Τη δημιουργία του μηχανισμού αξιολόγησης της τεχνολογίας υγείας για πρώτη φορά στη χώρα ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός στην παρουσίαση του νέου νομοσχεδίου που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση.

Τρεις είναι οι βασικοί άξονες των θεσμικών αλλαγών που τίθενται από τον υπουργό  προκειμένου να δοθεί διέξοδος στην εξυπηρέτηση των αναγκών των ασθενών μέσα στο περιβάλλον των μνημονιακών περιορισμών : Αξιολόγηση, διαπραγμάτευση τιμών και ενσωμάτωση θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Αναγνωρίσθηκαν οι στρεβλώσεις του συστήματος τιμολόγησης με το αδιέξοδο των συνεχών μειώσεων των τιμών των off patent και γενοσήμων φαρμάκων, ωστόσο είναι σημαντικό πως ο κ.Ξανθός είπε πως δεν προβλέπεται στο άμεσο μέλλον να υπάρξει λύση σε αυτό το πρόβλημα.

Όσον αφορά την επιτροπή αξιολόγησης, αυτή θα είναι 11μελής και θα στελεχώνεται με επιστημονικά κριτήρια, η τελική επιλογή θα είναι του υπουργού και θα γνωμοδοτούν ο πρόεδρος του ΕΟΦ, ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ και ένας εκπρόσωπος της ΕΣΔΥ. Κύρια κριτήρια της αξιολόγησης ενός νέου φαρμάκου θα αποτελούν το κλινικό όφελος , η αξιοπιστία των κλινικών μελετών , η σχέση κόστους αποτελεσματικότητας και η επίπτωση στη δαπάνη. Θα υπάρχουν και εξαιρέσεις, που θα αφορούν 7 κατηγορίες  φαρμάκων (ορφανά φάρμακα, μεσογειακή αναιμία, εμβόλια, παράγωγα αίματος και συνδυασμοί δραστικών ουσιών και κλώνοι υπό προϋποθέσεις).

Το σύστημα της αξιολόγησης θα συσχετίζεται και με τον ΕΟΠΥΥ, αφού η επιτροπή ΗΤΑ θα παρέχει στοιχεία σε άλλη επιτροπή του υπουργείου, αυτή της δημιουργίας των θεραπευτικών πρωτοκόλλων που θα ενσωματώνονται στην ΗΔΙΚΑ. Παράλληλα, θα λειτουργεί και η επιτροπή διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ.

Ο κ.Ξανθός υπεραμύνθηκε του νέου συστήματος τονίζοντας πως είναι η πρώτη φορά στη χώρα που δεν εφαρμόζονται οριζόντια μέτρα λογιστικού χαρακτήρα όσον αφορά τη φαρμακευτική πολιτική.

 Άποψη τoυ ”Αύριο της Υγείας” είναι πως πράγματι πρόκειται για μια νέα προσπάθεια ορθολογικού επανασχεδιασμού από τη βάση του τρόπου αξιολόγησης, τιμολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων, ωστόσο πρόκειται για ένα μάλλον δαιδαλώδες και φιλόδοξο εγχείρημα, που δίνει ισχυρές αρμοδιότητες στον εκάστοτε υπουργό υγείας.

Άλλωστε, ο κ.Ξανθός δήλωσε πως θα υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις στο μεσοδιάστημα μέχρι τη στελέχωση των επιτροπών, προκειμένου να αξιολογηθούν τα νέα φάρμακα που έρχονται.

Το επόμενο χρονικό διάστημα, πάντως, αναμένεται η κατάληξη της διαπραγμάτευσης για τα νέα φάρμακα που αφορούν το μελάνωμα και τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

Τέλος, αναφορά έγινε και στις εκκρεμότητες της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων υπάρχει δέσμευση επαναφοράς στο Ν.3346 του 2015, μέσω της έκδοσης ΠΔ και μια ρύθμιση που ο υπουργός πιστεύει πως θα είναι έγκρισης του ΣΤΕ, δηλαδή δεν θα κινδυνεύει να προσβληθεί από κανέναν. Για το ωράριο των φαρμακείων ο υπουργός είπε πως του τέθηκε θέμα από τους φαρμακοποιούς και από τους πολίτες, επειδή στο εντελώς απελευθερωμένο ωράριο υπάρχουν φαρμακεία που αρνούνται να κάνουν εφημερίες και διανυκτερεύσεις.

Τα μεγαλύτερα φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο συμπιέζουν τη λειτουργία και βιωσιμότητα του μικρού φαρμακείου είπε χαρακητριστικά.

Το υπουργείο, κατευθύνεται σε μια θέσπιση ανώτατης ημερήσιας λειτουργίας αλλά και υποχρεωτική συμμετοχή στις εφημερίες. Ωστόσο, δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία ακόμα σε αυτή την ιδέα και οι θεσμοί επιμένουν στο πλήρως ελεύθερο ωράριο, αφού οι ρυθμίσεις αντίκεινται στη γενική φιλοσοφία της απελευθέρωσης της αγοράς και του ανταγωνισμού.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads