυτή η μορφή είναι και η πιο επώδυνη και αντιμετωπίζεται μόνον με λαπαροσκοπική εξαίρεση.

Γενικότερα η ενδομητρίωση σε όλες τις μορφές θεραπεύεται σωστά μόνον χειρουργικά. Οι συντηρητικές θεραπείες τύπου αντισύλληψης ή διακοπής της περιόδου με ενέσεις, δεν έχουν δώσει μόνιμες λύσεις. Η χειρουργική θεραπεία πρέπει να γίνεται μόνον από εξειδικευμένες ομάδες σε οργανωμένα κέντρα. Η διάγνωση μπορεί να γίνει με κολπικό υπέρηχο, μαγνητική τομογραφία και κολπική εξέταση, που στις διηθητικές μορφές είναι ίσως και η πιο αξιόπιστη. Οι πιθανότητες επανεμφάνισης της νόσου, ανεξαρτήτως ηλικίας, είναι σπάνιες αρκεί η αντιμετώπιση της, εξ αρχής να είναι ριζική.

Η ενδομητρίωση σε κάποιες μορφές της, όπως οι οπισθοπεριτοναϊκές μορφές, προκαλούν πόνο κατά την διάρκεια της περιόδου. Οι κύστεις στις ωοθήκες ή η περιτοναϊκή ενδομητρίωση, μόνες τους δεν πονάνε εκτός αν συνοδεύονται και από διηθητικές εστίες που είναι και ο λόγος του πόνου.

Η ενδομητρίωση έχει πολλές διαβαθμίσειςβαρύτητας. Σαν βαρύτητα εννοούμε πόσο εκτεταμένη είναι η ενδομητρίωση, ποσά όργανα έχει προσβάλει, και πόσο καιρό έχει δράσει μέσα στο σώμα. Άρα, η βαρύτητα εκφράζεται από συνδυασμό παραγόντων. Όσο πιο διάχυτη  είναι η νόσος, τόσο και η έκταση το βάθος και ο αριθμός των οργάνων που μπορεί να προσβάλει. Ο τρόπος που η ενδομητρίωση ενοχλεί την γονιμότηταείναι η δημιουργία συμφύσεων που όσο αυξάνονται, παραμορφώνουν την ανατομία και φυσιολογία των έσω γεννητικών οργάνων.

Συμπτώματα και βαρύτητα ενδομητρίωσης

Αν η νόσος αντιμετωπισθεί έγκαιρα, η θεραπεία και η αποκατάσταση της λειτουργίας των οργάνων είναι ικανοποιητική. Σε παραμελημένες όμως μορφές, που η ενδομητρίωση έχει παραμείνει για μεγάλο διάστημα, ή χειρότερα αν έχει χειρουργηθεί στο παρελθόν πλημμελώς, τότε η αποκατάσταση της γονιμότητας δεν είναι και τόσο τέλεια.

Συμπερασματικά, οι παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του χειρουργικού αποτελέσματος είναι, η διάρκεια της δραστηριότητας της νόσου στον οργανισμό, η έκταση της νόσου και τέλος, προηγούμενες ανεπιτυχείς χειρουργικές προσπάθειες.

Έχει σχέση με καρκίνο η ενδομητρίωση;

Η περιτοναϊκή και η οπισθοπεριτοναϊκή ενδομητρίωση δεν φαίνεται να συσχετίζονται με κακοήθεια. Η ωοθηκική ενδομητρίωση, αν και σπάνια, έχει συσχετιστεί με κακοήθη εξαλλαγή στο εσωτερικό κύστης σε σχέση με τις άλλες δύο μορφές.

Ενδομητριώματα, τα οποία αναπτύσσονται γρήγορα και έχουν συμπαγή στοιχεία στο εσωτερικό της κύστης, πρέπει να αξιολογούνται με μαγνητική τομογραφία και να αντιμετωπίζονται άμεσα. Και σε αυτές τις περιπτώσεις η λαπαροσκοπική προσπέλαση είναι εφικτή, αλλά η πιθανότητα μετατροπής της επέμβασης σε λαπαροτομία θα πρέπει να έχει συζητηθεί με την ασθενή.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads