31/5/2020 12:47

Toυ φαρμακοποιού Γιώργου Κιοσέ

Α. Αντισηπτικά: Δόθηκαν μάχες για να εξασφαλιστεί ένα αντισηπτικό τζελ, ένα απολυμαντικό, μία χλωρίνη, ένα υγρό μαντηλάκι, ένα οινόπνευμα. Εικόνες απείρου κάλλους με κάποιους να γεμίζουν τσάντες, καρότσια ακόμη και τις αγκαλιές τους με αυτά τα προϊόντα μη σκεπτόμενοι ότι θα πρέπει και άλλοι άνθρωποι να έχουν προϊόντα αντισηψίας ώστε και οι ίδιοι να είναι εξασφαλισμένοι. Φαίνεται ότι κάποια σύνδρομα θα αργήσουν να φύγουν από το DNA μας.

Β. Βοήθεια: Είναι σημαντικό ότι αυτές τις ημέρες δείξαμε αλληλεγγύη, αλτρουισμό και κυρίως ανθρώπινη συμπεριφορά βοηθώντας αυτούς που δεν μπορούσαν ή δεν άντεχαν να προμηθευτούν τρόφιμα, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Πρόσωπα και φορείς μετέφεραν και άφηναν έξω από την πόρτα αυτά που για τους πολλούς ήταν κάτι εύκολα αλλά για κάποιους άλλους ήταν ανέφικτο να τα έχουν.

Γ. Γεννήσεις: Άραγε μετά από εννιά μήνες, εκεί λίγο πριν ή μετά τα Χριστούγεννα θα δούμε αύξηση στις γεννήσεις ώστε να βελτιωθεί κάπως η κατάσταση με το δημογραφικό πρόβλημα ή μήπως θα έχει αντίθετα αποτελέσματα η συνύπαρξη στον ίδιο χώρο και βρεθούμε μπροστά σε μία έκρηξη όχι γεννήσεων αλλά… διαζυγίων;

Δ. Δημόσιο: Όλα τα χρόνια είχα, έχω και θα έχω απέραντη εμπιστοσύνη στους γιατρούς των δημόσιων δομών υγείας οι οποίοι με ιδιαίτερη αυταπάρνηση αποδεικνύουν ότι στα δύσκολα ανταπεξέρχονται με επιτυχία και στα πολύ δύσκολα τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα από συναδέλφους τους άλλων χωρών. Ίσως γι΄ αυτό οι Έλληνες γιατροί είναι περιζήτητοι σε Ευρώπη και Αμερική.

Ε. Ευγένεια: Είναι ευκαιρία όλοι όσοι «μένουμε σπίτι» να φερόμαστε με ευγένεια και υπομονή σε όσους «ετάχθησαν» να μας εξυπηρετούν σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα που παραμένουν ανοιχτά αλλά και σε όσους εργάζονται αφανώς για να υπάρχει μία σχετική κανονικότητα στις ζωές των πολλών.    

Ζ. Ζωή: Η ζωή θα συνεχιστεί και μετά από αυτήν την λαίλαπα. Η γέννηση υγιέστατων μωρών από μητέρες που είχαν κορωνοϊό είναι μία μεγάλη αχτίδα αισιοδοξίας για όλους αλλά κυρίως για τις εγκύους οι οποίες ανησυχούν αλλά και για όσους καρδιοχτυπούν δίπλα τους.

Η. Ήττα: Είναι μία λέξη η οποία θα πρέπει να φύγει από το λεξιλόγιο αλλά και τη συμπεριφορά μας. από τη μάχη που δίνουμε όλοι, πολίτες, φορείς, πολιτική εξουσία, εάν συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε πιστά και χωρίς εκπτώσεις τα μέτρα πρόληψης ακόμη και μετά την άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων η ήττα θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη. 

Θ. Θράσος: Υπάρχουν ανάμεσα μας λίγοι ευτυχώς συνάνθρωποί μας οι οποίοι με απύθμενο θράσος αγνοούν τα μέτρα προφύλαξης για τον κορωνοϊο και συνεχίζουν ή επιδιώκουν να συνεχίσουν κανονικά τη ζωή τους με συμπεριφορές που τη δεδομένη περίοδο είναι απαράδεκτες για τους συνανθρώπους τους. Το να πιστεύουν κάποιοι ότι είναι στο απυρόβλητο είναι αντικοινωνικό. Ας σκεφτούν αυτοί οι –ευτυχώς- λίγοι κάτι απλό. Κάποια μέρα στο σχολείο πήγαμε αδιάβαστοι ελπίζοντας ότι ο καθηγητής θα σηκώσει κάποιον άλλον στο μάθημα. Κι όμως σήκωνε εμάς

Ι. Ιδιώτες: Αναμφίβολα οι μεγάλοι πληγέντες της υγειονομικής κρίσης είναι οι ιδιώτες. Ατομικές και άλλες επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιωτικοί υπάλληλοι βρέθηκαν ξαφνικά στον αέρα. Ανακουφιστικά τα μέτρα που έλεβε η κυβέρνηση καθώς και άλλα που προγραμματίζονται. Αυτή η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να στηριχτεί συστηματικά ώστε να υπάρξει η κατάλληλη μαγιά για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Κ. Κυβέρνηση: Φαίνεται ότι στους Έλληνες, μας αρέσουν τα δύσκολα. Σε μία πρωτοφανή και πρωτόγνωρη για την υφήλιο υγειονομική κοινωνική και οικονομική κρίση, η κυβέρνηση υιοθετώντας το δόγμα «κάλλιον το προλαμβάνειν του θεραπεύειν» έλαβε πολιτικ΄δύσκολες αποφάσεις τις οποίες ενστερνίστηκε ο ελληνικός λαός δείχνοντας πως όταν εμείς οι Έλληνες θέλουμε, συγχρονιζόμαστε, υπακούμε και δίνουμε τις μάχες μας όσο δύσκολες κι εάν είναι αυτές. Ας μην ξεχνάμε ότι ο ελληνικός λαός ήταν μέχρι πρόσφατα σε μνημόνια κι όμως έβαλε πλάτη στα όσα σωστά αποφάσισε η κυβέρνησή του.

Λ. Λέων: Απεδείχθη «Λέων» ο νεοφερμένος ιός που σε μικρό σχετικά διάστημα διεσπάρη σε όλη την παγκόσμια κοινότητα και για μία ακόμη φορά απεδείχθη ότι ο καθένας από εμάς δεν είναι υπεύθυνος μόνο για τον εαυτό του, την οικογένειά του, τη χώρα του αλλά και για τους πολίτες όλου του κόσμου, αφού η ανευθυνότητα και η αδιαφορία έχουν δυσάρεστα αποτελέσματα εφόσον ζούμε σε μία εποχή που η ανάπτυξη της τεχνολογίας, των μεταφορών έχει μετατρέψει τον πλανήτη σ’ ένα παγκόσμιο χωριό.

Μ. «Μένουμε σπίτι»: Το σλόγκαν που χαρακτηρίζει όλη αυτήν την περίοδο από τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, τον Μάιο… Πρόκειται για κάτι πρωτόγνωρο, κάτι ιδιαίτερο για τα χαρακτηριστικά που έχει η παγκόσμια οικονομία μας. Αν και τελικά στήθηκε μία νέα οικονομία γύρω από το «Μένουμε Σπίτι» με υγιή χαρακτηριστικά στη λογική της ενίσχυσης τωνμ ανθρώπων να μείνουν σπίτι και να μπορέσουν να ζήσουν όσο το δυνατό πιο κοντά στους φυσιολογικούς ρυθμούς μέσα σε αυτό, κάποιοι ευτυχώς λίγοι, προσπάθησαν να βρουν τρόπους να αποκομίσουν ίδια οφέλη.        

Ν. Νέοι άνθρωποι: Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι κυρίως τα νέα παιδιά, οι νεότεροι συμπατριώτες μας, έδειξαν μεγάλη ευαισθησία για τα παιδιά τους, τους γονείς τους και γενικότερα το κοινωνικό σύνολο και τήρησαν την καραντίνα. Αντίθετα κάποιοι μεγαλύτεροι σε ηλικία, όχι όλοι, δεν μπόρεσαν να το διαχειριστούν. Αν και ευαίσθητοι ως πληθυσμός απέναντι στον κορωνοϊό, ήταν λιγότερο δεκτικοί στις οδηγίες των επιστημόνων και τους περιορισμούς της πολιτείας γνωρίζοντας μάλιστα ότι τα περισσότερα θύματα ανήκουν σε αυτές τις κατηγορίες ανθρώπων που και λόγω ηλικίας έχουν πιο πολλά και μεγαλύτερα προβλήματα υγείας.

Ξ. Ξύλο. «Ξύλο που τους χρειαζόταν» θα μπορούσε να πει κανείς για κάποιους που στη δύσκολη περίοδο που βίωναν οι Έλληνες κλεισμένοι στα σπίτια τους για να εμποδίσουν τη διασπορά του ιού και να προστατεύσουν το ιατρικό, νοσηλευτικό και υπόλοιπο προσωπικό των νοσοκομείων που έδιναν το άπαν των ψυχικών και σωματικών αποθεμάτων τους στη διάσωση ασθενών, οι ίδιοι χωρίς ψήγματα ευαισθησίας και αλληλεγγύης και με πλεόνασμα αδιαφορίας απέναντι στον κίνδυνο για τους ίδιους και τους συνανθρώπους τους, θέλησαν να πάνε για ψάρεμα στη θάλασσα, βόλτες στις παραλίες και ό,τι άλλο έκαναν πριν την κρίση λες και δεν μπορούσαν να περιμένουν και αυτοί όπως οι υπόλοιποι συμπολίτες τους για έναν – δύο μήνες ώστε να βγούμε όλοι μαζί όσο το δυνατό λιγότερο αλώβητοι από αυτήν τη λαίλαπα.

Ο. Οικονομία: Αν και η υγεία είναι η πρώτη προτεραιότητα, τουλάχιστον για τη χώρα μας που ακολούθησε το παράδειγμα της μεγάλης πλειοψηφίας των κυβερνήσεων –και φαίνεται να κερδίζει τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση το στοίχημα- φαίνεται ότι η οικονομία θα έρθει το αμέσως επόμενο διάστημα στο προσκήνιο ως απότοκο της υγειονομικής αυτής κρίσης. Θα πλήξει πολύ περισσότερο τις οικονομίες όλων των χωρών του κόσμου. Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει (!!!) αλληλεγγύη και συνεργασία μεταξύ των κρατών που δοκιμάστηκαν στο σύνολό τους προκειμένου να επανέλθει η παγκόσμια οικονομική ζωή στην προηγούμενη της κρίσης κατάστασή της. Ας αντιληφθούν όλοι ότι όταν ένας ιός επηρεάζει όλες τις ηπείρους δεν θα πρέπει να εγκαταληφθεί στη μοίρα της καμία χώρα. Άλλωστε όλο αυτό ξεκίνησε από έναν και μόνο άνθρωπο. Αυτό πρέπει όλοι να το θυμόμαστε.

Π.  Πολιτική: Σε δύσκολες καταστάσεις οι οποίες απαιτούν αποφάσεις και όχι διαχείριση της καθημερινότητας αναδεικνύονται οι άνθρωποι οι οποίοι θα πρέπει να ηγούνται της κοινωνίας. Η πανδημία απέδειξε την ικανότητα ανθρώπων που και προτείνουν και αποφασίζουν και υλοποιούν πράγματα τα οποία υπό άλλες συνθήκες χρειάζονταν χρόνια διαχείρισης, συζητήσεων, αντιδράσεων, αντεγκλήσεων και προσφυγών, όπως η έναρξη ψηφιοποίησης του κράτους η οποία θα βοηθά στη διεκπεραίωση εκατομμυρίων υποθέσεων σε καθημερινή βάση. Το ποιοι πολιτικοί  προβεβλημένοι ή μη βοήθησαν σε αυτούς τους τομείς ο καθένας έχει ή θα πρέπει να και τη γνώση και τη κρίση να τους το αναγνωρίσει. 

Ρ. Ρους: Ο ρους της ιστορίας θα αλλάξει ριζικά. Τίποτα δεν θα είναι ίδιο με την εποχή που όλοι ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια. η δυναμική του κορωνοϊού θα αντιμετωπιστεί τα επόμενα χρόνια είτε με φαρμακευτική αγωγή είτε με εμβολιασμό είτε με ανοσία. Όμως η επίδραση του σε όλο το παγκόσμιο γίγνεσθαι φαίνεται ότι θα είναι βίαιη. Η οικονομία, η κοινωνία, οι διαπροσωπικές σχέσεις, η κοινωνική πρόνοια και αλληλεγγύη θα δοκιμαστούν έντονα. Θα πρέπει όλοι, πολιτικοί και πολίτες, να είναι σε εγρήγορση ώστε η επανεκκίνηση και η ανάπτυξη στην κοινωνία να τεθούν σε τέτοιες στέρεες βάσεις που να απειληθούν ξανά από έναν αόρατο εχθρό.

Σ. Σχέσεις: Αυτό που δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται περισσότερο είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. Αμφίβολο είναι το τι θα βγάλει η καραντίνα στις σχέσεις ζευγαριών, γονέων, παιδιών, φίλων, συνεργατών. Ίσως τα καλύτερα αλλά ίσως και τα χειρότερα. Οι επαφές με τα μέλη των οικογενειών και τους φίλους μας σε πάμπολλες περιπτώσεις μηδενίστηκαν. Αυτές όμως που θα αντέξουν στη δοκιμασία θα είναι δυνατότερες και διαχρονικές. Όμως ας είμαστε αισιόδοξοι. Αποδείχτηκε για μία ακόμη φορά ότι το ελληνικό φιλότιμο βοήθησε στο να μην ξεχαστούν οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη από την πολιτεία και τους εθελοντές που έδωσαν βοήθεια στο σπίτι και όπου αλλού χρειάστηκε. Εκεί λοιπόν βρίσκεται και η πεμπτουσία όλης αυτής της λογικής που κρατά την Ελλάδα ζωντανή δίνοντας σε όλον τον κόσμο μαθήματα ευαισθησίας και πολιτισμού.

Τ. Τέστ: Φαίνεται ότι τα τεστ αντισωμάτων θα μπουν για τα καλά στη ζωή μας όπως μπήκαν τα sms και τα έντυπα μετακίνησης. Όταν θα ολοκληρωθούν οι δοκιμές και θα είναι αξιόπιστα κοντά στο 100% θα χρησιμοποιηθούν για το ελεύθερο στις μετακινήσεις μας σε αεροδρόμια, λιμάνια, συγκεντρώσεις, συνέδρια και αλλού. Και εφόσον ο ιός αυτός δεν τρωθεί ανεπιστρεπτί θα τον καταστήσουμε ασφαλή «συγκάτοικο» τα επόμενα χρόνια με τη χρήση αυτών των τεστ.

Υ. Υγεία: Το δημόσιο σύστημα υγείας ήταν και είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο παροχής ιατρικής και νοσηλευτικής περίθαλψης. Εάν δε του είχαν δοθεί περισσότεροι πόροι θα ήταν από τα καλύτερα του κόσμου, εάν μάλιστα σκεφτούμε και τα χρόνια των μνημονίων που οπωσδήποτε δοκίμασαν τις αντοχές του αφαιρώντας του πόρους. Φαίνεται όυτι με την κρίση του κορωνοϊού όλοι συνειδητοποίησαν ότι όπως η πρώτη προτεραιότητα για κάθε οικογένεια είναι η σωματική και ψυχική υγεία των μελών της έτσι θα πρέπει να είναι και για το κράτος στη σχέση του με τους πολίτες. Δόθηκαν κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, έγιναν πάμπολλες ιδιωτικές χορηγίες, θα προσληφθεί ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Οι μαχόμενοι στην πρώτη γραμμή υγειονομικοί και μη, ήρωες έδωσαν το 110% της ψυχής τους και των δυνάμεών τους και η Ελλάδα αρχίζει να αποκτά αυτό που της αξίζει: Ένα σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες αντάξιο των ανθρώπων της και του πολιτισμού που κουβαλά μαζί της τόσους αιώνες. Τώρα είναι η ευκαιρία που θα αλλάξει τα πάντα στην υγεία και δεν θα πρέπει να σταματήσει αφού η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας έχει να κάνει με ό,τι πολυτιμότερο έχουμε, την ίδια τη ζωή. 

Φ. Φαρμακοποιός: Οι φαρμακοποιοί βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της πανδημίας και βοήθησαν σημαντικά με τις συμβουλές τους στην παροχή υπηρεσιών, στην προσπάθεια ενθάρρυνσης ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού. Αν και από ορισμένους έγιναν προσπάθειες υποβάθμισης της προσφοράς τους και του λειτουργήματός τους, οι προσπάθειες αυτές έπεσαν στο κενό. Οι πολίτες γνωρίζουν πολλά χρόνια τώρα σε ποιον απευθύνονται πρώτα για ένα πρόβλημα υγείας τους και γνωρίζουν ότι ο φαρμακοποιός θα τους δώσει τις σωστές συμβουλές ή θα τους παραπέμψει στον κατάλληλο γιατρό.

Φάρμακο: Για μία ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η κάθε ασθένεια για να αντιμετωπιστεί είναι απαραίτητο να υπάρξει το κατάλληλο φάρμακο ή για να εξαφανιστεί το αντίστοιχο εμβόλιο. Χωρίς αυτά ο γιατρός είναι άοπλος. Για λίγο διάστημα τα μέτρα προφύλαξης από μόνα τους μπορούν να βοηθήσουν. Το φάρμακο ήταν, είναι και θα είναι η πεμπτουσία της θεραπευτικής αγωγής.

Φαρμακοβιομηχανία: Όλα τα χρόνια που αρθρογραφώ, πιστεύω ότι η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία πρέπει να στηρίζεται αφού σε δύσκολες καταστάσεις, όπως αυτή που βιώνουμε, η κάθε χώρα στηρίζεται και στα δικά της πόδια. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι αυτή που θα παράξει και θα προσφέρει φάρμακα όταν οι εισαγωγές λόγω αντικειμενικών συνθηκών θα γίνουν δυσκολότερες και θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών. 

Χ. Χωρίς: Πολλές ελλείψεις φαρμάκων καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης αν και για πολλά σκευάσματα απαγορεύτηκαν οι παράλληλες εξαγωγές. Είναι σημαντικό τώρα να βρεθούν τρόποι που η κρίση χτύπησε την πόρτα σε όλες τις χώρες να βρεθεί η νομοθετική και η τεχνοκρατική φόρμουλα ώστε να λυθεί ριζικά το θέμα να καλύπτονται πρώτα οι ανάγκες της χώρας και κατόπιν να επιτρέπεται να γίνονται εξαγωγές όσων φαρμάκων περισσεύουν.  

Ψ. Ψυχική υγεία: Είναι γεγονός ότι η βίαιη ανατροπή της καθημερινότητας, της συνέχειας της κοινωνικής και οικονομικής μας ζωής έχει επιπτώσεις στον ψυχικό μας κόσμο. Όταν θα επανέλθουμε σε κάποια κανονικότητα –ελπίζω μετά από μήνες- όλα θα είναι διαφορετικά. Γι’ αυτό θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε όσο διαρκεί η μπόρα ώστε να διαχειριστούμε την κατάσταση στα επίπεδα του «μουσκέψαμε» αλλά «δεν τα κάναμε μούσκεμα» με τους δικούς μας ανθρώπους και με τις υποθέσεις. Ας διαχειριστούμε σωστά το χρόνο της μικρής ή μικρότερης απαγόρευσης για να γίνουμε καλύτεροι σύντροφοι, καλύτεροι γονείς, καλύτεροι άνθρωποι μέσα σε καλύτερες οικογένειες. Το χρωστάμε κυρίως στις επόμενες γενιές.   

Ω. Ωραία Ελλάδα: Αποδείχθηκε αυτό που πάντα βρίσκεται στις ψυχές μας, στο νου μας, στο είναι μας. Το DNA των Ελλήνων έκανε και πάλι το θαύμα του και έδωσε για μία ακόμη φορά μαθήματα πολιτισμού στην ανθρωπότητα. Δεν ήταν δυνατό να μην γίνει έτσι και μάλιστα μετά από μία δύσκολη δεκαετή κρίση που άλλοι μας έριξαν, άλλοι μας εκμεταλλεύτηκαν, άλλοι μας λοιδώρησαν. Όμως η ζωή από μόνη της δίνει τις απαντήσεις. Και σήμερα η Ελλάδα είναι δακτυλοδεικτούμενη για τα επιτεύγματά της στο θέμα της υγειονομικής κρίσης. Η επιτυχία ανήκει σε όλους ανεξαιρέτως, ακόμη και στους απείθαρχους διότι αυτοί –ελάχιστοι ευτυχώς- ως εξαίρεση  ήρθαν απλά να επιβεβαιώσουν τον κανόνα. Οι Έλληνες γνωρίζουμε από αρχαιοτάτων χρόνων ότι σε όλες τις περιπτώσεις που βγήκαμε νικητές το κάναμε επειδή καταφέραμε να είμαστε ενωμένοι και πάντα άλλωστε είναι γνωστό ότι μετά τη βροχή ακολουθεί το ουράνιο τόξο, μετά το Χειμώνα η Άνοιξη και το ελληνικό Καλοκαίρι και ότι το πιο όμορφο φως έρχεται μετά το βαθύ σκοτάδι.

 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads