14/11/2019 18:50

Ο Κ. Φρουζής φέρεται να επέμεινε και σήμερα στον ισχυρισμό περί πιέσεων. Όταν όμως ρωτήθηκε αν στην συνάντηση η Ελένη Τουλουπάκη του ανέφερε συγκεκριμένα ονόματα πολιτικών απάντησε: «Όχι δεν μου ανέφερε»

Απαντώντας στην εύλογη ερώτηση, γιατί δεν κατήγγειλε την συνάντηση με την Ε. Τουλουπάκη δημόσια εφόσον θεώρησε ότι δέχθηκε πιέσεις, ο Κ. Φρουζής απάντησε πως «δεν επιθυμούσα να αντιπαρατεθώ με το κράτος».

Σημείωσε επίσης ότι αυτό που επιθυμούσε από την συγκεκριμένη συνάντηση ήταν «να αποδεσμευθούν οι λογαριασμοί μου», που δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητοι αφού αφορούν 1,8 εκατομμύρια ευρώ στην Ελβετία.

Ο κ. Φρουζής δήλωσε επίσης ότι δεν του έχει δοθεί αντίγραφο της δικογραφίας για την Novartis.

Δήλωσε με σαφήνεια πως  δεν γνωρίζει τίποτε για πιέσεις από τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και δεν έχει τίποτε να καταθέσει γι αυτό. Στην συνέχεια  απαντώντας σε ευθείες ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis  ήταν ιδιαίτερα διστακτικός όταν πιέστηκε για τα υπονοούμενα που άφησε κατά την πρώτη φάση της μαρτυρίας του εναντίον της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Αναφορικά με τις προτάσεις που φέρεται να του έκανε η Ε.Τουλουπάκη ο Κ.Φρουζής δήλωσε ότι του πρότεινε «ειδική μεταχείριση» και όχι ένταξη σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων όπως είχε αρχικά πεί.

Αναφορικά με το θέμα των δωροδοκιών, ο Κωνσταντίνος Φρουζής αρνήθηκε κάθε εμπλοκή με τέτοιες πρακτικές.

Μάλιστα σχεδόν εμφάνισε τον εαυτό του να έχει τον αντίθετο ρόλο, αυτόν του ελεγκτή στο εσωτερικό της Novartis.

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε σε έγγραφο εσωτερικού ελέγχου της επιχείρησης στο οποίο διαπιστώθηκαν οικονομικές ατασθαλίες και αξιοπερίεργες ροές χρημάτων.

Αναφέρθηκε σε στελέχη της επιχείρησης που έφυγαν από την εταιρία το 2014 ενώ ο Κ. Φρουζής ανέλαβε το 2015, καθώς και στην γραμματέα του υποστηρίζοντας πως παρότι είχε μαζί της πολύχρονη επαγγελματική σχέση, στην συνέχεια φιλονίκησαν.

Στα εντυπωσιακά στοιχεία της κατάθεσης περιλαμβάνονται και οι οικονομικο- πολιτικές αποτιμήσεις που φέρεται να έκανε ο Κ. Φρουζής:

Υποστήριξε ότι ο τζίρος της Novartis εκτοξεύθηκε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  αφού από τα 330 εκατομμύρια έφθασε στα 400 με 420 εκατομμύρια.

Μάλιστα αναφέρθηκε και σε θεσμική συνάντηση που είχε ως πρόεδρος του ΣΦΕΕ με τον Αλέξη Τσίπρα πριν την ψήφιση νομοσχεδίου της κυβέρνησης Σαμαρά για την μείωση των τιμών των πρωτότυπων φαρμάκων, αναφέροντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την μείωση αυτή.

Από την πλευρά κυρίως των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας φέρεται ότι έγιναν πολλές ερωτήσεις σχετικά με το ποιους πολιτικούς έχει συναντήσει ο Κωνσταντίνος Φρουζής.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρώην επικεφαλής της  Novartis υποστήριξε πως ουδέποτε συνάντησε κατ ιδίαν του Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο. Ειδικά για τον Α.Σαμαρά φέρεται να είπε πως «δεν μετέφερα προς αυτόν ούτε κάτι τροχήλατο ούτε ιπτάμενη βαλίτσα».

Πάντως σε ερώτηση που υποβλήθηκε δήλωσε πως επί κυβέρνησης Σαμαρά επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς όμως να δει τον τότε πρωθυπουργό. Σημείωσε ότι δεν θυμάται την ακριβή ημερομηνία, δηλώνοντας πως δεν ήταν η 2 Φεβρουαρίου του 2013.

Δήλωσε πως συναντήθηκε 4 η 5 φορές με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Μάριο Σαλμά και τον Α. Λυκουρέντζο 2 φορές.

Επίσης όμως πρόσθεσε ότι πριν το 2015 είχε συναντηθεί, θεσμικά με τον Γιώργο Σταθάκη, Ανδρέα Ξανθό και με άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένταση για ένα e-mail με το όνομα… Samaras

Ένταση υπήρξε στην προανακριτική επιτροπή, όπου καταθέτει ο Κ.Φρουζής, με αφορμή ένα ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) του οποίου το αρχείο έχει το όνομα Samaras-Region.

Το ηλεκτρονικό μήνυμα παρουσιάστηκε σύμφωνα με πληροφορίες από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάππα στον μάρτυρα, ως τμήμα του δικογράφου με βάση το οποίο αρχειοθετήθηκε η εισαγγελική έρευνα για τον πρώην πρωθυπουργό και τυχόν σχέσεις με την Novartis. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε γιατί στο e-mail το μήνυμα ξεκινά με την προσφώνηση «Αγαπητέ…».

Ο Κ.Φρουζής αρνήθηκε το ότι το μήνυμα απευθύνονταν στον πρώην πρωθυπουργό. Υποστήριξε ότι απευθύνονται σε αξιωματούχο της πολυεθνικής Novartis. Στο σημείο αυτό προκλήθηκε ένταση όταν βουλευτές της Ν.Δ διαμαρτυρήθηκαν στο προεδρείο μιλώντας για παρελκυστικές ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Αύριο το πρωί στις 9.30 αναμένεται η τρίτη και τελευταία κατάθεση του κ. Φρουζή.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads