12/7/2019 14:47

Το εξωτερικό στρώμα δέρματος των χειλιών σας είναι λεπτό και έτσι δεν προστατεύονται επαρκώς από την υπεριώδη ακτινοβολία. H περιοχή αυτή έχει ελάχιστη μελατονίνη, τη φυσική χρωστική ουσία του δέρματος η οποία θα μπορούσε να προστατεύσει τα χείλη σας από τον ήλιο. Έτσι λοιπόν, δε μαυρίζουν αλλά καίγονται εύκολα.

Επιπλέον, επειδή τα χείλη βρίσκονται στο πρόσωπο είναι σχεδόν πάντοτε εκτεθειμένα στη ζημιά που μπορεί να τους προκαλέσει ο ήλιος.

Εσείς γνωρίζατε ότι αν γλύφετε τα χείλη σας είναι πιθανό να προκαλέσετε μεγαλύτερη βλάβη; Το σάλιο δρα ως μεγεθυντικός φακός και ενισχύει την επίδραση του ηλίου.

Υπάρχει περίπτωση να οδηγηθείτε σε παρατεταμένη ζημιά, αν το δέρμα των χειλιών σας καεί από τον ήλιο.

Αν τα χείλη σας δεν είναι προστατευμένα και είναι εκτεθειμένα σε υπερβολικό ήλιο, το κολλαγόνο μπορεί ν’ αλλάξει. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να ζαρώσουν τα χείλη σας και να εμφανιστούν ραγάδες γύρω από το στόμα σας. Η βλάβη μπορεί να προκληθεί ακόμη και αν δεν υπάρχουν φυσικά σημάδια της επίδρασης του ηλίου.

Οι ρυτίδες και η πρόωρη γήρανση δεν είναι οι μόνες συνέπειες που προκαλεί ο ήλιος. Η παρατεταμένη και χωρίς προστασία έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει και την εμφάνιση ακτινικής χειλίτιδας, μιας προκαρκινικής πάθησης η οποία είναι γνωστή και ως «το χείλος του αγρότη» ή «το χείλος του ναύτη».

Άτομα με αυτή την πάθηση παραπονιούνται συχνά για ξηρότητα και σπάσιμο των χειλιών. Συχνά εκδηλώνουν και άλλα συμπτώματα από τη ζημιά που προκαλεί στο δέρμα ο ήλιος, όπως προκαρκινικούς συνδέσμους και υπερβολικές ρυτίδες.

Πώς να προστατεύσετε τα χείλη σας από τον ήλιο

Οι δερματολόγοι συστήνουν τη χρήση αντηλιακών προϊόντων για τη φροντίδα των χειλιών σας. Είναι σημαντικό να προστατεύσετε τα χείλη σας τουλάχιστον μισή ώρα προτού βγείτε έξω.

Όπως και με τα αντηλιακά σώματος, αυτά τα οποία προορίζονται για τα χείλη μπορούν να εφαρμόζονται συχνά κατά την έκθεση στον ήλιο. Τώρα θα σας πούμε πώς να τα προστατεύσετε:

1. Χρησιμοποιήστε αδιάβροχα προϊόντα

2. Αντηλιακό χωρίς παρα-αμινοβενζοϊκό οξύ για να προστατεύσετε τα χείλη σας

3. Μη χρησιμοποιείτε lip gloss ως υποκατάστατα

4. Χρησιμοποιήστε προϊόντα που εγκλωβίζουν την υγρασία για να προστατεύσετε τα χείλη σας

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads