H Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου, Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού Άλμα Ζωήςδηλώνει στο www.tovariotisygeias.gr Μετά τον Καρκίνο υπάρχει μία νέα ”ΖΩΗ”

Νόσησα πριν 20 χρόνια. Ψηλαφώντας το στήθος μου που πονούσε ανακάλυψα έναν ευμεγέθη όγκο. Ο γυναικολόγος στον οποίο κατέφυγα με παρότρυνε να πάω αμέσως για μαστογραφία. Όπως καταλαβαίνετε, η αποκάλυψη της ασθένειας έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Η περίοδος της χημειοθεραπείας ήταν η πιο δύσκολη. Με στήριζε όμως η σκέψη ότι έτσι εξασφάλιζα την ζωή μου.

Ενεργοποιήθηκα ως μέλος του Συλλόγου «Άλμα Ζωής», επειδή θέλησα την βοήθεια που πήρα μέσα από αυτόν να την προσφέρω με την σειρά μου σε άλλες γυναίκες με καρκίνο μαστού που την έχουν ανάγκη όπως εγώ κάποτε. 

Δύο χρόνια μετά την αποκατάσταση της υγείας μου εκπαιδεύτηκα ως Εθελόντρια κι άρχισα να επισκέπτομαι ασθενείς που μας καλούσαν, μέσα από το Πρόγραμμα Reach to Recovery, που υλοποιεί ο Σύλλογος.

Μέσα από την προσφορά μου έπαιρνα μεγάλη ικανοποίηση ώσπου αποφάσισα να αφιερώσω όλο τον ελεύθερο χρόνο και τις δυνάμεις μου σ’ αυτό τον αγώνα.

Τα τελευταία 12 χρόνια είμαι η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», έχω αφιερώσει τη ζωή μου στον αγώνα ενάντια στον καρκίνο του μαστού και έχω ζήσει μοναδικές στιγμές μέσα από αυτό τον αγώνα.

Ο Σύλλογος «Άλμα Ζωής» , με τα σταθερά και οργανωμένα προγράμματά του εδώ και 29 χρόνια, έχει στηρίξει χιλιάδες γυναίκες με καρκίνο μαστού που το είχαν ανάγκη και έχει ενημερώσει χιλιάδες γυναίκες πανελλαδικά, για την αξία της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου. Έχουμε πια καταφέρει να σπάσουμε τα ταμπού, να μιλάμε ανοιχτά για τον καρκίνο του μαστού και να μεταδίδουμε κάθε χρόνο σε όλο και περισσότερο κόσμο το μήνυμα για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

Ας μην ξεχνάμε πως καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου παγκοσμίως. Υπολογίζεται, ότι 1 στις 8 γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Στην Ελλάδα οι γιατροί αντιμετωπίζουν 6000  νέα περιστατικά κάθε χρόνο.

Εμείς στο Άλμα Ζωής, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε να αυξηθεί το ποσοστό έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού, ώστε να μειωθούν οι θάνατοι από την ασθένεια.

Η γνώση είναι το πρώτο βήμα. Θέλουμε κάθε γυναίκα, σε οποιαδήποτε γωνιά της Ελλάδας κι αν βρίσκεται να γνωρίζει για τον καρκίνο του μαστού, τις ενδείξεις και τα συμπτώματά του και βεβαίως για τις μεθόδους έγκαιρης διάγνωσής του. Θέλουμε κάθε γυναίκα να σταματήσει να φοβάται και να ενσωματώσει στην καθημερινότητα τον τακτικό προληπτικό έλεγχο που μπορεί να της σώσει τη ζωή. Θέλουμε οι γυναίκες που βιώνουν τον καρκίνο μαστού να έχουν την κατάλληλη στήριξη και ενημέρωση και, τελικά, να έχουν βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους.

Το «Άλμα Ζωής» παρέχει ψυχοκοινωνική στήριξη σε γυναίκες με εμπειρία καρκίνου μαστού, μέσω ομαδικών ή ατομικών προγραμμάτων, μέσα από την τηλεφωνική γραμμή στήριξης που στελεχώνεται από ψυχολόγο υγείας και εξυπηρετεί όλη την Ελλάδα, μέσα από πρόγραμμα παροχής νομικών συμβουλών και διεκδίκησης δικαιωμάτων για γυναίκες με εμπειρία καρκίνου μαστού, μέσα από το διεθνές εθελοντικό πρόγραμμα reach to recovery, κατά το οποίο εκπαιδευμένη εθελόντρια που πέρασε πριν χρόνια καρκίνο του μαστού επισκέπτεται γυναίκα με την ίδια εμπειρία και τη στηρίζει συναισθηματικά. Υπάρχουν, επίσης,  προγράμματα παροχής πρακτικών συμβουλών από αισθητικό ή διατροφολόγο για γυναίκες που κάνουν τώρα τη θεραπεία τους.Παράλληλα, ο Σύλλογος διοργανώνει συνεχώς δράσεις για την ενημέρωση του γενικού πληθυσμού, επιστημονικές ομιλίες σε φορείς, Δήμους και εταιρείες σε όλη τη χώρα.

Χαίρομαι που μέσα από το «Άλμα Ζωής» μπορώ να περνώ το μήνυμα αφενός προς τις υγιείς γυναίκες να μην αμελούν την ετήσια μαστογραφία και τον έλεγχο μαστού, όπως έκανα εγώ παλιά και αφετέρου, αν ασθενήσουν να γνωρίζουν πως η ζωή τους δεν τελειώνει.

Ένα είναι το μήνυμα που θέλω να στείλω σε όλες τις γυναίκες:

«Γυναίκες, αγαπήστε το σώμα σας, γνωρίστε το. Μην παραλείπετε τον προληπτικό σας έλεγχο. Σε οποιαδήποτε αλλαγή διαπιστώσετε στο μαστό σας, απευθυνθείτε αμέσως στο γιατρό σας».

Για τις γυναίκες που ίσως περνούν αυτή τη στιγμή την περιπέτειά τους με την ασθένεια, θα ήθελα να τους υπενθυμίσω πως αυτή η δύσκολη περίοδος είναι προσωρινή, πως τελικά στη ζυγαριά αυτό που μετράει είναι η ζωή και η ζωή είναι ωραία!

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads