2/5/2019 17:08

Γιατί οι άνθρωποι δε σταματούν τις σχέσεις όταν δεν λειτουργούν πλέον; Όταν φαίνεται ότι μια σχέση έχει φτάσει στο τέλος της, ο χωρισμός δείχνει να είναι η πιο λογική και σωστή επιλογή. Γιατί λοιπόν οι άνθρωποι δε σταματούν τις σχέσεις όταν δεν είναι ευτυχισμένοι; Τι είναι αυτό που μας κάνει να κρατιόμαστε σε κάτι που έχει αποτύχει και έχει πεθάνει;

Έχετε δοκιμάσει τα πάντα αλλά τίποτα δεν είναι το ίδιο και φαίνεται πως ποτέ δεν πρόκειται να είναι. Ωστόσο, δεν το βάζετε κάτω.

Πολλές φορές, δεν είμαστε σε θέση να πάρουμε τη δύσκολη απόφαση και να τελειώσουμε επίσημα μια σχέση που έχει τελειώσει προ πολλού. Είναι ακόμη δυσκολότερο όταν είστε πολύ καιρό σε αυτή τη σχέση και έχετε μοιραστεί και οι δύο αληθινή αγάπη.

Το να πείτε αντίο και να προχωρήσετε είναι το πιο υγιές πράγμα που μπορείτε να κάνετε. Όμως, ορισμένες φορές προσπαθούμε να πείσουμε τον εαυτό μας ότι θα τα φτιάξουμε όλα. Μαθαίνουμε επίσης να ζούμε με αυτά τα προβλήματα τα οποία δεν υπήρχαν στην αρχή της σχέσης.

Πολλοί άνθρωποι γύρω μας ίσως να βλέπουν ότι ήρθε η ώρα να τελειώσει η σχέση και να προχωρήσουμε. Όμως, δεν είναι μια εύκολη απόφαση. Γιατί δε χωρίζουμε όταν η σχέση δε λειτουργεί άλλο; Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους:

Σε μια σχέση που δεν πάει καλά, δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ της ανάγκης να χωρίσουμε ή να τη φτιάξουμε.

Αρκετοί άνθρωποι δε σταματούν τις σχέσεις για διάφορους λόγους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

 • Ο φόβος της απώλειας και η θλίψη που μπορεί να προκαλέσει.
 • Ο φόβος της αναμέτρησης.
 • Ο φόβος για το άγνωστο.
 • Εμπλοκή παιδιών.
 • Ο φόβος για την κρίση της κοινωνίας.
 • Άρνηση της απώλειας όλων όσων έχετε επενδύσει πάνω τους.
 • Ενοχή επειδή έχετε αποτύχει.
 • Έλλειψη αυτοεκτίμησης και φόβος της μοναξιάς

Όλοι οι χωρισμοί υπονοούν μια απώλεια και είναι αναμφισβήτητο ότι θα προκαλέσουν και πόνο. Ο λόγος είναι η συνειδητοποίηση πως θα πρέπει να πάρουμε ένα διαφορετικό μονοπάτι. Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους μας είναι να παίρνουμε ρίσκα, επειδή ακολουθούμε μια συγκεκριμένη ρουτίνα για μεγάλο διάστημα και ο τερματισμός της είναι δύσκολος.

Ορισμένες φορές, μένουμε σε σχέσεις εξαιτίας προβλημάτων αυτοεκτίμησης.

«Δε με νοιάζει αν δε μ’ αγαπάει, εγώ τον αγαπώ και κάποια μέρα θα με αγαπήσει και εκείνος» είναι μια συνηθισμένη σκέψη. Η ελπίδα πως τα πράγματα ίσως ν’ αλλάξουν κάνει κάποιους ανθρώπους να αναπτύξουν μέχρι και σχέδια για να κερδίσουν πίσω τον/ην σύντροφό τους. Αυτά τα σχέδια αποκαλύπτουν μεγάλη έλλειψη αυτοεκτίμησης.

Αποστροφή απώλειας

Ο ψυχολόγος και νικητής Νόμπελ Daniel Kahneman καθιέρωσε μια ιδέα, ένα μοτίβο, το οποίο εξηγεί γιατί οι άνθρωποι δε σταματούν τις σχέσεις όταν δεν λειτουργούν άλλο.

Ονομάζεται «αποστροφή απώλειας», ή μια δυσκολία να αφήσουμε μια επένδυση. Η επαναλαμβανόμενη σκέψη ότι έχουμε επενδύσει πολύ στη σχέση το κάνει δυσκολότερο να την παρατήσουμε.

Ο κοινωνικός περίγυρος είναι επίσης ένας παράγοντας. Οι άνθρωποι ανησυχούν πραγματικά για το τι θα πουν οι άλλοι για εκείνους. Δε φοβόμαστε μόνο μην αποτύχουμε. Φοβόμαστε επίσης και τους άλλους να μας βλέπουν ν’ αποτυγχάνουμε. Η διατήρηση του προσωπείου μιας ευτυχισμένης και τέλειας ζωής κάποιες φορές μας παραλύει.

Ένας άλλος παράγοντας είναι τα παιδιά. Το ζευγάρι ίσως να πιστεύει ότι θα πληγώσει τα παιδιά του αν χωρίσει. Αυτός ο παράγοντας μπορεί να κάνει τους γάμους χωρίς σεξουαλική ζωή να μένουν σε ένα εχθρικό περιβάλλον που ειρωνικά δεν είναι καλό για τα παιδιά.

Σημάδια πως έχει τελειώσει

Μια σχέση δε λειτουργεί όταν ο ένας ή και οι δύο χάνετε το κίνητρο του να μένετε μαζί. Αν και ίσως να έχουμε τις αμφιβολίες μας, υπάρχουν αδιάψευστα σημάδια πως η σχέση έχει τελειώσει.

 • Το σεξ δεν είναι ικανοποιητικό ή δεν κάνετε καθόλου σεξ.
 • Δεν υπάρχει επικοινωνία.
 • Υπάρχει ένα εχθρικό περιβάλλον.
 • Υπάρχει δυσπιστία.
 • Υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος.

Σε όλους αξίζει να είμαστε ευτυχισμένοι και αυτά τα σημάδια δείχνουν ότι δεν είμαστε και πως κάτι έχει αλλάξει. Θα πρέπει να δείτε τον χωρισμό ως μια ευκαιρία για να μάθετε να περπατάτε μόνοι σας.

Υπάρχουν στιγμές όπου η φωνή μέσα μας λέει ότι ήρθε η ώρα να σταματήσουμε κάτι. Αν ισχύει και για εσάς αυτό, θα πρέπει να τα παρατήσετε, να συγχωρήσετε αν είναι απαραίτητο, και να προχωρήσετε. Αν δε γνωρίζετε πώς να χειριστείτε μια τέτοια κατάσταση, η αναζήτηση βοήθειας είναι το καλύτερο που έχετε να κάνετε.

Γιατί τα δυστυχισμένα ζευγάρια μένουν μαζί; Γιατί δε σταματάμε τις σχέσεις όταν είναι ξεκάθαρο πως αποτυγχάνουν;

Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της συνήθειας, του φόβου της απώλειας, του κοινωνικού περίγυρου… υπάρχουν ατελείωτοι λόγοι που οι άνθρωποι δε σταματούν τις σχέσεις όταν πρέπει.

Μπορείτε να προσπαθήσετε να καλύψετε τα προβλήματά σας σα να μη συμβαίνει τίποτα, αλλά το να κλείσετε αυτό το κομμάτι της ζωής σας είναι το πιο υγιές πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Δεν είναι πολύ ρομαντικό, αλλά κάποιες φορές είναι καλύτερο ν’ ακούμε το μυαλό μας απ’ ότι την καρδιά μας.

 • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

 • name *

 • email *

 • website *

Ads