31/12/2017 13:18

Γράφει για το avriotisygeias.gr η Μίριανα Σέλακοβιτς, Ψυχίατρος,ΓΝΑ« Σισμανόγλειο»

Οι αγχώδεις διαταραχές είναι οι ποιο συχνές ψυχιατρικές διαταραχές στο γενικό πληθυσμό και συχνά συμβαίνει ότι επιφέρουν σημαντική έκπτωση στην λειτουργικότητα και στην ποιότητα ζωής του ατόμου αν δεν αντιμετωπιστούν ανάλογα. Είναι πολύ παράγοντες που συμβάλουν στην εμφάνιση τους (π.χ. βιολογικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί).

Στις αγχώδεις διαταραχές ανήκουν: διαταραχή πανικού και αγοραφοβία, διαταραχή γενικευμένου άγχους, διαταραχή κοινωνικού άγχους, διαταραχή του μετατραυματικού στρες, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, ειδικές φοβίες. Όμως, υπάρχει ένα κοινό για όλες τις αγχώδεις διαταραχές που είναι το έντονο άγχος ( συναίσθημα του απροσδιορίστου φόβου) το οποίο το άτομο που βιώνει δεν μπορεί να διαχειριστεί.

Ειδική φοβία είναι μια αγχώδης διαταραχή οπού το άτομο εκφράζει επίμονο και αδικαιολόγητο φόβο για ένα συγκεκριμένο ερέθισμα που μπορεί να είναι ένα αντικείμενο ή μια κατάσταση. Παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλοι οι ασθενείς αναγνωρίζουν ότι ο φόβος τους είναι αβάσιμος και μη ρεαλιστικός ,οι περισσότεροι προσαρμόζουν το τρόπο ζωής τους έτσι ώστε να αποφεύγουν ή να ελαχιστοποιούν την επαφή με το φοβογόνο ερέθισμα.

Υπάρχουν πέντε τύποι ειδικής φοβίας :

Τύπος ζώων( σκύλος , φίδι, ποντίκια…)

Τύπος φυσικού περιβάλλοντος ( ύψος, νερό, καταιγίδες …)

Τύπος (αίματος ,ένεσης ,τραύματος…)

Τύπος καταστάσεων ( αεροπλάνο, ασανσέρ, κλειστά μέρη…)

Άλλος τύπος ( φοβική αποφυγή τον καταστάσεων που μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε π.χ. εμετό ή μετάδοση μιας ασθενείας)

Οι περισσότερες ειδικές φοβίες έχουν έναρξη στην παιδική ηλικία. Είναι ποιο συχνές στις γυναίκες ( 2:1 σε σχέση με τους άντρες). Δεν υπάρχουν πολλές μελέτες, όμως λίγες σχετικές μελέτες δείχνουν ότι ειδικές φοβίες που έχουν έναρξη στην παιδική ηλικία επιμένουν για πολλά χρόνια/ δεκαετίες, χωρίς τις διακυμάνσεις που χαρακτηρίζει άλλες αγχώδεις διαταραχές.

Οι ψυχοθεραπείες συμπεριφοράς έχουν τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα ως θεραπεία ειδικών φοβιών.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads