Σήμερα Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας μεταξύ των Υπουργών Υγείας, του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ και εκπροσώπων των Φαρμακευτικών εταιρειών ΣΦΕΕ, ΠΕΦ.

Το θέμα συζήτησης είναι γνωστό και αφορά την προσπάθεια εξέρευσης ενός δίκαιου και ορθολογικού τρόπου επιμερισμού του clawback, διότι οι λεγόμενοι ”μικροί φαρμακοβιομήχανοι” ανησυχούν πως θα επιφορτιστούν το clawback των μεγάλων εταιρειών με τη νέα διάταξη (άρθρο 14), το οποίο πήρε πίσω τελικά ο Ανδρέας Ξανθός την Τετάρτη το βράδυ προκειμένου να το επανεξετάσει. Το ερώτημα που προκύπτει για αυτή την συνάντηση είναι αν έχει πραγματική αξία ή πραγματοποιείται για τα μάτια του κόσμου;

Διότι όλα αυτά δεν έχουν καμία αξία γιατί π.χ. για φέτος άλλαξε ο τρόπος υπολογισμού του clawback για τα νοσοκομεία και αφού έως σήμερα ψάχνουμε τον τρόπο να αλλάξει, αυτό σημαίνει ότι καμία εταιρεία ως τώρα δεν έχει καταβάλλει το νοσοκομειακό clawback.

Σχετικά με το clawback που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ στα νοσοκομεία και στις κλινικές, όταν τα νοσοκομεία δεν έχουν τη συνολική εικόνα δαπάνης για τα φάρμακα, τότε δεν μπορεί να έχουν την ειδικότερη.

Ένα άλλο θέμα που θα συζητηθεί όμως και που δεν είναι γνωστό είναι με πιο τρόπο θα υπολογίζεται το clawback, με το μήνα, το εξάμηνο (όπως τώρα) ή με το χρόνο;

Όσο πιο σύντομα χρονικά υπολογίζεται τόσο καλύτερα είναι γιατί μπορεί να καταβληθεί ευκολότερα από τις εταιρείες και μπορεί να εκτιμηθεί σε πραγματικό χρόνο η δαπάνη.

της Δήμητρας Γιώτη

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads