8/8/2019 20:21

Η διπολική διαταραχή ανήκει στις διαταραχές διάθεσης. Είναι μία πάθηση στην οποία το συναίσθημα του θεραπευόμενου κινείται εντός μη φυσιολογικού εύρους. Εναλλάσσεται από περιόδους νορμοθυμίας (φυσιολογικής διάθεσης), σε περιόδους μανίας ή κατάθλιψης. Ανάλογα με τον τύπο (πιο πολλά καταθλιπτικά, μανιακά επεισόδια ή μεικτά επεισόδια) η διπολική διαταραχή διαχωρίζεται σε υποκατηγορίες (τύπος Ι, ΙΙ, ΙΙΙ, ΙV ).

Είναι σύνηθες οι ασθενείς  που πάσχουν από διπολική να επισκέπτονται τον θεραπευτή όταν βρίσκονται σε ήπια καταθλιπτικά επεισόδια, διότι εκείνη την περίοδο νιώθουν αβοήθητοι και διακατέχονται από «δυσάρεστο συναίσθημα». Αντιθέτως, δεν αντιλαμβάνονται την σοβαρότητα της κατάστασης τους όταν αυτοί βρίσκονται σε «υπομανιακό» ή «μανιακό» επεισόδιο. Τότε νιώθουν γεμάτοι ενέργεια, αισθάνονται ότι δεν τους χρειάζεται ύπνος, μιλάνε ακατάπαυστα και γρηγορότερα από ότι συνήθως, μπορεί να έχουν έντονη σεξουαλική διάθεση ή να ξοδεύουν υπέρογκα χρηματικά ποσά σε πράγματα που δεν χρειάζονται.

Σπουδαίες προσωπικότητες το παρόν και το παρελθόν πιστεύεται ότι έπασχαν και πάσχουν από διπολική διαταραχή όπως ο : Vincent Van Gogh, η Catherine Zeta-Jones, o Curt Cobain ακόμη και ο Leonardo Da Vinci. Η θεραπεία μολονότι είναι μακροχρόνια, με την κατάλληλη στήριξη και συνεργασία με τον θεραπευτή αντιμετωπίζεται επιτυχώς.

 Παρακάτω σας παραθέτουμε το φυσιολογικό εύρος του συναισθήματος. Όπως προείπαμε λαμβάνοντας στις διαταραχές διάθεσης η φυσιολογική λύπη ή χαρά στα διάφορα γεγονότα που συναντούμε στην ζωή μας είναι αναμενόμενη. Το πρόβλημα έγκειται όταν αυτά ξεφεύγουν από την νόρμα και όπως έλεγαν οι αρχαίοι  ‘’Παν μέτρον Άριστο΄΄. Χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: 1) Aυτές που ο ασθενής αισθάνεται ‘‘ΕΝΤΟΝΗ ΛΥΠΗ’’ 2) Aυτές που ασθενής αισθάνεται ‘’ΕΝΤΟΝΗ ΧΑΡΑ’’ (χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο αίτιο ή να έχει λάβει κάποια παράνομη ουσία) και 3) Οι διαταραχές  που τα συμπτώματα είναι ίδια με των δύο προηγούμενων κατηγοριών αλλά είναι πιο ήπια και πιο χρονία.

Θεραπεία

Η θεραπεία που ακολουθείται βασίζεται στην συμφωνία που θα κάνει ο θεραπευτής με τον θεραπευόμενο. Σύμφωνα με την παγκόσμια βιβλιογραφία, καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα έχει ο συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής με ψυχοθεραπεία ή ψυχοεκπαίδευση.

Του ψυχίατρου Νικήτα Αρναούτογλου

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads