ClawbackΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ΤΕΛΙΚΑ;

Έντονες είναι οι αντιδράσεις βιομηχανίας και συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ παρόχων για το clawback που καλούνται να καταβάλουν. Ας δούμε τι λένε οι εμπλεκόμενοι:

ΣΦΕΕ : Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ.Αποστολίδης Πασχάλης έχει δηλώσει πως οι φαρμακευτικές εταιρείες χρηματοδοτούν το 1/3 των φαρμακευτικών δαπανών. Το μνημονιακό πλαφόν στη φαρμακευτική δαπάνη (1,945 δις για εξωνοσοκομειακή και 550 εκ. για τα νοσοκομεία) κρίνεται ανεπαρκές και το υπερβάλλον ποσό καλύπτεται κατά ένα μέρος από τους ασθενείς και το υπόλοιπο από τις ίδιες τις εταιρείες μέσω του claw back. Ο ΣΦΕΕ σημειώνει πως πουθενά στην Ευρώπη η φαρμακοβιομηχανία δεν συνεισφέρει με ποσοστό 27,33%.

Υπάρχουν επίσης έντονες αντιδράσεις για το 25% που πρέπει να καταβάλλουν οι βιομηχανίες για τα νέα φάρμακα σπανίων παθήσεων και τα οποία είναι υψηλού κόστους, προκειμένου αυτά να ενταχθούν σε καθεστώς αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ τονίζουν το παράλογο τους γεγονότος πως το τέλος του 25% είναι αναδρομικό από 1-1-2017.

ΠΕΦ : Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των Ελληνικών Φαρμακοβιομηχανιών λένε πως το clawback είναι δυσανάλογα δυσβάσταχτο για αυτούς, μια και δεν συνυπολογίζεται η προστιθέμενη αξία της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου αφενός και επειδή οι τιμές των γενοσήμων φαρμάκων που παράγονται στη χώρα πέφτουν αναλογικά περισσότερο από τις τιμές των πρωτότυπων αφετέρου. Ο κ.Τρύφων από την ΠΕΦ δήλωσε για το στρεβλό σύστημα τιμολόγησης πως «η τιμολόγηση έχει εξελιχθεί σε μηχανισμό εξόντωσης των παλαιών καταξιωμένων φαρμάκων, ακριβώς τη στιγμή που είναι όσο ποτέ απαραίτητα λόγω της δυνατότητας να παράγουν εξοικονομήσεις».

Υπουργείο Υγείας :  Ο κ.Ξανθός έχει μια δύσκολη εξίσωση μπροστά του. Από τη μία έχει το ταβάνι στη φαρμακευτική δαπάνη, που σημαίνει ότι πρέπει να εισπράξει clawback και από την άλλη την απαίτηση των δανειστών να μειωθεί το claw back.  Ο ίδιος παραδέχεται πως η οριζόντια και ισοπεδωτική περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης είναι ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών και στοχεύει σε αλλαγή μίγματος πολιτικής : “Εξασφαλίσαμε τη δυνατότητα  να παρουσιάσουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα εναλλακτικά σενάρια με κεντρικά  σημεία την διαφοροποίηση του «καλαθιού» των χωρών

(αναφορά στην Ευρωζώνη και όχι στην ΕΕ), τη δημιουργία ενός ανεκτού κατώτατου ορίου τιμής για τα off patend και τα γενόσημα  με βάση το ΚΗΘ (κόστος ημερήσιας θεραπείας) και την ομογενοποίηση της τιμής των γενοσήμων ( για ίδια δραστική και ίδια περιεκτικότητα). Στο βαθμό που καταλήξουμε σε συμφωνία, μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε σε ένα νέο σταθερό και προβλέψιμο περιβάλλον τιμολόγησης που θα ενισχύσει την εύρυθμη λειτουργία της φαρμακευτικής αγοράς, την τόνωση των επενδύσεων και τη συνδρομή του τομέα του  φαρμάκου στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.”

Εργαστηριακοί ιατροί : Ο ΠΙΣ με επιστολή του προς το υπουργείο δηλώνει : «Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κατά τη συνεδρίασή του της Παρασκευής 20.10.2017, συζήτησε την αιφνιδιαστική ανακοίνωσή σας (τελεσιγραφικού τύπου), για συμψηφισμό οφειλών των παρόχων εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών και εκτός των αναφερομένων στην υπ΄αριθμ.2362/20.10.2017 επιστολή μας, αποφάσισε:

– Ζητούμε επανεξέταση των δεδομένων.

– Τόκο υπερημερίας για το 10% των τεσσάρων ετών, το οποίο παρακρατήθηκε και μετά να ακολουθήσει ο συμψηφισμός με το clawback 2013-2015.

– Να αφαιρεθούν από το clawback του 2015, οι οφειλές των τριών μηνών που παρακρατήθηκαν προς τους παρόχους από τον ΕΟΠΥΥ εντός του 2016.

– Η καταβολή των οφειλομένων ποσών, να πραγματοποιηθεί σε 120 δόσεις.

Κάθε πάροχος όταν έχει οιανδήποτε αμφιβολία για τα ποσά συμψηφισμού να διατυπώσει τις επιφυλάξεις του στην αρμόδια ΠΕΔΙ.
Να χρησιμοποιήσει επίσης κάθε πρόσφορο μέσο ακόμη και δικαστικό, προς αποκατάσταση κάθε αδικίας.

Έχουμε τη βεβαιότητα, αλλά και ζητάμε επιτακτικά, ότι η ασφυκτική και εκτός κανόνων δικαίου προθεσμία των τριών ημερών θα παραταθεί, καθόσον είναι πρακτικώς αδύνατον στα στενά αυτά περιθώρια να γίνει έλεγχος των στοιχείων».

Ωστόσο, μερίδα των εργαστηριακών ιατρών έχει δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν πως το μέτρο τιμωρεί τα συνεπή και νόμιμα εργαστήρια οδηγώντας τα στο κλείσιμο, την ώρα δεν καταπολεμάται η διαφθορά και η παράνομη και παράτυπη υπερσυνταγογράφηση που ευθύνεται κατά ένα σημαντικό ποσοστό για την εκτίναξη της δαπάνης.

Ακριβοπληρωμένα συνέδρια και ταξίδια : Μέσα σε όλο αυτό το δραματικό σκηνικό οικονομικής ασφυξίας , εντύπωση προκαλεί η πρόσφατη  διοργάνωση πολυτελούς συνεδρίου σε ξενοδοχείο του εξωτερικού, από φαρμακευτική εταιρεία εισαγωγής φαρμάκων υψηλού κόστους όπως και η και η συχνή διοργάνωση δημοσιογραφικών ταξιδιών στο εξωτερικό από μεγάλη φαρμακοβιομηχανία. Φαίνεται πως σε κάποιες περιπτώσεις τα μέτρα υποχρεωτικής επιστροφής (clawback) έχουν να αποδώσουν καρπούς σε αυτούς που πραγματικά τους αναλογεί , ενώ σε άλλες περιπτώσεις είναι άδικα λόγω του οριζόντιου χαρακτήρα.

 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads