27/11/2019 12:09

Σε συμβολική κατάληψη των γραφείων του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου στο κέντρο της Αθήνας έχουν προχωρήσει αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ενάντια στις προτάσεις του ΠΙΣ για μετατροπή των νοσοκομείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.

Στα πλαίσια της κινητοποίησης η αντιπροσωπεία έχει αναρτήσει πανό στην πρόσοψη του κτιρίου στο οποίο αναγράφεται, «Κικίλια εξαδάκτυλε, τα σχέδιά σας θα μείνουν στα χαρτιά. Όχι στα δημόσια νοσοκομεία επιχειρήσεις. Δωρεάν υγεία για όλο το λαό».

Ενώ από το μπαλκόνι έριξαν τρικάκια που αναγράφουν, «η νόσος δεν κοστολογείται. Όχι στα δημόσια νοσοκομεία – επιχειρήσεις».

Σε ένδειξη συμπαράστασης στην κινητοποίηση έφτασε το μπλοκ των εργαζομένων από τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Θριάσιο», στο πλαίσιο της σημερινής παναττικής στάσης εργασίας. Επίσης στην κινητοποίηση στον ΠΙΣ παραβρίσκονται και αντιπροσωπείες των 15 σωματείων δημοσίων νοσοκομείων και πρόνοιας που συντονίζουν την δράση τους για την υγεία σε παναττικό επίπεδο, φωνάζοντας το σύνθημα, «Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις. Δώστε κρατικές επιχορηγήσεις», ενώ γίνονται και χαιρετισμοί από εκπροσώπους τους.

Σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ σχετικά με την συμβολική κατάληψη στα γραφεία του ΠΙΣ αναφέρει τα εξής:

«Αυτή την ώρα η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας πραγματοποιεί συμβολική κατάληψη στα γραφεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Η κινητοποίηση αυτή γίνεται ενάντια στις θέσεις που εξέφρασε πρόσφατα σε δελτίο τύπου του ο ΠΙΣ για τις οποίες μάλιστα οργανώνει και ημερίδα τις επόμενες ημέρες. Βασικοί άξονες αυτών των θέσεων ειναι:

1. Λειτουργία των νοσοκομείων ως «ΝΠΙΔ- μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις» ως ακρογωνιαίος λίθος για την εμβάθυνση της λειτουργίας ως αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες.

2. Σύνδεση με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, επέκταση της ολοήμερης λειτουργίας  και της σύνδεσης με ιδιώτες – επιχειρηματίες υγείας, ως στοιχεία για την επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των «εσόδων-κερδών» των δημόσιων νοσοκομείων –  «μη κερδοσκοπικών επιχειρήσεων».

3. Κάλυψη κενών και αναγκών με «locum» και επίθεση στις σταθερές σχέσεις εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, επέκταση των διαφόρων λογιών ελαστικών σχέσεων εργασίας.

Δεν πρόκειται για καινούργιες απόψεις. Είναι θέσεις που εκφράζονται καθαρά στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και περιγράφονται και στο πρόγραμμα της ΝΔ. Είναι στην ίδια  κατεύθυνση με τις πρωτοβουλίες που πήρε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα όπως εκφράστηκαν με τη λειτουργία του Νοσοκομείου Σαντορίνης. 

Ξέρουμε καλά ότι οι επιχειρούμενες αυτές αλλαγές οδηγούν σε περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό και κάλυψη ελαχίστων υπηρεσιών από το κράτος. Για μια σειρά από βασικές υπηρεσίες υγείας ο ασθενής θα πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του.

Ξέρουμε καλά ότι νοσοκομεία ιδιωτικού δικαίου σημαίνει νοσοκομεία που δουλεύουν με κριτήριο το κέρδος και όχι την κάλυψη των αναγκών του λαού σε παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας.Με την προώθηση αυτών των κατευθύνσεων ξέρουμε πως θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι, η λαϊκή οικογένεια και οι ασθενείς μας την δική τους ανάπτυξη, με παραπέρα υποβάθμιση των δημόσιων – δωρεάν  υπηρεσιών υγείας και πώς θα αναγκάζονται να ακριβοπληρώνουν άλλοτε σε κερδοσκοπικές, άλλοτε σε μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υγείας.

Άλλοτε σε νόμιμα και άλλοτε σε νομιμοποιημένα φακελάκια, ή τέλος σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες υπηρεσίες. Να ακριβοπληρώνουν για υπηρεσίες υγείας που δικαιούνται και που θα μπορούσαν να απολαμβάνουν δωρεάν και σε υψηλότατο επίπεδο, από ένα αποκλειστικά δημόσιο κρατικό σύστημα υγείας που θα έχει ως στόχο την κάλυψη των αναγκών σε υπηρεσίες υγείας πρόνοιας και πρόληψης και όχι τη διασφάλιση εσόδων και τις περικοπές δαπανών για τη διόγκωση των μη διανεμόμενων κερδών.

Γνωρίζουμε καλά ότι οι εργασιακές συνθήκες θα χειροτερέψουν, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας θα επεκταθούν και η άσκηση της ιατρικής θα γίνει όλο και πιο ασφυκτική.

Η ιατρική δε χωράει στους νόμους της αγοράς.

Καλούμε όλο το λαό να μην επιτρέψει να προχωρήσουν αυτά τα άθλια σχέδια. Να μείνουν στα χαρτιά.

Παλεύουμε μαζί με το λαό για δημόσια και δωρεάν υγεία υψηλού επιπέδου με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο.

Η υγεία του λαού δεν κοστολογείται». 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads