ο Δημήτριος Τσιμπίδας, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος απαντά σε όλες τις ερωτήσεις μας σχετικά με το γλαύκωμα.

Το Γλαύκωμα αποτελεί μία από τις συχνότερες οφθαλμικές παθήσεις. Παρόλα αυτά, οι ασθενείς φαίνεται να είναι πιο ενημερωμένοι για άλλες παθήσεις όπως ο καταρράκτης ή η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Παρακάτω, απαντώνται οι πιο συχνές και εύλογες ερωτήσεις των ασθενών, που αφορούν στο γλαύκωμα και ξεκαθαρίζονται ορισμένες λανθασμένες εντυπώσεις.

Τι είναι το Γλαύκωμα;

Πρόκειται για μία νευροπάθεια η οποία αφορά στο οπτικό νεύρο, το νεύρο δηλαδή του οφθαλμού. Ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου που οδηγεί στο γλαύκωμα είναι η αύξηση της πίεσης του οφθαλμού. Η εξέλιξη της νόσου οδηγεί σε ατροφία το οπτικό νεύρο και σε απώλεια οράσεως.

Προσβάλλονται και τα δύο μάτια ταυτόχρονα;

Συνήθως όχι. Σε κάθε περίπτωση είναι σπάνιο τόσο η βαρύτητα, όσο και η εξέλιξη της νόσου να είναι ταυτόσημες και στα δύο μάτια. Είναι πιθανό όμως και τα δύο μάτια να παρουσιάσουν γλαύκωμα σε κάποια στιγμή της ζωής του ανθρώπου.

Ο οφθαλμίατρος μου, βρήκε αυξημένη πίεση του οφθαλμού. ΄Εχω γλαύκωμα;

Όχι απαραίτητα. Η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση χρειάζεται να επιμείνει για ικανό χρονικό διάστημα πριν αρχίσει να βλάπτει το οπτικό νεύρο και να οδηγήσει στην απώλεια όρασης. Εάν κάποιος ασθενής έχει αυξημένη πίεση, χωρίς εγκατεστημένες βλάβες του οπτικού νεύρου, τότε ο δόκιμος όρος για τη κατάστασή του είναι «οφθαλμική υπερτονία» ή απλώς αυξημένη πίεση του οφθαλμού.

΄Εχω διαγνωσθεί με γλαύκωμα. Παρόλα αυτά η όρασή μου παραμένει καλή. Πως εξηγείται αυτό;

Λόγω της φυσικής πορείας της νόσου, το γλαύκωμα δε μειώνει τη κεντρική όραση, παρά μόνο στα τελικά στάδια. Σε πρώιμα στάδια δε, είναι απολύτως ασυμπτωματικό. Εάν η πάθηση αφεθεί να εξελιχθεί, πρώιμο σύμπτωμα είναι μείωση της περιφερικής όρασης και όχι της κεντρικής. Για το λόγο αυτό, το γλαύκωμα δεν είναι μία πάθηση η οποία θα οδηγήσει τον ασθενή στον οφθαλμίατρο, παρά μόνο όταν υπάρχουν πια εγκατεστημένες βλάβες.

Το γλαύκωμα είναι κληρονομικό;

Ναι. ΄Εχει αποδειχθεί ότι τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν γλαύκωμα από το γενικό πληθυσμό. Για το λόγο αυτό, κάθε συγγενής πρώτου βαθμού ασθενούς με οφθαλμική υπερτονία ή γλαύκωμα πρέπει να κάνει πλήρη γλαυκωματικό έλεγχο, κατά την ενηλικίωση.

Ποιος είναι ο πλήρης γλαυκωματικός έλεγχος;

1. Μέτρηση ενδοφθάλμιας πίεσης. Περισσότερες από μία μετρήσεις, με τις επαναληπτικές μετρήσεις ιδανικά να γίνονται σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.

2. Παχυμετρία κερατοειδούς χιτώνα: Γίνεται μία φορά για να πιστοποιήσουμε ότι η ενδοφθάλμια πίεση που μετράμε είναι η σωστή.

3. ΄Ελεγχος οπτικών θηλών: Γίνεται κατά τη διάγνωση και τη παρακολούθηση του ασθενούς. Είτε κατά τη κλινική εξέταση (βιομικροσκόπιση) είτε με απεικονιστικές μεθόδους (OCT, HRT, GDx, φωτογραφία βυθού τόσο για τη πρώιμη διάγνωση της νόσου, πριν εμφανίσει συμπτώματα, όσο και για τη παρακολούθησή της.

4. Οπτικά Πεδία: Η κυριότερη χρησιμότητά τους είναι στη συμπτωματική φάση της νόσου, όπου βοηθούν στη καταγραφή των εστιών μειωμένης ευαισθησίας του πεδίου όρασης του ασθενούς. Καταγράφουν δηλαδή τη κλινική εκδήλωση της νόσου που είναι η σταδιακή απώλεια της όρασης, ξεκινώντας από τη περιφερική όραση. Δεν έχουν ιδιαίτερη θέση στα αρχικά στάδια της νόσου, όπου μπορεί να είναι φυσιολογικά.

Πως θεραπεύεται σήμερα το γλαύκωμα;

Η θεραπεία του γλαυκώματος είναι φαρμακευτική (με κολλύρια) ή επεμβατική (ειδικά laser ή αντιγλαυκωματικές επεμβάσεις). Η έναρξη της θεραπείας είναι αποκλειστικά φαρμακευτική. Ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου μπορεί στη πορεία να επιλεγούν και οι επεμβατικές θεραπείες. Σήμερα όμως, τα αντιγλαυκωματικά φάρμακα δίνουν εξαιρετικά αποτελέσματα, το οποίο σημαίνει ότι οι πιο δραστικές θεραπείες έχουν μειωθεί σε σχέση με το παρελθόν.

Θα τυφλωθώ από το γλαύκωμα;

Εάν η διάγνωση γίνει εγκαίρως και ακολουθηθεί από τον ασθενή η οποία θεραπεία ορίσει ο οφθαλμίατρος, τότε η πιθανότητα τύφλωσης από το γλαύκωμα είναι εξαιρετικά μικρή. Ακόμα όμως και σε πιο προχωρημένα στάδια η έναρξη και σωστή τήρηση της θεραπείας μπορεί να αναστείλει τη περαιτέρω εξέλιξη της νόσου και να διατηρήσει την όραση.

Τα παιδιά πάσχουν από γλαύκωμα;

Κατά κανόνα, το γλαύκωμα είναι πάθηση των ενηλίκων. Υπάρχει όμως και γλαύκωμα στα παιδιά, το λεγόμενο συγγενές γλαύκωμα. Είναι εξαιρετικά σπάνιο και οι περισσότερες μορφές του συνδέονται με σύνδρομα τα οποία αφορούν και άλλα όργανα. Οφείλεται σε δυσγενεσίες, δηλαδή ατελείς αναπτύξεις των ανατομικών δομών οι οποίες έχουν ρυθμιστικό ρόλο στην ενδοφθάλμια πίεση. Στα πλαίσια του γενικού οφθαλμολογικού ελέγχου του παιδιού στα πρώτα χρόνια της ζωής μπορεί να διαγνωσθεί και το συγγενές γλαύκωμα και να αντιμετωπιστεί.

Αυτές ήταν μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις ασθενών γύρω από το γλαύκωμα. Αυτά που πρέπει να θυμόμαστε είναι:

 • Το γλαύκωμα αρχικά δε δίνει συμπτώματα.
 • Στη κλινική του μορφή, αρχικά προσβάλλει τη περιφερική όχι τη κεντρική όραση.
 • Οι εγκατεστημένες βλάβες δεν είναι αναστρέψιμες. Σκοπός της θεραπείας είναι η αναστολή της εξέλιξης της νόσου.
 • Σήμερα, η θεραπεία του γλαυκώματος είναι στη πλειονότητα των περιπτώσεων αποτελεσματική.
 • Η σωστή τήρηση της θεραπείας και η παρακολούθηση δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να ζήσει μία φυσιολογική ζωή χωρίς ουσιαστικά προβλήματα.
 • Η πρόληψη είναι σημαντική. ΄Οσο πιο νωρίς διαγνωσθεί τόσο πιο επιτυχημένα θα αντιμετωπιστεί το γλαύκωμα.
 • Ο τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος μειώνει τη πιθανότητα το γλαύκωμα

να μείνει αδιάγνωστο.

 • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

 • name *

 • email *

 • website *

Ads