31/12/2017 17:20

Γράφει για το avriotisygeias.gr o Παιδίατρος Εφηβικής Ιατρικής Ιωάννης Παπανδρέου, ”Τζάνειο”

Είναι σε όλους μας γνωστό το χριστουγεννιάτικο παραμύθι με τον σκληρόκαρδο Σκρούτζ που δέχτηκε την επίσκεψη τριών φαντασμάτων που του άλλαξαν τον τρόπο που έβλεπε τις γιορτές και τους συνανθρώπους του και προσδιορίστηκε από αυτούς.

Κάθε φορά που σκέφτομαι αυτή τη χριστουγεννιάτικη ιστορία μου έρχεται στο μυαλό ,άγνωστο γιατί η αλλαγή που συντελείται στην εφηβεία και που μας οδήγησε όλους από την ύπαρξη στη ζωή όπως έλεγε ο J.J.Rousseau .

Ουσιαστικά το πρώτο «φάντασμα» είναι η παιδικότητα…

Προσδιορίζουμε την ύπαρξή μας ,την ηθική μας ,την ομορφιά μας ,την καλοσύνη μας και όλα όσα μας χαρακτηρίζουν από την οικογένεια και τους γονείς μας.

Άλλωστε λέμε χαρακτηριστικά ότι «αμαρτίες γονέων παιδεύουσι τέκνα».

Επιπλέον σωματικά χαρακτηριστικά που πέρασαν ή μας ακολουθούν (πχ παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης) συμβάλλουν αποφασιστικά στη διαμόρφωση του προσωπείου του «φαντάσματος» της παιδικότητας που μας ακολουθεί.

Κατόπιν έρχεται το δεύτερο «φάντασμα» που είναι η εφηβεία .Εδώ τα χαρακτηριστικά που μας έδειξε το πρώτο φωτίζονται από άλλο πρίσμα και προσδιοριζόμαστε και από την σύγκριση και την αποδοχή μας από τους συνομηλίκους μας .Η φυσιολογικότητά μας καθορίζεται και από την εικόνα των γύρω μας για εμάς. Προσπαθούμε να μοιάσουμε όσο το δυνατόν με την γενική αποδεκτή εικόνα του φυσιολογικού(ίσως για αυτό μεταξύ των έφηβων με διαβήτη πίνουν και καπνίζουν συχνά περισσότερο για να γίνουν αποδεκτοί από τους συνομηλίκους).

Επιπλέον μια ψυχοσωματική αναπτυξιακή έκρηξη συμβαίνει που ουσιαστικά μας προετοιμάζει για την επίσκεψη του τρίτου «φαντάσματος» της ενηλικίωσης. Οι σχέσεις των φύλων, η ακαδημαϊκή επίδοση ,η αμφισβήτηση των δεδομένων ,η προσπάθεια για ανεξαρτησία μας αναστατώνουν και μας αναδιατάσσουν σωματικά και ψυχονοητικά .Ετοιμαζόμαστε να ξεγελάσουμε τη φθορά και το χρόνο…

ετοιμαζόμαστε να γεννήσουμε και να μεγαλώσουμε παιδιά. Όπως ο Χριστός γεννήθηκε για να νικηθεί η ίδια φθορά.

Αυτό συμβαίνει όταν μας επισκεφτεί το τρίτο «φάντασμα» ,αυτό της ενηλικίωσης. Αυτό μας κάνει να αισθανθούμε ξεχωριστοί .Να αισθανόμαστε άνθρωποι και να προσδιορίζουμε την ύπαρξή μας με βάση εμάς και την προσωπικότητά μας και να αντανακλούμε την ανθρωπιά μας στους γύρω μας όπως ο Σκρούτζ της χριστουγεννιάτικής ιστορίας. Είναι το ίχνος μας στο χώρο και το χρόνο.

Και εμείς όπως και ο Σκρούτζ γεννιόμαστε δύο φορές. Η πρώτη οδήγησε στην ύπαρξη και η δεύτερη στη ζωή.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads