13/3/2018 17:43

Ο Κωνσταντίνος Σ. Χαλκιάς, ειδικός παθολόγος, δίνει τις απαντήσεις για τον εμβολιασμό στο toavriotisygeias.gr

Τελικώς πρέπει να κάνουν εμβόλια και οι ενήλικες; Ποια θεωρούνται απαραίτητα; Τι ρόλο παίζουν οι αναμνηστικές δόσεις; Πόσο βοηθά ο εμβολιασμός των ενηλίκων στην προστασία και των παιδιών;

Δεν είναι λίγες οι ασθένειες που δημιουργούν αρκετά προβλήματα στην ενήλικη ζωή, οι οποίες όμως μπορεί να προληφθούν με τη χρήση κάποιου εμβολίου. Σε ορισμένες κατηγορίες ευπαθών ατόμων, μάλιστα, ο εμβολιασμός θεωρείται επιβεβλημένος. Εμείς ζητήσαμε από τον κ. Κωνσταντίνο Σ. Χαλκιά, διευθυντή Παθολογικής Κλινικής, να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για ορισμένα από τα εμβόλια που συστήνονται συνήθως στους ενήλικες ανάλογα με την ηλικία και το ιστορικό τους.

 1. πό τι αποτελούνται τα εμβόλια και σε τι μας χρησιμεύουν;

Στην ουσία τα εμβόλια είναι παρασκευάσματα από υλικό που λαμβάνεται από μικροοργανισμούς με τη βοήθεια της φαρμακευτικής τεχνολογίας, με στόχο να περιορίσουν τη συχνότητα και τη βαρύτητα μιας πιθανής λοίμωξης.

 1. Γιατί τόσος ντόρος τελευταία σχετικώς με την αναγκαιότητα εμβολιασμού όλων των ηλικιών;

Η μείωση της συχνότητας ή ακόμη και η εξαφάνιση κάποιων σοβαρών μεταδοτικών νοσημάτων, μέσω του μαζικού εμβολιασμού παιδιών και εφήβων κατά τον 20ό και 21ο αιώνα, μείωσαν τη φυσική αναζωπύρωση της ανοσίας του πληθυσμού μέσω περιοδικών κρυψιμολύνσεων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την αυξημένη μετακίνηση ή και τη μετανάστευση πληθυσμών από και προς τη χώρα μας αλλά και την εξάπλωση της επιδημίας του αντιεμβολιασμού αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης νέων κρουσμάτων των νοσημάτων αυτών σε άτομα όλων των ηλικιών και κατέστησε επιβεβλημένο τον εμβολιασμό και των ενηλίκων (αρχικό ή αναμνηστικό) για την αποτελεσματική πρόληψή τους.

 1. Εμβόλιο για τη γρίπη – Εσείς το κάνατε;

Οι ιοί της εποχικής γρίπης μεταδίδονται μέσω πολύ μικρών αιωρούμενων σωματιδίων που δημιουργούνται με το φτάρνισμα, το βήχα και την ομιλία, προσβάλλοντας το 5-15% του πληθυσμού της Γης, με σοβαρές επιπλοκές στα ευπαθή άτομα.

Ποιοί πρέπει να εμβολιάζονται:

Λόγω των συχνών μεταλλάξεων των ιών συστήνεται ο εμβολιασμός κάθε χρόνο αν:

* Είστε άνω των 60 ετών ή πάσχετε από κάποια χρόνια πάθηση

* Είστε έγκυες (από το 2ο τρίμηνο της κύησης) ή φροντίζετε παιδιά ηλικίας <6 μηνών.

* Είστε επαγγελματίες υγείας ή εργαζόμενοι σε νευραλγικές υπηρεσίες.

 1. Πως προφυλασσόμαστε από τον τέτανο αν τραυματιστούμε;

Ο τέτανος είναι λοίμωξη από βακτήρια που εισχωρούν στο σώμα μέσω αμυχών και πληγών προκαλώντας δυσκαμψία και έντονους μυϊκούς σπασμούς, ενώ περίπου 20% καταλήγουν σε θάνατο.

Ποιοι πρέπει να εμβολιάζονται

Όλοι οι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασθέντες, ανεξαρτήτως ηλικίας, μέχρι τη συμπλήρωση 3 δόσεων Td (εμβόλιο κατά του τετάνου και της διφθερίτιδας) συν μία αναμνηστική δόση Td ανά 10ετία.

 1. Χρειάζεται να εμβολιάζονται και οι ενήλικες για τον κοκκύτη;

Μία δόση του αντιτετανικού πρέπει να περιλαμβάνει και τον κοκκύτη (εμβόλιο TdaP: Διφθερίτιδας-Τετάνου-Κοκκύτη) και για την ατομική προστασία του εμβολιαζόμενου αλλά και για τη δημιουργία προστατευτικού περιβάλλοντος των βρεφών μικρότερων του έτους που είναι ανεμβολίαστα και κινδυνεύουν από τον κοκκύτη, στις γυναίκες μετά τον τοκετό και σε όσους φροντίζουν βρέφη κάτω των 12 μηνών, όπως και στο υγειονομικό προσωπικό.

 1. Τι γίνεται με την πρόσφατη επιδημία ιλαράς και ποιοι πρέπει να εμβολιάζονται με το συνδυασμένο εμβόλιο Ιλαράς – Ερυθράς – Παρωτίτιδας;

Πρόκειται για τρεις ιδιαίτερα μεταδοτικές νόσους, που μεταδίδονται μέσω βήχα και φταρνίσματος, με πιθανές επιπλοκές στην κύηση, ιδίως η ερυθρά.

Ποιοι πρέπει να εμβολιάζονται:

* Για προστασία από την ιλαρά όσοι μη άνοσοι έχουν πρόσφατα εκτεθεί σε κρούσμα ιλαράς ή ζουν σε κοινότητα με επιδημία, καθώς και το υγειονομικό προσωπικό.

Στην Ελλάδα, το εμβόλιο ιλαράς άρχισε να κυκλοφορεί στο εμπόριο στις αρχές της δεκαετίας του 1970, εντάχθηκε στο Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών το 1981 και το 1989 εντάχθηκε ως τριπλό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (MMR). Το 1991 καθιερώθηκε η 2η δόση του MMR σε ηλικία 11-12 ετών και από το 1999 αυτή γίνεται σε ηλικία 4-6 ετών.

* Κατά της ερυθράς πρέπει να εμβολιάζονται όλες οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, είτε πριν από την εγκυμοσύνη ή αμέσως μετά.

 1. Τι γίνεατι με την ανεμευλογιά και τον έρπη ζωστήρα

Πρόκειται για ιδιαίτερα μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από ιό και εκδηλώνεται με πυρετό και εξάνθημα με φουσκάλες με επιπλοκές μολύνσεις του δέρματος, πνευμονία και πιθανές επιπλοκές στην κύηση.

Ποιοι πρέπει να εμβολιάζονται:

* Όλοι οι μη άνοσοι (γεννημένοι μετά το 1980), ιδίως αν έχουν στενή επαφή με ευπαθή άτομα (ανοσοκατεσταλμένοι) ή έχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης και μετάδοσης (εκπαιδευτές, νηπιαγωγοί).

* Για το νοσηλευτικό προσωπικό και τις εγκύους το τεκμήριο της γέννησης πριν από το 1980 δεν πρέπει να θεωρείται αρκετό για απόδειξη ανοσίας. Γι’ αυτό αν σχεδιάζετε μια εγκυμοσύνη και δεν έχετε περάσει την ασθένεια, εμβολιαστείτε πριν μείνετε έγκυος, για να αποφύγετε δυσάρεστες επιπλοκές.

* Για όσους ήδη έχουν περάσει ανεμευλογιά, και για την αποφυγή επανανόσησης με τη μορφή του έρπη ζωστήρα, απαιτείται ο εμβολιασμός με 1 εφάπαξ δόση του εμβολίου για τον έρπη ζωστήρα σε ανθρώπους άνω των 60 ετών.

 1. Τι γίνεται με το παλιό και το νέο εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο;

Πρόκειται για μικρόβιο που μεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού και μπορεί να προκαλέσει πνευμονία με υψηλό πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, καθώς και σοβαρή μηνιγγίτιδα.

Ποιοι πρέπει να εμβολιάζονται:

* Όλοι οι ενήλικες άνω των 65 ετών με μόνο δόση του νέου 13δύναμου εμβολίου και επιπλέον με μία δόση του 23δύναμου εμβολίου.
* Επίσης, οι ενήλικες 18 έως 65 ετών με χρόνια προβλήματα υγείας (όπως ανοσοκαταστολή, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακή νόσο, χρόνιες πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη), ή καπνιστές.

 1. Και για τη μηνιγγίτιδα;

Ο μηνιγγιτιδόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που μεταδίδεται μέσω στενής επαφής με ασθενείς ή φορείς και μπορεί να προκαλέσει επεισόδια βακτηριαιμίας ή μηνιγγίτιδα. Ο εμβολιασμός συνιστάται σε ενήλικες που ζουν σε μεγάλους χώρους συγκέντρωσης (π.χ. στρατόπεδα, φοιτητικές εστίες), αντιμετωπίζουν προβλήματα με το σπλήνα τους, είναι επαγγελματίες υγείας ή ταξιδεύουν σε χώρες με μεγάλα ποσοστά μόλυνσης.

 1. Πρέπει να εμβολιαζόμαστε για την ηπατίτιδα Β;

Η ηπατίτιδα Β είναι μια φλεγμονή του ήπατος που προκαλείται από τον ιό HBV, με χαρακτηριστικά συμπτώματα το κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών (ίκτερος), και που, αν χρονίσει, αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από κίρρωση, καρκίνο του ήπατος ή ηπατική ανεπάρκεια.

Ποιοι πρέπει να εμβολιάζονται:

Όλοι οι ενήλικες που δεν έχουν ένδειξη ανοσίας, απαραιτήτως όμως όσοι ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως:

* Άτομα με περισσότερους από έναν ερωτικούς συντρόφους.

* Ομοφυλόφιλοι, τοξικομανείς και με νοσήματα που μεταδίδονται σεξουαλικά.

* Άτομα ειδικού επαγγέλματος (που εκτίθενται σε αίμα/βιολογικά υγρά).

* Ταξιδιώτες σε χώρες με υψηλή και μέση ενδημικότητα ηπατίτιδας Β.

* Άτομα του στενού περιβάλλοντος πασχόντων από χρόνια ηπατίτιδα Β.

 1. Το εμβόλιο για τον αιμόφιλο;

Το εμβόλιο για τον αιμόφιλο τυπου Β (Hib) συνιστάται μόνο σε ανεμβολίαστους ενήλικους φορείς του ΑΙDS ή άλλων ασθενειών που εξασθενούν το ανοσοποιητικό, όπως και σε άτομα υπό χρόνια φαρμακευτική αγωγή με κορτιζόνη ή με προβλήματα στο σπλήνα τους.

 1. Το εμβόλιο για ηπατίτιδα Α;

Η ηπατίτιδα Α, σε αντίθεση με την ηπατίτιδα Β, συνήθως δεν δημιουργεί χρόνιες βλάβες. Έτσι ο εμβολιασμός συστήνεται μόνο σε ενήλικες που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου.

 • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

 • name *

 • email *

 • website *

Ads