18/11/2019 14:33

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. θεωρεί «άνευ λόγου και αιτίας» την απόφαση του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ, που επιβάλει στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ – δικαιούχους του άρθρου 45 (ειδική αγωγή) – να αλλάξουν φυσικοθεραπευτή από 1/1/2020, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του οργανισμού, δεν θα αποζημιώνονται οι φυσικοθεραπείες που πραγματοποιούνται σε μη συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές.

Η παραπάνω απόφαση έχει δημιουργήσει – εύλογα – μια έντονη ανησυχία στους γονείς και στα παιδιά-δικαιούχους ειδικής αγωγής που πλήττονται από αυτήν.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Π.Σ.Φ. Πέτρο Λυμπερίδη:

«Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί κυρίως πλήγμα για τα παιδιά και τους γονείς τους, καθώς  θα αναγκαστούν είτε να πληρώνουν τις φυσικοθεραπείες από την τσέπη  τους, είτε να αλλάξουν φυσικοθεραπευτή, εάν και εφόσον υπάρχει συμβεβλημένος στην περιοχή τους.

Μας εκπλήσσει έντονα το γεγονός της απόφασης αυτής, καθώς αποδεικνύει  με τον χειρότερο τρόπο την αναξιοπιστία του οργανισμού, αφού η συγκεκριμένη απόφαση αφορά μόνο τις φυσικοθεραπείες που αποτελούν ένα πολύ μικρό κομμάτι της πίτας των 110 εκ. ευρώ της ειδικής αγωγής, με συνολική δαπάνη που μετά βίας αγγίζει τα 6 εκ ευρώ ετησίως και αφορά παιδιά που έχουν κυρίως έντονα κινητικά προβλήματα.

Το χειρότερο όμως είναι ότι, στις συζητήσεις που προηγήθηκαν με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του οργανισμού, οι διαβεβαιώσεις που είχαμε λάβει ήταν διαφορετικές. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ η καταγραφή – με ευθύνη του Π.Σ.Φ. – των συμβεβλημένων και μη συμβεβλημένων που εξυπηρετούν δικαιούχους ειδικής αγωγής, για να διασφαλιστεί ότι οι αποζημιώσεις του οργανισμού δεν θα  καταβάλλονταν σε μη κατοχυρωμένους επαγγελματίες υγείας.

Ο Π.Σ.Φ., παρόλο που ήταν το μόνο Ν.Π.Δ.Δ. επαγγελματιών υγείας της ειδικής αγωγής που παρέδωσε τις σχετικές λίστες – οι οποίες ανανεώνονται κάθε εβδομάδα – έχοντας την διαβεβαίωση για την συνέχιση του καθεστώτος της απόδοσης της δαπάνης με ΑΠΥ, εντούτοις μαθαίνει ξαφνικά ότι από 1/1/2020 το καθεστώς της αποζημίωσης με αυτόν τον τρόπο σταματά  ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ.

Στις συζητήσεις που προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα φαινόταν να αντιλαμβάνονται οι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΟΠΥΥ το πόσο ευαίσθητο είναι το σκέλος «ΠΑΙΔΙ» και κυρίως το σκέλος «ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ και ΠΑΙΔΙ».

Θα περιμέναμε τουλάχιστον, προτού της λήψης της εν λόγω απόφασης και κατά τη διάρκεια της συζήτησης για αυτό το «λεπτό» ζήτημα, να κληθούμε στο Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ για να εκθέσουμε τις απόψεις μας, δεδομένου ότι ο Π.Σ.Φ. έχει συνάψει συλλογική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά αυτό δεν έγινε ΠΟΤΕ.

Ζητάμε την αυτονόητη παρουσία μας σε επόμενο Δ.Σ του ΕΟΠΥΥ για να εκθέσουμε τις απόψεις μας.

Ο Π.Σ.Φ. θα ενημερώσει την Πολιτική Ηγεσία και τους συλλόγους γονέων και ασθενών για το πώς και πόσο θα επηρεάσει αυτή η απόφαση τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε αυτό το ευαίσθητο τμήμα του πληθυσμού και – κυρίως – για  το πόσο θα επηρεάσει την θεραπεία και την ψυχολογία αυτών των παιδιών. Δεν είναι καθόλου εύκολο και βέβαια δεν είναι επιστημονικά αποδεκτό, μετά από κάποια χρόνια θεραπείας, να αλλάζει αβασάνιστα ο θεραπευτής του παιδιού σου».

 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads