ο Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), Κώστας Μάρκου αναφέρεται παρακάτω σε όλες τις αλλαγές που προωθεί το ΚΕΣΥ.

Όπως εκτιμώ ότι είναι γνωστό, από τον Μάιο 2016 ξεκινήσαμε στο ΚΕΣΥ τη διαδικασία επικαιροποίησης της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης των γιατρών. Στα πλαίσια αυτά 1) συγκροτήσαμε 14μελείς Ομάδες Εργασίας Ειδικοτήτων/Εξειδικεύσεων (ΟΕΕ) με σκοπό τη διαμόρφωση α) νέου εκπαιδευτικού προγράμματος β) του βιβλιαρίου του ειδικευόμενου γ) την προετοιμασία Πανελλαδικών εξετάσεων ειδικότητας και δ) την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών κέντρων. Για το σκοπό αυτό δουλεύουν από έτους 550 περίπου έγκριτοι συνάδελφοι Πανεπιστημιακοί, Γιατροί ΕΣΥ και ελευθεροεπαγγελματίες με ζήλο και ανιδιοτέλεια. Τους ευχαριστώ δημόσια. Από τα ανωτέρω τα α, β, και γ είναι σχεδόν έτοιμα κατά 90%, ενώ το δ κατά 50%. Παράλληλα θεσμοθετούνται νέες ειδικότητες όπως Ιατρική Γενετική, νέες εξειδικεύσεις όπως Επειγοντολογία, Διαβητολογία και αλλάζουν θεμελιώδεις ειδικότητες όπως Παιδιατρική, Γενική Ιατρική αυξάνοντας το χρόνο ειδίκευσης σε αυτές.

2) Στο στάδιο επεξεργασίας είναι και η αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος που αφορά τα Ιατρικά Συνέδρια. Η βασική σκέψη είναι ότι τα συνέδρια συνιστούν αυτό που αποκαλούμε Συνεχιζόμενη Ιατρική Εκπαίδευση και για το λόγο αυτό η ευθύνη τους περνάει από τον ΕΟΦ στο ΚΕΣΥ που αποτελεί τον κορυφαίο εκπαιδευτικό θεσμό παρά το Υπουργείο Υγείας. Οι Επιστημονικές Εταιρείες ειδικότητας κορμού και εξειδικεύσεων θα έχουν δομική συμβολή και συμμετοχή στη νέα αυτή διαδικασία. Στη φάση αυτή διεξάγεται συζήτηση με τον ΕΟΦ και τον ΣΦΕΕ. Οι εταιρείες κορμού, με πρωτοβουλία της Καρδιολογικής Εταιρείας, έχουν καταθέσει γραπτώς τις απόψεις τους και θα κληθούν και δια ζώσης να συμμετάσχουν στον διάλογο αυτό.

Πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, που στηρίζει από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια αυτή, είναι τα ανωτέρω να ρυθμισθούν με Νομοθετική ρύθμιση έως τέλος 2017 και ακολούθως να εκδοθούν άμεσα οι απαιτούμενες Υπουργικές και κανονιστικές αποφάσεις.

Κλείνοντας, καλώ όλους να μετάσχουν ενεργά και να στηρίξουν τη προσπάθεια του ΚΕΣΥ που μοναδικό στόχο έχει την βελτίωση της ποιότητας των ιατρικών σπουδών στη χώρα μας, την προαγωγή της υγείας των ασθενών καθώς και τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του ιατρικού κόσμου.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads