Ο κλάδος της Υγείας καταλύτης για Ανάπτυξη και Ευημερία

 • Ο κλάδος της Υγείας καταλύτης για Ανάπτυξη και Ευημερία

   

  Με  επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 16ου Ετήσιου Συνέδριου HEALTHWORLD που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο χθές και σήμερα στην Αθήνα

  O Προέδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλος κατά την διάρκεια του εναρκτήριου χαιρετισμού του δήλωσε: «Η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να περιορίσει την φαρμακευτική δαπάνη, που πράγματι υπερέβαινε σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο την προ κρίσης εποχή, με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα περιόριζαν τον όγκο των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, οδήγησε στην επιβολή οριζοντίων μέτρων εκ μέρους των θεσμών που αυθαίρετα και αναίτια καθόρισαν την φαρμακευτική δαπάνη σε επίπεδα κάτω από τα 2 δις ευρώ.» Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες μπορούν να εξοικονομήσουν τους πόρους που απαιτούνται για την επιβίωση του Συστήματος Υγείας χωρίς τις οριζόντιες περικοπές τιμών και κόστους που έχουν οδηγήσει τη φαρμακευτική δαπάνη σε μη βιώσιμα επίπεδα.

  Ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός  από το βήμα του συνεδρίου έκανε λόγο για την αρχή του τέλους της λιτότητας και της επιτροπείας, ενώ, αναφερόμενος στην 3η αξιολόγηση, την οποία χαρακτήρισε ως σημείο-καμπή, τόνισε χαρακτηριστικά: «Διεκδικούμε να κλείσει εγκαίρως για να αρχίσει το 2018 η πιο κρίσιμη συζήτηση για την έξοδο από το μνημονιακό πρόγραμμα και την αναδιάρθρωση του χρέους με «ρήτρα ανάπτυξης». Όσοι προσφεύγουν στην καταστροφολογία και επενδύουν στην αποτυχία της κυβέρνησης και στην πολιτική ανατροπή, δεν μπορούν να μιλούν υποκριτικά για ανάκαμψη της οικονομίας, ανάπτυξη και επενδύσεις . Η υπέρβαση της λιτότητας και της δημοσιονομικής επιτροπείας περνά μέσα από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης . Είναι απολύτως σαφές ότι αυτό το έργο μόνο η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να διεκπεραιώσει.» Αναφερόμενος στην τελευταία 2ετία, τόνισε ότι υλοποιείται ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο στο ίδιο όμως μνημονιακό περιβάλλον, πιο συγκεκριμένα είπε, «Η Υγεία για την ελληνική κυβέρνηση  είναι ένα προνομιακό πεδίο άρσης ανισοτήτων, κατοχύρωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινωνικής αναδιανομής . Είναι ένα πεδίο που τηρήθηκαν οι βασικές πολιτικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης αλλά και ένας τομέας  που εξασφαλίζεται η  κοινωνική ανταποδοτικότητα των αυξημένων φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των πολιτών». Όσο αφορά στην Φαρμακευτική πολιτική υποστήριξε, «Η ελληνική εμπειρία δείχνει ότι σε μια χώρα με θεσμικά ελλείματα και ανυπαρξία μηχανισμών ελέγχου στο χώρο της Υγείας και του φαρμάκου, η «επιθετική» πολιτική των  εμπλεκομένων στη φαρμακευτική αγορά  οδήγησε τόσο σε έκρηξη της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης ( από 0,9% του ΑΕΠ σε 2,2% μέσα σε μια δεκαετία) , όσο και σε ακραία φαινόμενα διαφθοράς και σκανδάλων που είναι υπό διερεύνηση από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Σήμερα όμως φτάσαμε στο αντίθετο άκρο :  από την ασυδοσία πήγαμε στην οριζόντια και ισοπεδωτική περικοπή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης  που είναι πλέον ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής περίθαλψης όλων των πολιτών .  Το αδιέξοδο είναι αδιαμφισβήτητο και απαιτείται «αλλαγή μίγματος» πολιτικής έτσι ώστε  να διασφαλιστεί  η εγγυημένη  πρόσβαση των ασθενών τόσο σε φθηνά και αξιόπιστα φάρμακα όσο και στη φαρμακευτική καινοτομία που τεκμηριωμένα έχει θεραπευτική προστιθέμενη αξία.» Αυτός ο πολιτικός στόχος μπορεί, εξήγησε ο Α.Ξανθός  να υλοποιηθεί μόνο με μια συνολική δέσμη αλλαγών, όπως η αξιολόγηση της φαρμακευτικής καινοτομίας, η διεύρυνση και αναβάθμιση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και η αναδιοργάνωση  της Επιτροπής ΔιαπραγμάτευσηςΦαρμάκων.

  Ο Πρόεδρος του ΕΟΠΠΥ κ. Σωτήριος Μπερσίμης αναφέρθηκε στα Οικονομικά του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας τα οποία σταδιακά νοικοκυρεύονται προς όφελος των πολιτών και των δίκαιων απαιτήσεών τους για ποιοτικότερες υπηρεσίες. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη νέα διαδικασία εκκαθάρισης των υποβολών των παρόχων με αποζημίωση στο 100% των απαιτήσεων τους, ενώ παράλληλα  αναφέρθηκε στη συμβασιοποίηση των παρόχων μέσω της οποίας αυξάνονται τα ποιοτικά standards.
  Ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Πασχάλης Αποστολίδης, σημείωσε «Οι ολέθριες αποφάσεις του Υπουργείου Υγείας για την φαρμακευτική πολιτική αλλά και οι προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπο πλέον το σύστημα Υγείας – με τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη να έχει μειωθεί κατά 62% από το 2009, κάτω του 50% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου – κάνουν την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων περισσότερο επιτακτική από ποτέ. Αντιθέτως, η Κυβέρνηση εφαρμόζει οριζόντια, φοροεισπρακτικά μέτρα με τραγικές συνέπειες για τους ασθενείς αλλά και το φαρμακευτικό κλάδο, ο οποίος εκδιώκεται πλέον. Όλα αυτά όμως μπορούν να αποφευχθούν με την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών όπως, η χρήση Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και εφαρμογή Μητρώων Ασθενών, ο επαναπροσδιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω εξαιρέσεων συγκεκριμένων κατηγοριών – όπως τα εμβόλια που αφορούν την πρόληψη και εξοικονομούν σοβαρούς πόρους από τα Συστήματα Υγείας διεθνώς – η αξιοποίηση όλων των δεδομένων που προκύπτουν από την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, η αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ), η αύξηση διείσδυσης των γενοσήμων, κτλ.. 

  Από την πλευρά του ο Γενικός διευθυντής του ΣΦΕΕ, κύριος Μιχάλης Χειμώνας, υπογράμμισε «Οι σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις στη θεραπεία πολλών και  σοβαρών ασθενειών, δίνουν στους ασθενείς όχι μόνο ελπίδα αλλά και τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ πολλών θεραπειών. Επιπλέον, τα νέα φάρμακα συμβάλουν καταλυτικά στη συγκράτηση των μελλοντικών δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη και ταυτόχρονα στηρίζουν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη. Η πολιτεία συνεπώς πρέπει να προσεγγίσει την καινοτομία ως επένδυση στην Υγεία και όχι ως κόστος, καθώς ένα καινοτόμο φάρμακο μπορεί να οδηγήσει στη δραματική μείωση του συνολικού κόστους για την υγεία. Οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι το φάρμακο αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό πυλώνα της χώρας και συμβάλλει στον τομέα της εργασίας υποστηρίζοντας  υψηλής κατάρτισης & εκπαίδευσης ανθρώπινο δυναμικό και συνεπώς να δώσει κίνητρα για περαιτέρω ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και επενδύσεις. Δυστυχώς, αντ’ αυτού η καινοτομία τιμωρείται, τα νέα και καινοτόμα φάρμακα θα καθυστερούν να έρθουν στη χώρα μας ή δεν θα έρχονται και καθόλου, κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια διώκεται και Το πιο άδικο όλων, γυρνάει την πλάτη στον ασθενή. Η καινοτομία δεν πρέπει να παραμείνει κενό γράμμα στην πατρίδα μας.

  • Show Comments

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  comment *

  • name *

  • email *

  • website *

  Ads