7/6/2019 11:55

Πριν κάποιους μήνες μία εφημερίδα στην Ελβετία, έδρα της Novartis, διερωτήθηκε αν είναι δυνατόν μία υπόθεση να χαρακτηρίζεται σκευωρία, όταν περιγράφονται σε καταθέσεις τόσες πολλές και παράλληλα ανατριχιαστικές λεπτομέρειες.
Μία από αυτές ήταν η κωδική ονομασία που φέρεται να είχε δώσει η εταιρεία στο ταμείο που εκταμίευε μαύρα χρήματα για δωροδοκίες. Το «ΑΓΙΟ ΔΙΣΚΟΠΟΤΗΡΟ», μας θυμίζει τη λαϊκή ρήση «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Ποιες όμως, σύμφωνα με τη δικογραφία, είναι οι εταιρείες-«πλυντήριο»;

PUBLICIS-ZENITHOPTIMEDIA

Το πολυεθνικό mediashop, που συνεργάζεται με τα περισσότερα ΜΜΕ της χώρας, αναφέρεται σε καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων, αλλά και σε έγγραφα που έστειλε το FBIκαι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στην Εισαγγελία Διαφθοράς.
Πιο συγκεκριμένα,σύμφωνα πάντα με όσα φέρεται να κατέθεσε ο μάρτυρας στο FBI, η Novartis έδινε αυτά τα χρήματα μέσω διαφημιστικών εταιρειών σε ανύπαρκτα site. Στη συνέχεια τα χρήματα εκταμιεύονταν, επέστρεφαν στη Novartis και συγκεκριμένα στον Φρουζή και δίνονταν ως μίζες σε κρατικούς υπαλλήλους και πολιτικούς.Επίσης,μάρτυρας φέρεται να κατέθεσε στο FBI κατάλογο με 23 ιστοσελίδες που έλαβαν ποσά από τα μαύρα ταμεία της Novartis μέσω της Zenith Media. Αυτές οι 23 ιστοσελίδες, σύμφωνα με τον μάρτυρα, φαίνεται ότι ανήκαν στον αποθανόντα εκδότη της εφημερίδας «Ακρόπολις» Παναγιώτη Μαυρίκο, ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο τον Ιούνιο του 2016.
Η Zenith Media, που κατονομάστηκε από τους μάρτυρες, είναι η επίσημη διαφημιστική εταιρεία της Novartis παγκοσμίως.

«Ιατρικές εξελίξεις» και «εικονικά τιμολόγια»

Σύμφωνα με προστατευόμενο μάρτυρα «η εταιρεία του Εμμανουήλ Βουλκίδη (ο οποίος κατέθεσε ως ύποπτος στην εισαγγελία Διαφθοράς τη Μεγάλη Δευτέρα) ‘Ιατρικές Εξελίξεις’ εξέδιδε εικονικά τιμολόγια διαφήμισης και παρέδιδε χρήματα στον Φρουζή».
Σύμφωνα με το πόρισμα που εστάλη στη Βουλή, υπάρχει επίσης χειρόγραφο σημείωμα του Εμμ.Βουλκίδη για «συνολική αξία τιμολογίων 1.049.160» και την ένδειξη ότι «έλαβε συνολικά 433.000 ευρώ». Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε άνοιγμα λογαριασμών Βουλκίδηόπου προέκυψαν οι αναλήψεις από υπάλληλο του ύψους 1.122.760 ευρώ. Ο ίδιος πάντως δια μέσω του συνηγόρου του Απόστολου Λύτρα επισημαίνει ότι ουδέποτε συναντήθηκε με πολιτικά πρόσωπα, πόσο δε μάλλον αρνείται ότι διακίνησε μαύρο χρήμα.

Απόστολος Λύτρας, συνήγορος υπεράσπισης του Εμμανουήλ Βουλκίδη
«Επειδή πολλά ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα σχετικά με την εταιρεία που διατηρεί ο εντολέας μου Εμμανουήλ Βουλκίδης σε σχέση με τη Novartis,η θέση του είναι η εξής: Δεν υπάρχει υπερτιμολόγηση στις συναλλαγές και στις διαφημίσεις που γίνονταν στο περιοδικό του. Δηλαδή ό,τι χρέωνε στις άλλες εταιρείες για τη διαφήμιση, χρέωνε και στην εταιρεία Novartis. Σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει εικονικότητα στις συναλλαγές της εταιρείας του με τη Novartis και όλα τα τιμολόγια αντιστοιχούν σε υπηρεσίες που παρείχε. Δεν γνώρισε ποτέ κανένα πολιτικό πρόσωπο, ούτε γνώριζε για οποιαδήποτε συναλλαγή τρίτου με πολιτικό. Ποτέ δεν του αναφέρθηκε κάτι τέτοιο από τον κ Φρουζή. Τη σχέση του με τον Φρουζήκαι άλλους υπαλλήλους του με τηNovartis θα εξηγήσει ενώπιον των εισαγγελικών Αρχών.

Μιχάλης Πιτσιλίδης Α.Ε.
Πρόκειται για το Μιχάλη Πιτσιλίδη, εκδότη ειδικών εντύπων της υγείας, ο οποίος απεβίωσε τον Ιούνιο του 2016. Όπως αναφέρουν τα έγγραφα του FBI, ο Πιτσιλίδης φέρεται να είχε σχέση με τον πρώην Mr Novartis, Κωνσταντίνο Φρουζή. O Πιτσιλίδης, σύμφωνα πάντα με την έρευνα του FBI, είχε ένα σύνδεσμο να πληρώνει τους γιατρούς για τη Bayer και υπήρχε και «συγκεκριμένος προϋπολογισμός».
Συγκεκριμένα, τα έγγραφα του FBI αναφέρουν εταιρείες μέσων ενημέρωσης που χρησιμοποιήθηκαν από τη Novartis για πληρωμή δωροδοκιών και ξέπλυμα χρήματος.
Μεταξύ των εταιρειών αυτών, οι Αμερικανοί αναφέρουν και το όνομα Πιτσιλίδης και συγκεκριμένα:
«Οι πωλητές του Πιτσιλίδη ήταν ιατρικοί αρθρογράφοι. Ο Πιτσιλίδης είχε ένα σύνδεσμο να πληρώνει τους γιατρούς για την Bayer και υπήρχε ένας συγκεκριμένος προϋπολογισμός για τον Πιτσιλίδη. Ο Φρουζής κατηύθυνε τον Πιτσιλίδη. Ο πωλητής πήγε στους Γερμανούς Εισαγγελείς για να συζητήσει ισχυρισμούς για ξέπλυμα χρήματος και πρακτικές της Bayer. Ο Πιτσιλίδης αποκλείστηκε από την εσωτερική ομάδα ελέγχου. Στον Πιτσιλίδη επιβλήθηκε πρόστιμο 1 εκατομμυρίου ευρώ και η εταιρεία του πτώχευσε. Λίγο μετά απεβίωσε ο ίδιος».

Φαρμακαποθήκες – Παράλληλες εξαγωγές
Ο μεγαλύτερος τροφοδότης του «ΑΓΙΟΥ ΔΙΣΚΟΠΟΤΗΡΟΥ», ήταν τα μαύρα χρήματα που επέστρεφαν από κάποιες φαρμακαποθήκες στην Novartis, προερχόμενα από τα υπερκέρδη των παράλληλων εξαγωγών.
Την κρίσιμη περίοδο που ερευνά η Εισαγγελία Διαφθοράς, η εταιρεία φρόντιζε να εισάγει φάρμακα εκτός πατέντας στην ελληνική αγορά. Τα συγκεκριμένα είχαν μικρή τιμή στην Ελλάδα αλλά υψηλότερη σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα το Ηνωμένο Βασίλειο. Μέσω χονδρεμπόρων στον χώρο του φαρμάκου –φαρμακευτικοί συνεταιρισμοί και φαρμακαποθήκες– αυτά τα φάρμακα εξάγονταν πίσω στις προαναφερθείσες χώρες, π.χ. στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πραγματοποιούνταν, δηλαδή, παράλληλες εξαγωγές αυτών των φαρμάκων. Έτσι, αν ένα φάρμακο της Novartis, στοίχιζε 2 ευρώ στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο θα στοίχιζε 5 ευρώ. Οπότε τα φάρμακα που έφταναν στην Ελλάδα, αντί να διοχετευτούν στην ελληνική αγορά, εξάγονταν –ακόμη και σε περιπτώσεις που παρουσιαζόταν έλλειψή τους στα ελληνικά φαρμακεία–, γεγονός που αποτελεί παράβαση του νόμου. Επομένως οι Ελληνικές φαρμακαποθήκες, που αν τα διοχέτευαν στα φαρμακεία θα είχαν μικρό ποσοστό κέρδους, της τάξεως του 5% για παράδειγμα, έβλεπαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται μέσω των παράλληλων εξαγωγών.
Εκτός από την παράλληλη εξαγωγή φαρμάκων εφαρμοζόταν και το λεγόμενο σύστημα «σκούπα» ή αλλιώς «παπάκια». Στην προκειμένη περίπτωση ντελιβεράδες προμηθεύονταν τα προαναφερθέντα φάρμακα από φαρμακεία σε λιανική τιμή. Κατόπιν τα έδιναν στους χονδρέμπορους, οι οποίοι τα πωλούσαν σε χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο,κρατώντας ένα ποσοστό από τη διαφορά τιμής, ενώ το υπόλοιπο κατευθυνόταν και πάλι στα μαύρα ταμεία της Novartis.

Πηγή:ereportaz.gr

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

Ads