Μεγαλώνοντας επέρχονται αλλαγές στο δέρμα, στις αρθρώσεις, στο μεταβολισμό, στα εσωτερικά όργανα, στη σεξουαλική ζωή, στη φυσική και πνευματική λειτουργικότητα που συνδέονται με τη διαδικασία της γήρανσης. Παράλληλα με την πάροδο της ηλικίας εμφανίζονται ή επιδεινώνονται διάφορες ασθένειες που προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην ατομική όσο και στη δημόσια υγεία. Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά με τον αγγλικό όρο “Αgeing”.

Ως ιατρικός όρος, το “Αgeing” αναφέρεται στις αλλαγές και τις επιβαρύνσεις που προκαλούνται με την πάροδο της ηλικίας. Περιλαμβάνει πολλούς θεματικούς τομείς, όπως η φλεγμονή, η αυτοανοσία, ο καρκίνος, η αρθρίτιδα, οι ρευματικές παθήσεις, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, οι αλλαγές στον μεταβολισμό, οι διαταραχές στον οστικό μεταβολισμό και τα κατάγματα, οι δερματικές αλλαγές, η ορμονική και νευρολογική έκπτωση, οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες, οι ψυχικές επιβαρύνσεις, η δίαιτα και η διατροφή, οι βιοδείκτες, η λειτουργική και συμπληρωματική ιατρική.

Η γήρανση του πληθυσμού καθιστά το “Αgeing” ένα επιστημονικό και κοινωνικό πρόβλημα αιχμής. Ο πρόεδρος της ΕΠΕΜΥ Παναγιώτης Τρόντζας στα πλαίσια του Φθινοπωρινού Επιστημονικού Συμποσίου της ΕΠΕΜΥ επεσήμανε ότι στόχοι του σχεδίου δράσης είναι η βελτίωση της προσωπικής υγείας και ευεξίας με την πάροδο της ηλικίας, η ομαλή μετάβαση των χρονίων πασχόντων στην επόμενη ηλικιακή ομάδα και η προσαρμογή της δημόσιας υγείας στις απαιτήσεις που προκαλεί το φαινόμενο της γήρανσης του πληθυσμού.

Ειδικότερα οι επιβαρύνσεις που παρατηρούνται με την πάροδο της ηλικίας σε ορισμένες περιπτώσεις ταυτίζονται με τη γήρανση (όπως οι αλλαγές στο δέρμα), σε άλλες λιγότερο (καρκίνος, αλλαγές στο μεταβολικό προφίλ, καρδιαγγειακός κίνδυνος, σεξουαλικές δυσλειτουργίες) ενώ σε άλλες σχεδόν καθόλου (φλεγμονή, αυτοανοσία, διατροφικές ιδιαιτερότητες κάθε ηλικιακής ομάδας κλπ).

Ουσιαστικά τελικός στόχος, είναι η ανταπόκριση σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής, τόσο στο επίπεδο της προσωπικής υγείας και ευεξίας, όσο και στο επίπεδο της κοινωνικής μέριμνας και συνοχής που προκαλεί το φαινόμενο της γήρανσης του πληθυσμού.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads