Γράφει για το avriotisygeias.gr η Μίριανα Σέλακοβιτς MD,Msc -Ψυχίατρος, ΓΝΑ « Σισμανόγλειο»

Κατάθλιψη είναι ψυχική διαταραχή που ανήκει στις συναισθηματικές διαταραχές.

Χαρακτηρίζεται από την διαταραχή διάθεσης την οποία ο πάσχον περιγράφει ότι αισθάνεται στενοχωρημένος, δυστυχής, απελπισμένος, αβοήθητος, ανασφαλής.

Συχνά , εκφράζουν απαισιοδοξία για το μέλλον και περιγράφουν το συναίσθημα του άγχους και ανησυχίας. Παρομοίως , αναφέρουν έλλειψη διάθεσης για ευχαρίστηση και αδυναμία αντλήσεις ικανοποίησης από τις δραστηριότητες και καταστάσεις που στο παρελθόν προσφέραν την χαρά , αυτό ονομάζεται ανηδονία.

Παραμελούν τις καθημερινές υποχρεώσεις και σωματική καθαριότητα. Εκτος διαταραχής της διάθεσης και συναισθήματος οι ασθενείς με κατάθλιψη εμφανίζουν και διαταραχή του ύπνου και της όρεξης. Ο ύπνος μπορεί να αλλάξει ποσοτικά και ποιοτικά. Μπορεί να εμφανίσουν αυπνίες ή υπερυπνίες με κακή ποιότητα ύπνου. Σχετικά με την όρεξη , συχνά εμφανίζουν απώλεια όρεξης και αναφέρουν απώλεια βάρους. Όμως ,άτυπα υπάρχουν άτομα τα οποία εμφανίζουν αύξηση όρεξης και αύξηση βάρους.

Οι γυναίκες εμφανίζουν δυο με τρις φορές ποιο συχνά κατάθλιψη σε σχέση με τους άνδρες. Η ηλικία και η φάση ζωής γυναίκας παίζουν σημαντικό ρόλο π.χ. οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στην λοχεία και στο κλιμακτήριο.

Η κατάθλιψη μπορεί να έχει διαφορετικές κλινικές μορφές : υποκλινική μορφή, ελαφρύ , μέτρια , σοβαρή ή μέιζον κατάθλιψη . Μπορεί να είναι μια φάση της Διπολικής Διαταραχής και να συνοδεύεται με επεισόδια μανίας ή υπομανίας.

Παρομοίως, πολλά σωματικά νοσήματα στην έναρξη τους εμφανίζουν συμπτώματα τα οποία είναι παρόμοια με τα συμπτώματα της κατάθλιψης ( π.χ. αυτοάνοσα νοσήματα, όγκοι, άνοια, N. Parkinson …).

Ως προς την θεραπεία, τα φάρμακα που θεραπεύουν την κατάθλιψη είναι αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι μελέτες αναφέρουν σχετικά χαμηλή συμμόρφωση των ασθενών στην φαρμακευτική αγωγή. Παραδειγματικά, από τα 100 άτομα που θα εμφανίσουν κατάθλιψη, τα 50 θα εξεταστούν από τον ψυχίατρο οι υπολείπει δεν θα αναζητήσουν βοήθεια του ειδικού. Από τους 50 που θα εξεταστούν από τον ειδικό οι 25 θα ξεκινήσουν την αντικαταθλιπτική αγωγή και περίπου 12 άτομα θα ολοκληρώσουν την φαρμακευτική αγωγή και θα βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας τους ( οι υπόλοιποι θα σταματήσουν την αγωγή μετά από μικρό χρονικό διάστημα χωρίς να φθάσουν σε ύφεση τον συμπτωμάτων).

Στις μέρες μας ακούμε συχνά της φράση «δεν είμαι καλά, έχω κατάθλιψη» ή «διάβασα στο διαδίκτυο και έχω όλα τα συμπτώματα της κατάθλιψης». Το διαδίκτυο έχει ρόλο να ευαισθητοποιήσει τους χρήστες, αλλά δεν μπορεί να κάνει την διάγνωση. Η διάγνωση καλό είναι να δοθεί από τον ψυχίατρο λόγω του ότι πολλές φορές τα συμπτώματα μπορεί «να μοιάζουν» κατάθλιψη χωρίς να επαρκείτε για την κατάθλιψη.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads