11/10/2019 11:52


Η αρτηριακή πίεση είναι ουσιαστικά η δύναμη με την οποία προωθείται το αίμα σε κάθε ιστό του σώματός μας μέσω των αρτηριών, εξασφαλίζοντας συνεχή κυκλοφορία στο αίμα. Όταν η πίεση αυτή αυξάνεται, κάνει την καρδιά να εργάζεται πιο εντατικά απ’ ό,τι συνήθως προκειμένου να κυκλοφορεί το αίμα, κάτι που την επιβαρύνει. Όταν αυτό συμβαίνει μονίμως τότε μιλάμε για υπέρταση, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, ανευρύσματα και άλλες σοβαρές καταστάσεις που μπορεί να μειώσουν το προσδόκιμο ζωής.

Πληροφοριακά να πούμε πως η φυσιολογική αρτηριακή πίεση κυμαίνεται από 100 έως 140 mmHg η συστολική και από 60 έως 90 mmHg η διαστολική. Όταν οι μετρήσεις δείχνουν μονίμως επίπεδα ανεβασμένα τότε πρέπει να γίνει έλεγχος της αρτηριακής πίεσης με την καθοδήγηση γιατρού, με τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής να είναι συχνά απαραίτητη, αλλά και τη διατροφή να παίζει και πάλι σημαντικό ρόλο. Πολλές φορές, μάλιστα, η σωστή διατροφή και ο τρόπος ζωής μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να ρίξουν την πίεση όσο χρειάζεται, αρκεί να ακολουθούνται πιστά, αποφεύγοντας επιβαρυντικούς παράγοντες.

Η διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους, η μείωση του αλατιού στη διατροφή, το περπάτημα και γενικότερα η άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος, ο έλεγχος του άγχους, ο περιορισμός του αλκοόλ και του καφέ και η αύξηση των φρούτων και των λαχανικών είναι οι γενικότεροι κανόνες που πρέπει να έχετε υπόψη.

Με αφορμή, όμως, την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης στις 17 Μαΐου, ας δούμε πιο συγκεκριμένα ποιες τροφές μπορεί να μας ανεβάσουν την πίεση στα… κόκκινα.

Αλλαντικά

Οποιαδήποτε μορφή επεξεργασμένου κρέατος πρέπει να αποφεύγεται, αφού το ζαμπόν, το μπέικον και όλα τα παρόμοια κρεατικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο (αλάτι), φτάνοντας τα περίπου 600mg στα 60 γραμμάρια προϊόντος, τη στιγμή που η συνιστώμενη ημερήσια δόση ανέρχεται στα 2300 mg (1 κουταλάκι του γλυκού). Τα αλλαντικά, όπως είναι γνωστό, συντηρούνται με πολύ αλάτι, γι’ αυτό καλό είναι να τα αποφεύγετε.

Γαλακτοκομικά

Από τη μία μας παρέχουν ασβέστιο, από την άλλη, όμως, περιέχουν νάτριο, με 1 φλιτζάνι γάλα με χαμηλά λιπαρά να φτάνει τα 100mg νατρίου. Κάποια τυριά, επίσης, παρουσιάζουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, όπως το ροκφόρ, η παρμεζάνα, η φέτα, το ένταμ, το γκούντα , η μοτσαρέλα. Προτιμήστε εναλλακτικές όπως το ανθότυρο, τη μυζήθρα, τη ρικότα, το μανούρι που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Τουρσί

Το τουρσί παρασκευάζεται με την αποθήκευση τροφών σε αλατόνερο (ίσως και με άλλα υλικά μαζί), που σημαίνει πως το αλάτι εισχωρεί σε μεγάλο βαθμό στο τρόφιμο που τρώτε. Τα αγγούρια παρουσιάζουν μεγάλο βαθμό απορρόφησης και 1 κομμάτι τουρσί μπορεί να φτάνει και τα 500mg νατρίου.

Αρτοσκευάσματα

Τα κρουασάν, τα κέικ, τα κουλουράκια, τα μάφιν και ό,τι αγοράζουμε από το φούρνο, μπορεί να είναι νόστιμα, αλλά ταυτόχρονα αποτελούν διατροφικές πηγές κορεσμένων λιπαρών, βουτύρου ζάχαρης, αλλά και νατρίου. Αυτά διπλασιάζονται όταν τα παραπάνω είναι γλασαρισμένα κι εκτός του ότι ανεβάζουν την πίεση, ανεβάζουν ταυτόχρονα και το σάκχαρο του αίματος. Αν δεν μπορείτε να τα βγάλετε από τη διατροφή σας, κάντε τουλάχιστον εναλλακτικές επιλογές με χαμηλά λιπαρά και ζάχαρη ή μειώστε τις ποσότητες που καταναλώνετε.

Προϊόντα ντομάτας

Είτε πρόκειται για χυμό ντομάτας, είτε για πάστα, είτε για πουρέ, σχεδόν κάθε προϊόν ντομάτας σε κονσέρβα ή μπουκάλι περιέχει αρκετό νάτριο. Ένα φλιτζάνι χυμού ντομάτας, για παράδειγμα, μπορεί να φτάνει τα 650mg.

Κόκκινο κρέας

Τα κορεσμένα λιπαρά που βρίσκουμε στο κόκκινο κρέας παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και στην επιβάρυνση της καρδιάς μελλοντικά. Αποφύγετε το κόκκινο κρέας και προτιμήστε λευκό άπαχο κρέας, όπως γαλοπούλα και κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής.

Αποφεύγετε επίσης:

-Το έτοιμο φαγητό, καθώς μαγειρεύεται συνήθως με υπερβολικό αλάτι για να είναι νόστιμο, περιλαμβάνοντας συχνά αλλαντικά, κόκκινο κρέας κ.ο.κ.

-Το αλκοόλ, αφού πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή του σχετίζεται με την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Περιορίστε το σε 1 ποτήρι κρασί την ημέρα.

-Τα ενεργειακά ποτά, τα οποία σύμφωνα με μελέτη της Mayo Clinic αυξάνουν τόσο τη διαστολική, όσο και τη συστολική πίεση.

-Τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς και γενικότερα τα αλμυρά σνακ όπως πατατάκια, σάντουιτς κ.λπ.

-Τις κονσέρβες, καθώς περιέχουν αυξημένες ποσότητες νατρίου.

-Την υπερβολή στον καφέ, καθώς η κατανάλωσή του παρουσιάζει προσωρινή, αλλά αξιοσημείωτη αύξηση στην πίεση, ακόμη και σε άτομα που δεν πάσχουν από υπέρταση.

Οι τροφές που βοηθούν

Κάποιες τροφές είναι φιλικές προς την αρτηριακή μας πίεση, βοηθώντας είτε στον έλεγχό της, είτε στη μείωσή της. -Οι τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως οι μπανάνες, οι χουρμάδες, οι πατάτες, το αβοκάντο, οι οποίες βοηθούν στην εξισορρόπηση των αποτελεσμάτων του αλατιού στον οργανισμό.

-Το σκόρδο ρίχνει παροδικά την πίεση σε υπερτασικούς ασθενείς, χάρη στην αλισίνη του.

-Η ολική άλεση βοηθά, λόγω των φυτικών ινών, αρκεί να προσέχετε τα επίπεδα αλατιού σε τροφές όπως δημητριακά ή ψωμί ολικής άλεσης.

-Τα φρούτα και τα λαχανικά ωφελούν και πάλι λόγω των φυτικών τους ινών, οι οποίες φαίνεται πως βοηθούν στη μείωση της πίεσης.

-Τα όσπρια που είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες.
 

Της Διαιτολόγου, Διατροφολόγου Δέσποινας Μαρσέλου

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads