28/2/2018 15:52

Ο Κώστας Βλάσης, Βουλευτής Αρκαδίας ΝΔ, Αν. Γραμματέας Κόμματος και Εισηγητής του Ν/Σ της φαρμακευτικής κάνναβης μιλάει στο toavriotisygeias.gr με αφορμή την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής και ψήφιση αύριο το απόγευμα του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου.

Συνέντευξη: Δήμητρα Γιώτη

1. Κύριε Βλάση, συμφωνείτε με την χορήγηση φαρμακευτικής κάνναβης γενικά; Η ΝΔ πώς το βλέπει το συγκεκριμένο θέμα. Ποιά η επίσημη τοποθέτηση της;

Η ΝΔ είναι υπέρ της χορήγησης φαρμακευτικής κάνναβης κάτω όμως από πολύ αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Εξάλλου, υπάρχουν παθήσεις στις οποίες έχει αποδειχθεί ότι η φαρμακευτική κάνναβη έχει ιδιαίτερα ευεργετική δράση.

Είναι σημαντικό όμως να ξεκαθαρίσουμε ότι το Σ/Ν “Διατάξεις για την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης” δεν επικεντρώνεται στις ανάγκες των ασθενών σε φαρμακευτικά σκευάσματα κάνναβης, αλλά στην παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Εξάλλου,ο δρόμος για την κυκλοφορία και χορήγηση στους ασθενείς φαρμακευτικών σκευασμάτων κάνναβης έχει ανοίξει από τον Ιούνιο του 2017 κι αν η Κυβέρνηση έθετε ως προτεραιότητα τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών στα σκευάσματα αυτά, θα το είχε κάνει όπως για όλα τα φάρμακα. Ο ΕΟΦ έχει τη δυνατότητα να διασφαλίσει την πρόσβαση των ασθενών στα σκευάσματα φαρμακευτικής κάνναβης μέσω εισαγωγών.

2. Κύριε Βλάση, ως εισηγητής του συγκεκριμένου Ν/Σ εντοπίζετε ελλείψεις; Σας καλύπτει;

Το Ν/Σ προσπαθεί ανεπιτυχώς να θεσπίσει ένα πλαίσιο για την καλλιέργεια και την παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Δυστυχώς όμως είναι πρόχειρο και εξαιρετικά ασαφές. Κατά την προσφιλή συνήθεια της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η πλειονότητα των ζητημάτων θα ρυθμιστεί σε δεύτερο χρόνο μέσω Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων. Άρα, επί της ουσίας δεν έχουμε το πλαίσιο. Δίνεται απλώς η δυνατότητα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, με ελάχιστες προϋποθέσεις, να δραστηριοποιηθούν στην καλλιέργεια και παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Οι ελλείψεις όμως και οι ασάφειες είναι πάρα πολλές:

  • Δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για την τήρηση των προϋποθέσεων φύλαξης της καλλιέργειας, της εγκατάστασης της μεταποιητικής μονάδας κτλ. Η διαδικασία ελέγχου και φύλαξης των εγκαταστάσεων θα αποτελεί αρμοδιότητα των οικείων αστυνομικών τμημάτων; Πώς θα μπορούν τα υποστελεχωμένα και συχνά απομακρυσμένα Α.Τ να διενεργούν τους απαραίτητους ελέγχους;

  • Δεν γίνεται καμία αναφορά στις χωροταξικές προϋποθέσεις για την εγκατάσταση των μονάδων. Θα μπορούν να βρίσκονται δίπλα σε οικισμούς, σχολεία και νοσοκομεία; Ποιες θα είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις για τις περιοχές που θα εγκατασταθούν οι μονάδες; Επηρεάζουν οι παραγόμενες οσμές τις κατοικημένες περιοχές;

  • Δεν υπάρχει καμία δέσμευση για ποσοτικοποίηση της παραγωγής και πώς θα απορροφάται αυτή. Δεν ορίζεται ρητώς τι θα γίνεται με την παραγόμενη ποσότητα σε περίπτωση μη απορρόφησής της από την πολιτεία ή μέσω εξαγωγής.

  • Δεν γίνεται σαφές μέσω ποιου τρόπου θα διασφαλιστεί ότι το σύνολο των παραγόμενων ποσοτήτων θα διατεθούν αποκλειστικά για τους σκοπούς που προβλέπει το Σ/Ν.

  • Στο Σ/Ν δεν γίνεται καμία πρόβλεψη για την απαραίτητη ενημέρωση της κοινής γνώμης για τη φαρμακευτική κάνναβη. Το ίδιο ισχύει και για όλους τους εμπλεκόμενους στη δραστηριότητα αυτή (ασθενείς, ιατρούς κτλ).

Αναφέρω ενδεικτικά τα παραπάνω, παρόλο που θα μπορούσα να προσθέσω πολλές ακόμα αστοχίες του εν λόγω Σ/Ν. Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ο κίνδυνος που ελλοχεύει μέσω του μαζικού χαρακτήρα της παραγωγής να χαθεί ο κρατικός έλεγχος και να οδηγηθούμε σε τραγικές καταστάσεις. Θα ήταν ίσως προτιμότερο να ακολουθηθούν τα παραδείγματα άλλων χωρών όπως η Κύπρος όπου υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός αδειών (2) σε εταιρείες με μεγάλη εμπειρία στο χώρο και οι οποίες λειτουργούν κάτω από αυστηρότατες προδιαγραφές.

Δε θέλω να γίνομαι καχύποπτος, όμως πολύ φοβάμαι ότι η προχειρότητα του όλου εγχειρήματος μας δίνει το δικαίωμα να σκεφτούμε πως υπάρχουν και απώτεροι σκοποί από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, όπως η προώθηση της ευφορικής χρήσης κάνναβης ή η ιδιοκαλλιέργεια. Είναι γνωστές οι απόψεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ για την αποποινικοποίηση της κάνναβης γενικώς. Θα ήταν όμως προτιμότερο, αντί να προσπαθούν να περάσουν κρυφίως αυτή τους τη θέση εκμεταλλευόμενοι ένα ευαίσθητο ζήτημα, να φέρουν ένα νομοσχέδιο που να υποστηρίζει ξεκάθαρα αυτό το οποίο πιστεύουν. Και τότε θα μπορούσαν κόμματα, φορείς και πολίτες να τοποθετηθούν ξεκάθαρα επί αυτού.

3. Οι φαρμακοποιοί εκφράζουν άγνοια και ανησυχία σχετικά με την άυλη συνταγή. Εσείς τι απαντάτε ως ΝΔ σε αυτό το θέμα;

Πέρα από τις αναφορές στον Τύπο δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Η διαδικασία της άυλης συνταγογράφησης είναι μια εξέλιξη που μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για το σύνολο του χώρου της Υγείας. Επειδή όμως πρόκειται για μια διαδικασία εξαιρετικά πολύπλοκη, είναι απαραίτητο να υπάρξει η απαραίτητη διαβούλευση για να συζητηθούν όλες οι πτυχές αυτού του πολύ σημαντικού εγχειρήματος και να καταθέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους.

Η Ν.Δ. είναι υπέρ κάθε πρωτοβουλίας που στόχο έχει να εξορθολογίσει τις δαπάνες του κράτους και να διευκολύνει την καθημερινότητα των πολιτών. Τέτοιες όμως πρωτοβουλίες οφείλουν να είναι μελετημένες, κοστολογημένες και πρακτικά εφαρμόσιμες. Την πιθανότητα να προχωρήσει η Κυβέρνηση στην άυλη συνταγή μέσω τροπολογιών μόνο ως αστείο μπορώ να την εκλάβω. Δυστυχώς όμως λαμβάνοντας υπόψιν τον τρόπο με τον οποίο η παρούσα Κυβέρνηση νομοθετεί δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα.

4. Όσον αφορά την φαρμακευτική δαπάνη πώς πιστεύετε ότι μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση χωρίς να μειωθεί περαιτέρω;

Η Ν.Δ. έκανε ουσιαστικές κινήσεις για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στο παρελθόν. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συναίνεσε σε κανένα μέτρο περιορισμού της φαρμακευτικής δαπάνης επί διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, καταψηφίζοντας όλα τα μέτρα που φέραμε. Το ζητούμενο στην παρούσα φάση δεν είναι απαραίτητα η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης αλλά η ορθολογικοποίησή της, ώστε τα δαπανόμενα ποσά να έχουν καλύτερα αποτελέσματα ως προς την κάλυψη των αναγκών. Αξιοποιώντας και στηρίζοντας την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, ψηφιοποιώντας τις υπηρεσίες, ελέγχοντας τον όγκο της συνταγογράφησης και πάντα σε συνεργασία με το ιατρικό σώμα είναι εφικτό να βελτιωθεί η κατάσταση χωρίς να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη και χωρίς φυσικά το κόστος της να μετακυληθεί στις τσέπες των φορολογουμένων.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads